Από την Τρόικα θα εξαρτηθεί η μη αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ

Ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός της ΑΗΚ, αλλά και η απάλειψη της παραγράφου για ιδιωτικοποίηση της Αρχής θα βρεθούν ενώπιον της Τρόικας, καθώς έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στο κρατικό ραδιόφωνο, έχουν γίνει διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους, τους κάλεσε να σοβαρευτούν, ενώ σημείωσε ότι αναμένουν τις απόψεις των διεθνών δανειστών για τα ευρήματα της μελέτης για το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της ΑΗΚ.

Τόνισε ότι θα παραμείνει σε κρατικά χέρια η υπό διαχώριση ΑΗΚ και συμπλήρωσε πως «από πλευράς κυβέρνησης είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο του κράτους». 

Μιλώντας στο Τρίτο ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι ο ένας Οργανισμός θα αναλάβει τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και ο άλλος την παραγωγή και την προμήθεια. Οι δύο οργανισμοί, είπε, θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια. Σημείωσε ότι την λύση αυτή προκρίνει και η ΡΑΕΚ.

Επεσήμανε ότι τρεις παράγοντες θα επηρεάσουν τυχόν διαχωρισμό της Αρχής και αυτοί είναι η διασυνοριακή διασύνδεση καλωδίων, ενδεχόμενη λύση του κυπριακού και η επιτυχής κατάληξης του διαγωνισμού για ενδιάμεση λύση. 

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Η Κυβέρνηση απέστειλε, σημείωσε, την πρόταση στην Τρόικα σχετικά με την απόσυρση του διατάγματος για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ αλλά και τον διαχωρισμό της Αρχής και αναμένει τις παρατηρήσεις της.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024