Α. Πατσαλής: Η ΑΗΚ προετοιμάζεται για το φυσικό αέριο

Σε πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου προκειμένου να είναι έτοιμη να υποδεχθεί το φυσικό αέριο στους κόλπους της. Η ΑΗΚ επικεντρώνει τις προσπάθειές της για ολοκλήρωση των μετατροπών των λεβήτων στον ΗΣ Βασιλικού για καύση φυσικού αερίου καθώς και για την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για την παραλαβή φυσικού αερίου και τη διάθεσή του στις μονάδες παραγωγής.

Σε συνέντευξή του στο  InBusinessNews ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Αντώνης Πατσαλής σημειώνει ότι ο διαγωνισμός για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου βρίσκεται στα τελικά του στάδια και η ΔΕΦΑ με την υποστήριξη της ΑΗΚ αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα  την προσπάθειά για επίτευξη συμφωνίας για προμήθεια Φυσικού Αερίου για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της ΑΗΚ. 

Παράλληλα, ο κ. Πατσαλής αναφέρει ότι στα πλαίσια του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού της ΑΗΚ, γίνονται αρκετές ενέργειες αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, ούτως ώστε να λαμβάνονται ανεξάρτητες αποφάσεις, καθώς και να αποκλείονται οι διασταυρούμενες επιδοτήσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και κατ’ επέκταση να αποφεύγεται η νόθευση του ανταγωνισμού.  

Με τα νέα ενεργειακά δεδομένα, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο ρόλος της ΑΗΚ;
Διαχρονικός στόχος της ΑΗΚ είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο των νέων ενεργειακών εξελίξεων, η ΑΗΚ επιδιώκει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, στους τομείς της παραγωγής, της προμήθειας, της διανομής και της ιδιοκτησίας του συστήματος μεταφοράς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υποβοηθώντας παράλληλα την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος με τη συνεχή τεχνική υποστήριξη που παρέχει προς κρατικούς, ερευνητικούς και άλλους φορείς.

Πώς προχωρά η ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο; Πώς προετοιμάζεται η ΑΗΚ για αυτό;
Η ΑΗΚ πρόσφερε και προσφέρει την υποστήριξη της και εργάζεται εντατικά, σε στενή συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, προς όφελος των καταναλωτών της. Επιπρόσθετα η ΑΗΚ επικεντρώνει τις προσπάθειές της για ολοκλήρωση των μετατροπών των λεβήτων στον ΗΣ Βασιλικού για καύση Φυσικού Αερίου καθώς και για την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για την παραλαβή Φυσικού Αερίου και τη διάθεσή του στις μονάδες παραγωγής. 

Σε ποιο ποσοστό θα επωφεληθούν οι καταναλωτές στην Κύπρο, τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις με τη χρησιμοποίηση φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όφελος για την Κύπρο, από τη χρήση φυσικού αερίου, δεν περιορίζεται στην πιθανή μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αφορά κυρίως τη μείωση ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η χρήση του φυσικού αερίου αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα και των Βιομηχανικών Εκπομπών και θα βοηθήσει την ΑΗΚ στη συμμόρφωση της με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς σε σχέση με το περιβάλλον.

Ο Διαγωνισμός για την Ενδιάμεση Λύση Φυσικού Αερίου βρίσκεται στα τελικά του στάδια και η ΔΕΦΑ σε συνεργασία με την ΑΗΚ ολοκληρώνουν σε λίγους μήνες την προσπάθειά τους για την επίτευξη συμφωνίας προμήθειας Φυσικού Αερίου σε τιμή η οποία να επιφέρει μείωση στο τιμολόγιο του καταναλωτή.  

Τόσο από την ΑΗΚ όσο και από ιδιώτες παρατηρείται σχετική στασιμότητα σε σχέση με τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπάρχουν σχεδιασμοί επί του θέματος; 

Η ΑΗΚ, αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανεξάρτητους Παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, εφόσον είναι ενταγμένοι στα Σχέδια Χορηγιών των ΑΠΕ. Για την αγορά της ενέργειας αυτής η Αρχή καταβάλλει το κόστος αποφυγής ενώ το Ταμείο των ΑΠΕ συμπληρώνει τη διαφορά μέχρι το ύψος της Εγγυημένης Διατίμησης.

Η υφιστάμενη διαδικασία για την ένταξη των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό μας Σύστημα αναμένεται να διαφοροποιηθεί με την εφαρμογή των νέων Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αφού η λειτουργία των ΑΠΕ τίθεται σε πιο ανταγωνιστική βάση. Επιπρόσθετα το νέο Σχέδιο για τις ΑΠΕ αναθεωρείται από το αρμόδιο Υπουργείο Ε.Ε.Β.&Τ. και η ΑΗΚ αναμένεται να εφαρμόσει τις πρόνοιες που την αφορούν, με σκοπό την προώθηση των ΑΠΕ.

Ποια έργα υποδομής και ανάπτυξης εντάσσονται στους σχεδιασμούς της ΑΗΚ άμεσα ή μακροπρόθεσμα; 
Σε ότι αφορά την Παραγωγή της ΑΗΚ οι άμεσοι σχεδιασμοί αφορούν στην ολοκλήρωση των μετατροπών των λεβήτων στον ΗΣ Βασιλικού για καύση Φυσικού Αερίου καθώς και στην ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για την παραλαβή Φυσικού Αερίου και τη διάθεσή του στις μονάδες παραγωγής στον ΗΣ Βασιλικού. Είναι επίσης σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης Μονάδας Μείωσης των Εκπομπών Οξειδίου του Αζώτου στην Μονάδα Εσωτερικής Καύσης Αρ.1 στον ΗΣ Δεκέλειας ενώ βρίσκεται στα αρχικά στάδια η διαδικασία εγκατάστασης Μονάδας Μείωσης των Εκπομπών Οξειδίου του Αζώτου στη Μονάδα Ατμού Αρ.3 στον ΗΣ Βασιλικού.

Οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί αφορούν την εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα και την τιμή του Φυσικού Αερίου.

Σε ότι αφορά τα Δίκτυα της ΑΗΚ προγραμματίζεται ο σχεδιασμός , εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος SCADA (System Control And Data Acquisition) στο δίκτυο διανομής, που θα βοηθήσει στην αυτοματοποίηση της λειτουργίας του δικτύου και την αποδοτικότερη λειτουργία του. Επίσης προγραμματίζεται η εγκατάσταση σε δοκιμαστική βάση συστήματος υποδομής έξυπνων μετρητών, που θα αποτελέσει τον πρόδρομο της δημιουργίας έξυπνων δικτύων στο απώτερο μέλλον. Με την ενεργό συμμετοχή και του καταναλωτή, που μετατρέπεται σε παραγωγό/καταναλωτή, το δίκτυο εξελίσσεται σταδιακά σε μια έξυπνη υποδομή που εξυπηρετεί κατά τρόπο δυναμικό και αποτελεσματικό τη διείσδυση των ΑΠΕ, τις ανάγκες των Προμηθευτών, τις ανάγκες των καταναλωτών , προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.  

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση του Συστήματος Μεταφοράς αυτή προωθείται στη βάση δεκαετούς προγράμματος το οποίο καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και εγκρίνεται από την ΡΑΕΚ.  Τα επόμενα έργα που θα πραγματοποιηθούν αφορούν την αναβάθμιση της ικανότητας εξαγωγής ενέργειας από τον Η/Σ Βασιλικού έτσι ώστε να καταστεί ο Σταθμός αυτός “single point generation” σε ότι αφορά το Φυσικό Αέριο.

Πώς το σενάριο της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, αλλάζει τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της ΑΗΚ;
Δεν γνωρίζουμε ακόμα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης διότι αυτή τη στιγμή διενεργείται η μελέτη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ από εξειδικευμένους συμβούλους που έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο η ΑΗΚ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της.

Στην περίπτωση της Cyta διεθνής οίκος έχει καταρτίσει μελέτη για εφαρμογή πλάνου αναδιάρθρωσης του Οργανισμού. Υπάρχουν αντίστοιχοι σχεδιασμοί στην ΑΗΚ και πώς εμπίπτουν στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης;
Η ΑΗΚ, κλήθηκε να εφαρμόσει 3 Ρυθμιστικές Αποφάσεις της ΡΑΕΚ, οι οποίες αφορούν το Λογιστικό και το Λειτουργικό Διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, για σκοπούς εναρμονισμού με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Στα πλαίσια του Λειτουργικού Διαχωρισμού, γίνονται αρκετές ενέργειες αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, ούτως ώστε να λαμβάνονται ανεξάρτητες αποφάσεις μεταξύ των Βασικών Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων, καθώς και να αποκλείονται οι διεπιδοτήσεις και η νόθευση του ανταγωνισμού.  Επιπρόσθετα, η ΑΗΚ στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας της και της βελτιστοποίησης της χρήσης ανθρώπινων και άλλων πόρων, προς όφελος των καταναλωτών της.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, διενεργείται η μελέτη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ, από εξειδικευμένους συμβούλους, κατόπιν σχετικής προκήρυξης Διαγωνισμού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024