Φυσικό αέριο και οικονομία στην ατζέντα των Τ/κ

Με διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των Βαρωσίων, παρόμοιες στο θέμα των υδρογονανθράκων και αναγνώρισης της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, εμφανίζονται οι κύριοι υποψήφιοι στην ψηφοφορία της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα.

Δέκα μέρες πριν από την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, Σιμπέρ Σιμπέλ, Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, παραθέτουν τις θέσεις τους στα θέματα αυτά που απασχολούν την επικαιρότητα και στις δύο πλευρές αλλά και την προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα.

 

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το ιδεατό θα ήταν να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση που θα φέρει αποτέλεσμα με μια διαδικασία που θα είναι οριοθετημένη και σχεδιασμένη καλά, ανέφερε ο Οζερσάι, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα των υδρογονανθράκων πρέπει να αφεθεί μετά τη λύση. Ωστόσο, είπε, εάν η διαδικασία συνεχιστεί με ανοικτό τέλος, οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια φόρμουλα για από κοινού εκμετάλλευση και εξόρυξη του φυσικού αερίου. Αυτό πρέπει να γίνει δίκαια, όχι με ποσόστωση, με βάση τον πληθυσμό ή με άλλο τρόπο, πρόσθεσε. “Πρέπει να είναι πολλές συνιστώσες που θα μπουν σε ένα καλάθι. Μια φόρμουλα που θα βρεθεί συζητώντας”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να παίξει θετικό ρόλο με την προοπτική για όφελος ιδιαίτερα για τις δύο κοινότητες αλλά και για όλους τους ενδιαφερόμενους, σημειώνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα χρειάζεται ορθολογική προσέγγιση. “Εάν οι πλευρές δεν ενεργήσουν με το όραμα του κοινού οφέλους, τότε θα είναι δύσκολο να μιλάς για σταθερότητα στην περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι λόγω των πηγών ενέργειας εδώ και χρόνια οι λαοί στη Μέση Ανατολή περνούν πολλές πίκρες”.

Πρέπει και η ε/κ πλευρά να αποδεκτεί να συζητήσει από τώρα το θέμα των υδρογονανθράκων με το “μελλοντικό ομόσπονδο εταίρο” της, είπε θεωρώντας ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο δημιουργούν μια επιπρόσθετη ευκαιρία για τη λύση. Πρέπει να μπορέσεις να επιτύχεις έναν δίκαιο διαμοιρασμό, δήλωσε ο Ακιντζί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “το έδαφος της Κύπρου, το νερό της, συμπεριλαμβανομένου και του νερού που θα έρθει από την Τουρκία και του πλούτου που υπάρχει κάτω από τη θάλασσα, μπορούν να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο και στις δύο κοινότητες και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Ενεργώντας με αυτό ως κοινό όραμα θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων”.

Το θέμα των υδρογονανθράκων ήρθε στην ατζέντα του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Σεπτεμβρίου και έπαιξε καταλυτικό ρόλο ανέφερε η Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφτεί κανείς ότι το ζήτημα, που “διαδίδονταν εδώ και 50 χρόνια”, μπορεί να φέρει από μόνο του τη λύση. “Το φυσικό αέριο έχει γίνει αποδεκτό και από τα ΗΕ ότι είναι μια πολιτική πραγματικότητα. Το θέμα του φυσικού αερίου και ο διαμοιρασμός των εσόδων από αυτό ή η κοινή χρήση τους πρέπει να μπορεί να αξιολογηθεί με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας εξάρτησης κάτω από τη δομή του ομόσπονδου κράτους που θα δημιουργηθεί”.
 
Το θέμα των υδρογονανθράκων είναι καθοριστικό, ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά κατέθεσε προτάσεις για έναν τομέα συνεργασίας που θα μπορούσε να είναι παράδειγμα στο δρόμο προς τη λύση, αλλά η ε/κ ηγεσία τις απέρριψε.

“Στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων έχει γίνει αποδεκτό πως υπάρχουν δικαιώματα και των Τ/κ, αλλά εμποδίζονται. Εμείς προτείναμε τα έσοδα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να χρησιμοποιηθούν για να επιχορηγηθεί η λύση. Εάν η πρόθεση είναι η λύση και με την πρότασή μας είναι φανερό ότι θα επιχορηγηθεί η λύση, θα έπρεπε να γίνει η πρότασή μας αποδεκτή αλλά δεν έγινε”. Η ε/κ διοίκηση – όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση – χρησιμοποιεί το θέμα των υδρογονανθράκων για να επιβάλει την κυριαρχία της ούτω καλούμενης – κατά τον ισχυρισμό του – Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους Τ/κ. “Τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ούτε από εμάς ούτε από την Τουρκία. Η κυριαρχία γεννάται από τους δύο λαούς και αυτό το γράφει και το κοινό ανακοινωθέν”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο θέμα της οικονομίας, ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού θα παρουσιάσει και στις δύο κοινότητες ευκαιρίες για οικονομική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι η επίτευξη λύσης είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομία των δύο πλευρών. Τόνισε παράλληλα ότι πιστεύει ότι η Κύπρος προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις και πως είναι σημαντικό αυτό να το πιστεύει και η άλλη πλευρά.

Τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές, ανέφερε η Σιμπέλ Σιμπέρ, υποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη σημασία της λύσης, αλλά έχουν γίνει και αιτία για περισσότερη εσωστρέφεια των δύο κοινοτήτων και απομάκρυνση από το Κυπριακό. Η λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή και δεν αποτελεί μόνο ένα πολιτικό πρόβλημα, αλλά παράλληλα είναι ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της περιοχής.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η μη επίτευξη λύσης του Κυπριακού θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση, ενώ μια λύση θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλους και ως εκ τούτου, σημαίνει μια θετική ευκαιρία στην εξυγίανση της οικονομίας. “Τόσο στον τουρισμό, όσο στις οικοδομές και σε άλλους τομείς θα προκύψουν μεγάλες δυνατότητες. Επίσης θα είναι σημαντικό το εισόδημα που θα έρθει από (τη χρήση) του εναέριου χώρου και των λιμανιών της Τουρκίας, που προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμο στους Ε/κ. Επιπλέον, μιλάμε για μια αναπτυσσόμενη οικονομία αγορά 75 εκατομμυρίων κοντά στη Κύπρο. Φυσικά τα οφέλη της λύσης δεν μπορεί να εξηγηθούν μόνο με οικονομικούς όρους”.

Ο Κουντρέτ Οζέρσαι είπε ότι όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην ε/κ πλευρά, από τη μια λυπήθηκε, από την άλλη όμως σκέφτηκε ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει κοντά τις δύο πλευρές στη βάση οικονομικών και άλλων θεμάτων. Παρ` όλα αυτά, σημείωσε, το φυσικό αέριο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που αποτρέπει την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών σε αυτή τη βάση.

 

Δειτε Επισης

Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο
Νορβηγία: Νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών
Παρέμβαση από Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
ExxonMobil: Ετοιμάζει mega deal με την Τουρκία
Τερματικό: Κόλλησε η κατασκευή της προβλήτας, ανησυχεί η Κυβέρνηση-Πού βρίσκεται το «Προμηθέας»
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας