Κάθοδος ΒΡ στην Κύπρο

Βλέποντας τις έρευνες των Total και ENI/ Kogas να αποτυγχάνουν σε πρώτη φάση κυρίως λόγω του γεωλογικού μοντέλου που έχουν χρησιμοποιήσει για τις έρευνές τους, ο κολοσσός της ΒΡ βλέπει ζεστά την κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας σαφώς πιο εξελιγμένα συστήματα και διαδικασίες ερευνών. Μάλιστα, μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού η ΒΡ έχει αναβαθμίσει τόσο τα συστήματα ασφαλείας της όσο και τις ερευνητικές ενέργειές της.

Ήδη ο CEO της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, Bob Dudley, έχει επικοινωνήσει με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη αναλύοντάς του τόσο τηλεφωνικώς όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης τα πλάνα που έχει για την Κύπρο. Βέβαια, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε πως για να δράσει η ΒΡ στην Κύπρο θα πρέπει να κερδίσει δικαιώματα ερευνών και γεώτρησης μέσω σχετικού διαγωνισμού όπως έγινε με τις άλλες εταιρείες.  

Μάλιστα, η εταιρεία τόνισε πως είναι σε θέση να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει δικαιώματα εκμετάλλευσης για οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξάλλου, διαμηνύει προς την κυπριακή πλευρά ότι είναι έτοιμη –εάν τεθούν σε εφαρμογή σχέδια εξπρές- να φέρει περί τα τέλη του 2015 την πλατφόρμα γεωτρήσεων Αισχύλος (Aeschylus) στην Κύπρο προκειμένου εντός του 2016 να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις.

Την ίδια ώρα το Προεδρικό επιδιώκει να κρατήσει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ενεργειακό κολοσσό, αφού θεωρεί πως όσο πιο γνωστές και ισχυρές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ τόσο πιο δυνατή είναι η θέση της Κύπρου και σε πολιτικό επίπεδο.

Οι επόμενες εβδομάδες αξιολογούνται ως κομβικής σημασίας για την εκκολαπτόμενη σχέση ΒΡ-Κύπρου, ενώ οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πως δεν πρέπει επουδενί να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας που διανοίγεται σε σχέση με το ενδιαφέρον της εταιρείας ενέργειας.

Η συντακτική ομάδα του InBusinessNews εύχεται καλή Πρωταπριλιά.

 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024