Ενέργεια: Εμπορικά deals κι έπειτα αγωγός

Οι εξαγγελίες της Noble Energy έπειτα από τη συνάντηση στελεχών του ενεργειακού ομίλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σηματοδοτούν και μία από τις πιο σημαντικές περιόδους για την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, συνεπάγεται συμφωνίες για συμβόλαια ποσοτήτων φυσικού αερίου. Πρώτος σταθμός εκτιμάται ότι θα είναι η Αίγυπτος, στην οποία οι σημερινοί σχεδιασμοί υπαγορεύουν κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για διοχέτευση του αερίου από την Κύπρο στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, η Αίγυπτος έχει αυξήσει τις εσωτερικές της ανάγκες για φυσικό αέριο, κάτι που την ωθεί σε συμφωνίες με τρίτες χώρες προκειμένου οι συμφωνίες που έχει για συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου να εκτελούνται απρόσκοπτα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Αίγυπτος έχει προχωρήσει σε σειρά συμφωνιών για εξασφάλιση φορτίων αερίου, κυρίως από χώρες της περιοχές, ενώ αντίστοιχα deals αναμένεται να γίνουν και με τη Ρωσία.

Πηγές από το υπουργείο Ενέργειας τονίζουν στο InBusinessNews ότι το βήμα που έπεται των εμπορικών συμφωνιών είναι η κατασκευή αγωγού. Για το εν λόγω θέμα θα γίνουν επαφές με στρατηγικούς επενδυτές, εταιρείες που προμηθεύουν την παγκόσμια αγορά με υλικά κατασκευής αλλά και επιχειρήσεις που εξειδικεύονται σε τέτοια έργα. Η λύση του αγωγού παρά το μεγάλο βάθος πυθμένα στην περιοχή, αξιολογείται ως η φθηνότερη και η πλέον πρακτική για μεταφορά αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο. Όταν και εφόσον γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα μέχρι να παρθεί η απόφαση κατασκευής αγωγού, ο χρόνος υλοποίησης του project υπολογίζεται εντός μίας περιόδου 18 με 24 μηνών.

Οι άνωθεν κινήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλάνο δράσης αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πλάνο το οποίο υπαγορεύει να γίνουν οι πρώτες εξαγωγές ανάμεσα στα έτη 2018 με 2020.

 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024