Η αναδιάρθρωση της ΑΗΚ στο μικροσκόπιο της τρόικας

Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ΑΗΚ, με τους διεθνείς δανειστές να εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι “ο οργανισμός προχωρεί με το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του και με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”.

Οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΑΗΚ και για τα αναπτυξιακά προγράμματα της Αρχής, ενώ ζήτησαν και τους δόθηκε αντίγραφο των ελεγμένων λογαριασμών της ΑΗΚ για το 2013.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στις 14.00, στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι “η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που άρχισε να εφαρμόζει ο οργανισμός σε σχέση με το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό της Αρχής και το τι αναμένεται να γίνει τους επόμενους λίγους μήνες με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και με την πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΡΑΕΚ σε σχέση με το διαχωρισμό της ΑΗΚ”.

Ο ΓΔ της Αρχής είπε ότι η τρόικα έδειξε ικανοποίηση για το γεγονός ότι “ο οργανισμός προχωρεί με το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του και με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν σε σχέση με αναπτυξιακά προγράμματα της ΑΗΚ, με τους εκπροσώπους της Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, να τους εξηγούν ότι “δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η ανάγκη μεγάλων επενδύσεων αφού ο οργανισμός μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης νέων μονάδων”.

Σε σχέση με το θέμα των διατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Στυλιανού είπε ότι ενημέρωσαν την τρόικα ότι η ΑΗΚ έχει ήδη υποβάλει νέες διατιμήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και αναμένει από τη ΡΑΕΚ να την καλέσει για να συζητηθούν οι νέες αυτές διατιμήσεις, οι οποίες “είναι και κοστοστρεφείς και πελατοκεντρικές”.

Αναφορικά με την ανταγωνιστική αγορά, ο κ. Στυλιανού είπε στο ΚΥΠΕ πως ενημέρωσαν την Τρόικα ότι “όλοι αναμένουν να δουν - προτού προχωρήσουν σε επενδύσεις - τι θα γίνει με την καύσιμη ύλη και κατά πόσον οι προτάσεις που θα υποβληθούν για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου θα προσφέρουν όντως χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με το σημερινό κόστος”.

Τέλος, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Τρόικα ζήτησε και της δόθηκε αντίγραφο των ελεγμένων λογαριασμών της ΑΗΚ για το 2013.

Ιδιωτικοποίηση/αποκρατικοποίηση ΑΗΚ
Επίσης, οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου θέλησαν να ενημερωθούν και για θέματα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και κατά πόσον έχουν συζητηθεί τέτοιου είδους θέματα με τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι της ΑΗΚ ανέφεραν στην τρόικα, σύμφωνα με το ΓΔ της Αρχής, ότι “αυτά τα θέματα τα χειρίζεται η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία και ο οργανισμός δεν είχε μέχρι τώρα οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα ιδιωτικοποιήσεων”.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024