Η συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Κύπρο (pics)

Ένα ξεχωριστό διήμερο συνιστούν για την Κύπρο η σημερινή και αυριανή μέρα, καθότι στη χώρα συνέρχεται σε επίσημη συνεδρίαση μη νομισματικής πολιτικής το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνεδρία του Δ.Σ.  

Η συνεδρίαση γίνεται στην Κύπρο και διοργανώνεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή Κωνσταντίνου Ηροδότου. Στο νησί βρίσκονται οι 19 κεντρικοί τραπεζίτες του Ευρωσυστήματος, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, καθώς βεβαίως και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε εδώ: Η ΕΚΤ στην Κύπρο, το βλέμμα στην ευρωπαϊκή οικονομία  

 

Όπως είχαν μεταδώσει διεθνή ΜΜΕ στη συνεδρία της ΕΚΤ στη Λεμεσό θα αρχίσει η συζήτηση για τη σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ, μια κίνηση που αποκαλείται «ποσοτική σύσφιξη», καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των βασικών της επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος μετά την πανδημία του κορωνοϊού και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την διακατοχή ομολόγων, κυρίως κρατικών, πλησιάζει τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση ανοικτού διαλόγου με φοιτητές κυπριακών πανεπιστημίων, μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνο Ηροδότου, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε αναφερόμενη στον πληθωρισμό ότι αυτή τη στιγμή, είναι «ανεπιθύμητα υψηλός».

Διαβάστε εδώ: 

Όπως υπέδειξε, εδώ και πολλά χρόνια ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει οριστεί ως «κοντά, αλλά κάτω από το 2%», αλλά πριν ένα χρόνο αποφάσισαν με τα 19 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεδομένων και των διεθνών συνθηκών, ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα είναι 2% μεσοπρόθεσμα». 

 

Είπε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, και ότι από τον Μάρτιο του 2020 που χτύπησε ο κορωνοϊός, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν μια οικονομική κατάρρευση.

Τώρα, τόνισε, είναι δύσκολο να πουν αν είναι στο αποκορύφωμά του και ότι το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουν τι τροφοδοτεί τον πληθωρισμό για να βρουν τη σωστή θεραπεία. Στην Κύπρο», σημείωσε, είναι 9% που είναι λίγο πιο κάτω από τη ζώνη του ευρώ και ότι θέλουν να φέρουν τον πληθωρισμό, στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος