Η ΕΚΤ στην Κύπρο, το βλέμμα στην ευρωπαϊκή οικονομία

Στην Κύπρο θα κτυπά σήμερα και αύριο η καρδιά της ευρωζώνης, καθότι στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, συνέρχεται σε μια ιδιαιτέρως σημαντική διήμερη συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ).

Για τη συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ βρίσκονται στο νησί μας όλοι Διοικητές των 19 χωρών της ευρωζώνης, σε ένα γεγονός που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στο ευρωπαϊκό οικονομικό στερέωμα. 

Διαβάστε ακόμα: 

Μακαρίου: Φεύγουν τα αυτοκίνητα, φόβοι για οριστικό λουκέτο

Η «μάχη» των αεροδρομίων: Ποιο ξεπέρασε το 2019 το καλοκαίρι

Απόδειξη τούτου, το ότι η διήμερη συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Κύπρο πραγματοποιείται κατόπιν σχετικού ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, και παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρον για φιλοξενία της συνεδρίας επιδείχθηκε και από Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών άλλων χωρών.

Με φόντο τις μεγάλες προκλήσεις 

Στο επίκεντρο της συνεδρίας πρόκειται να βρεθούν διάφορα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή οικονομία, με αρκετό χρόνο να αφιερώνεται προς εκτενέστερη συζήτηση ζητημάτων στρατηγικής.

Ειδικότερα, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, το Δ.Σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει με φόντο τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κατά την παρούσα χρονική συγκυρία το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα, με πρώτιστη φυσικά την εκτόξευση του πληθωρισμού και την αγωνιώδη αναζήτηση τρόπων αναχαίτισης των επιπτώσεων του φαινομένου.  

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, υπενθυμίζεται, σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 9,1%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό και πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, αφού οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό επίπεδο λόγω της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε εδώ: Κριστίν Λαγκάρντ από Κύπρο: Στόχος να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%

Η «ποσοτική σύσφιξη»

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν στη διήμερη συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι συναφώς αυτό της σμίκρυνσης του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, με την ΕΚΤ να έχει ήδη ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των βασικών της επιτοκίων σε μια προσπάθεια-όπως έχει προαναφερθεί-να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, κεντρικοί τραπεζίτες θέτουν το θέμα περιορισμού του ισολογισμού της τράπεζας, δηλαδή τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, δήλωσε ότι θέμα της νομισματικής σύσφιξης θα τεθεί στη συνάντηση του Δ.Σ. στην Κύπρο.

Και οι Financial Times μετέδωσαν ότι η συζήτηση για την σμίκρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα αρχίσει κατά τη συνάντηση του Δ.Σ. στην Κύπρο, με τις επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος να αναμένονται περί τα τέλη του έτους.

Σε ρεπορτάζ στις 9 Σεπτεμβρίου, οι FΤ επικαλούμενοι δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συζητήσεις, έγραψε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να αποφασίσει περί τα τέλη του χρόνου τη μείωση του ποσού επανεπένδυσης ομολόγων που λήγουν και τα οποία αφορούν κυρίως κρατικά ομόλογα.

Η προτεινόμενη αλλαγή, η οποία σμικρύνει τον ισολογισμό της τράπεζας και είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2023, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η EKT έχει αποκτήσει ομόλογα τρισεκατομμυρίων, κυρίως ομόλογα κρατών μελών της ευρωζώνης, μέσω δύο προγραμμάτων, του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Πανδημίας (PEPP). 

Οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του ΑPP τερματίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, ενώ για το PEPP τον Μάρτιο του ιδίου έτους. Ωστόσο, το Δ.Σ. αποφάσισε όπως τα ομόλογα που αποκτήθηκαν μέσω του PEPP θα επανεπενδύονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, ενώ σε ό,τι αφορά το APP τα ποσά από την εξόφληση των ομολόγων θα επαπενδύονται «για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία άρχισε να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση συνθηκών άφθονης ρευστότητας και της ενδεδειγμένης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής».

Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Φραγκφούρτη στις 8 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε «τώρα δεν είναι η ώρα» για συζήτηση της σμίκρυνσης του ισολογισμού της ΕΚΤ και ότι αυτό το ζήτημα «είναι πρόωρο», αφού το βασικό εργαλείο της ΕΚΤ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι τα επιτόκια.

«Χρησιμοποιούμε τα επιτόκια. Θα γίνει αλλά στη βάση στοιχείων, στη βάση της ανάλυσης και της κάθε συνάντησης(σ.σ. του Δ.Σ.) και εφόσον αποφασίσουμε ότι οι πολιτικές των επανεπενδύσεων ή του τερματισμού των επανεπενδύσεων είναι αναγκαίες και κατάλληλες για να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% (για τον πληθωρισμό)», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η σημερινή επίσημη και αυριανή ανεπίσημη συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Κύπρο δεν αφορά τη νομισματική πολιτική και συνεπώς δεν θα υπάρξει η καθιερωμένη ανακοίνωση ή διάσκεψη Τύπου με την ολοκλήρωσή της.

Η συζήτηση με φοιτητές

Επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο νησί μας, χθες το απόγευμα και υπό την αιγίδα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου, οι δύο αξιωματούχοι παρακάθισαν σε ανοικτή συζήτηση με φοιτητές, υπό τον τίτλο «Open Dialogue with Students». 

Διαβάστε εδώ: Κρ. Λαγκάρντ και Κ. Ηροδότου συζήτησαν με φοιτητές(video&pics)

Συγκεκριμένα, περίπου 100 φοιτητές και φοιτήτριες δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου, είχαν την ευκαιρία για μια ελεύθερη και ανοικτή συζήτηση, τόσο με την πρόεδρο της ΕΚΤ όσο και με τον Διοικητή Ηροδότου. 

Οι φοιτητές έθεσαν ερωτήματα και έλαβαν απαντήσεις για σειρά επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν και προβληματίζουν, τόσο τους ίδιους όσο και την κοινωνία των πολιτών.

Δειτε Επισης

Αλ. Δημητριάδης: Σημαντικές αλλαγές στον τομέα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και λιμενικών υπηρεσιών
Στο 86,592% η συμμετοχή της E.V.H. Investments στη Salamis Tours
Έκδοση €400 εκ. με ισχυρή ζήτηση που έφθασε τα €2 δισ. από Eurobank-Ανταλλάσει ομόλογα 200 εκατ. της Ελληνικής
ACANE: Η νέα γευστική εμπειρία της Λεμεσού-Το «αδερφάκι» του Dionysous Mansion με γεύσεις από Λατινική Αμερική
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Δυναμική επέκταση στα Μανδριά Πάφου-Το νέο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του
Η στρεβλή ανάγνωση και προβοκατόρικη ερμηνεία του άρθρου InBusinessNews για την στεγαστική πολιτική από τον Οδυσσέα
Balram Chainrai: Στο 35,35% ανήλθε η συμμετοχή του στο «Ρόδον»
Ανδρέας Χατζησέργης: Η στροφή του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο που θα συνεχιστεί και σε τι στοχεύει η Intergaz
Πήρε ώθηση από τις γιορτές και τα ξεπουλήματα το λιανεμπόριο-Ευοίωνες προοπτικές για το 2025 με επενδύσεις και επεκτάσεις
Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και ένας λαϊκιστής Οδυσσέας που μηδενίζει και τα βάζει με developers και κράτος