Αίμιλη Πίσση: Πώς προχωρά το πλάνο μετασχηματισμού της Ελληνικής

Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, ώστε να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, τονίζει η επικεφαλής της μονάδας Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της Ελληνικής Τράπεζας Αίμιλη Πίσση, υπογραμμίζοντας πως ο ανταγωνισμός πλέον, τόσο για τις τραπεζικές υπηρεσίες όσο και για τα προϊόντα που προσφέρονται, δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά είναι παγκόσμιας κλίμακας.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η κ. Πίσση σημειώνει πως η Ελληνική Τράπεζα μέσα από το Πλάνο Μετασχηματισμού της στοχεύει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. «Ρόλος της μονάδας μας», επισημαίνει, «είναι να σχεδιάσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο λειτουργίας μας και με συνοχή και οργάνωση να φέρουμε την τράπεζα στη νέα εποχή».

Διαβάστε ακόμα: 

Revolut: Πιο επιθετικά στον κόσμο των crypto μέσω Κύπρου 

Τι αλλάζει και τι πρέπει να ξέρετε για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Υποδεικνύοντας πως η τεχνολογία έχει φέρει ραγδαίες εξελίξεις στα τραπεζικά δρώμενα, η Αίμιλη Πίσση υποδεικνύει ότι αυτή τη χρονιά στην Ελληνική προχώρησαν με τον εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων, συνεχίζοντας τη μετάβαση των πελατών τους στα ψηφιακά κανάλια.

Ταυτοχρόνως, προαναγγέλλει την ολοκλήρωση και παρουσίαση του νέου Web Banking της τράπεζας για ιδιώτες, μέχρι το τέλος του 2022.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει στην καριέρα σας;                                        

Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Κάθε άλλο, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις, τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε με ψυχραιμία, αφοσίωση, πάθος και θετική σκέψη. Έμαθα και παρακινώ και τους συνεργάτες μου να σκεφτόμαστε έξυπνα, να επιλύουμε τα προβλήματα μόλις προκύπτουν και να μην τα αφήνουμε να διαιωνίζονται, τουλάχιστον αυτά που είναι στο χέρι μας και να χρησιμοποιούμε κριτική σκέψη, για να βγαίνουμε από τα αδιέξοδα.

Πόσο σας επηρεάζει η αρνητική κριτική;

Η αρνητική κριτική καλό θα ήταν να μετατρέπεται σε κάτι θετικό από τον ίδιο τον αποδέκτη. Προσπαθώ να μην αφήνω να με καταβάλει, αλλά να τη χρησιμοποιώ για βελτίωση και εξέλιξη.

Πώς συγκρίνετε τον ρόλο της γυναίκας σήμερα, σε όλα τα επίπεδα, σε σχέση με την περασμένη δεκαετία;

Θα έλεγα ότι οι ρόλοι της γυναίκας αυξήθηκαν και μαζί έγιναν περισσότερες οι απαιτήσεις που έχει η ίδια από τον εαυτό της. Οι προοπτικές ανέλιξης είναι μεγαλύτερες και οι γυναίκες συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν περισσότερα, τόσο από την καριέρα τους όσο και από την προσωπική τους ζωή.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια άλλη γυναίκα, η οποία τώρα κτίζει την καριέρα της;

Ότι η επαγγελματική ανέλιξη χρειάζεται προσήλωση στον στόχο, επιμονή και σταθερά βήματα. Επίσης, πρέπει να πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της, χωρίς να παραμελεί τις προσωπικές της ανάγκες. Οι πιέσεις θα είναι πολλές από παντού και πρέπει να προσέξει, για να μην χάσει τις ισορροπίες. Το work-life balance είναι πολύ σημαντικό.

Μπορεί, τελικά, μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Ένας σωστός άνθρωπος μπορεί να φέρει την αλλαγή, είτε αυτή είναι μικρή είτε μεγάλη. Σημασία έχει ότι η αλλαγή είναι μια διαχρονική διαδικασία και έρχεται από ανθρώπους με παιδεία, αρχές και αξίες.

Ποιος ήταν ο δυσκολότερος ρόλος, στον οποίο κληθήκατε να ανταποκριθείτε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Ο ρόλος μου στην Ελληνική Τράπεζα αυτή τη στιγμή, ως επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικής & Μετασχηματισμού, θα έλεγα ότι είναι ο πιο απαιτητικός και η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα μου μέχρι στιγμής. Το τραπεζικό σύστημα αλλάζει. Ο τρόπος που συναλλασσόμαστε εξελίσσεται, οι ανάγκες μετατοπίζονται και καμία τράπεζα δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις. Αυτό στοχεύει η Ελληνική Τράπεζα μέσα από το Πλάνο Μετασχηματισμού της και ο ρόλος της μονάδας μας είναι να σχεδιάσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο λειτουργίας μας και με συνοχή και οργάνωση να φέρουμε την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Γιατί χρειάζεται να γίνουν αυτές οι αλλαγές;

Η τεχνολογία έχει φέρει ραγδαίες εξελίξεις στα τραπεζικά δρώμενα. Ο ανταγωνισμός πλέον, τόσο για τις τραπεζικές υπηρεσίες όσο και για τα προϊόντα που προσφέρονται, δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά είναι παγκόσμιας κλίμακας.

Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, ώστε να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, να διαφοροποιηθούμε από την αγορά και να προσφέρουμε απρόσκοπτη εξυπηρέτηση, ανταγωνιστικά προϊόντα και εξατομικευμένες υπηρεσίες. Εργαζόμαστε, ώστε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες μας, να βελτιώσουμε το λειτουργικό μας μοντέλο και να γίνουμε όσο πιο αποτελεσματικοί και οικονομικοί γίνεται.

Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και τι ακόμα να αναμένουμε;

Αυτή τη χρονιά προχωρήσαμε με τον εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων, συνεχίζοντας τη μετάβαση των πελατών μας στα ψηφιακά κανάλια. Ως αποτέλεσμα, τον Ιούνιο, το 82% των συναλλαγών των πελατών έγινε από τα εναλλακτικά μας κανάλια, ενώ οι χρήστες του Online Banking έχουν ξεπεράσει τις 200.000.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώσαμε την αγορά του χαρτοφυλακίου της RCB και ανακοινώσαμε την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα μειώσει σημαντικά τον δείκτη ΜΕΧ της Τράπεζας. Όσον αφορά το τι έπεται, αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι μέχρι το τέλος του 2022, μεταξύ άλλων, θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση του νέου Web Banking μας για ιδιώτες.

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
Ελληνικές τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν