Στα χέρια των ΕΕΠ ακίνητα και «κακά» δάνεια αξίας €20 δισ.

Πολλά ακίνητα και αρκετά δάνεια συνολικού υπολοίπου περίπου €20 δισ., είχαν στην κατοχή τους οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων (ΕΕΠ) μέχρι και το τέλος του 2021, όπως καταγράφει η Κεντρική Τράπεζα.

Οι εταιρείες αυτές, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο και ουσιαστικό μέρος του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς ασκούν καταλυτικό ρόλο στην συνεχή προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων για απομόχλευση του ισολογισμού τους και για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου τους.

Διαβάστε ακόμα: 

bbf: Κατακτά την ελληνική αγορά και αναβιώνει το θρυλικό Βερεγγάρια

10+1 luxury εστιατόρια σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κύπρου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤΚ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, οι ΕΕΠ διαχειρίζονταν 80.192 δάνεια μέγιστου συνολικού συμβατικού υπολοίπου (contractual balance) ύψους περίπου €20 δισ. (€19.248 εκατ.).

Όπως αναφέρεται, ο τομέας των ΕΕΠ, παρουσίαζε μεγάλη συγκέντρωση μέχρι το τέλος του 2021, με τις τρεις μεγαλύτερες ΕΕΠ να κατείχαν το 80% των συνολικών χορηγήσεων σε αξία.

Αναφορικά με την κατανομή του δανειακού χαρτοφυλακίου που κατείχαν οι ΕΕΠ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, 50% του συνολικού συμβατικού υπολοίπου των χορηγήσεων αφορούσε χορηγήσεις προς φυσικά πρόσωπα, 47% αφορούσε χορηγήσεις προς μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και 3% αφορούσε λοιπές χορηγήσεις, σημειώνεται στην έκθεση. 

Όσον αφορά το ύψος της αξίας των εξασφαλίσεων ως ποσοστό που κατείχαν οι ΕΕΠ στο δανειακό χαρτοφυλάκιο τους, μέχρι το τέλος του 2021, αυτό ανερχόταν στο 52%. Από αυτό, το 32% η εξασφάλιση ήταν η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα αποτελούσαν το 65% των συνολικών εξασφαλίσεων. Περίπου 3% των εξασφαλίσεων αποτελούσε λοιπές εξασφαλίσεις.

Ακίνητα σχεδόν ένα δισ.

Οι ΕΕΠ έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους αρκετά ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν, είτε ως μέρος της αγοράς χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων, είτε μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΕΕΠ κατείχαν 5.679 ακίνητα συνολικής αξίας €978 εκατ. Τα περισσότερα (σε αριθμό) ακίνητα που κατείχαν ήταν οικιστικά οικόπεδα, καθώς αποτελούσαν 29% των συνολικών ακινήτων στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ακολουθούν οι οικιστικές μονάδες με 22% των συνολικών ακινήτων, τα αγροτεμάχια με 21%, τα λοιπά ακίνητα με 19%, τα εμπορικά ακίνητα με 7% και τα εμπορικά οικόπεδα με 2%.

Σε σχέση με την απόκτηση και διάθεση των ακινήτων από τις ΕΕΠ, σημειώνεται ότι κατά το 2021, απέκτησαν 3.626 ακίνητα συνολικής αξίας €584 εκατ. και πώλησαν 1.946 ακίνητα συνολικής αξίας €320 εκατ.. 

Από τα ακίνητα που προστέθηκαν στους ισολογισμούς των ΕΕΠ κατά το 2021, 1.503 συνολικής αξίας €248 εκατ. αποκτήθηκαν μέσω της διαδικασίας εκποίησης των ακινήτων, ενώ τα 2.123, συνολικής αξίας €336 εκατ. αποκτήθηκαν μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα.

Ανάγκη για εργαλεία

Σημειώνοντας πως η αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων γενικότερα έχει επηρεάσει θετικά στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και συμβάλλει στη οικονομική ανάπτυξη, η Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι υπάρχουν τομείς που εμπίπτουν στις δραστηριότητες των ΕΕΠ, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για να αποφευχθούν συνθήκες αστάθειας. Όπως σημειώνει, η διαχείριση και η διάθεση των ακινήτων που κατέχουν οι ΕΕΠ στην αγορά θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να συνάδει με τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς. Προς το παρόν η αυξημένη προσφορά ακινήτων, συγκρατεί τις αυξήσεις στις τιμές τους, και ως εκ τούτου είναι επιθυμητή.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με βάση την παρούσα τάση, αναμένεται ότι θα παρατηρηθεί περαιτέρω συσσώρευση ακινήτων στις ΕΕΠ, καθώς ο ρυθμός διάθεσής τους είναι πιο αργός από τον ρυθμό απόκτησής τους.

Η Κεντρική Τράπεζα καταλήγει υπογραμμίζοντας πως οι ΕΕΠ θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους τα εργαλεία που κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν έγκαιρα αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις αναδιαρθρώσεων στους δανειολήπτες τους ή και να προβαίνουν σε ανάκτηση υποκείμενων εξασφαλίσεων, κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδια που ψηφίστηκαν 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 14 Ιουλίου, ψηφίστηκαν δύο νομοσχέδια βάσει των οποίων, με το μεν πρώτο τροποιείται ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, ώστε να δημιουργηθεί πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου και της βάσης δεδομένων Άρτεμις για τους εγγυητές και συνδεδεμένα πρόσωπα και παρόχους εξασφάλισης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική δουλειά από Ηρόδοτου, ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η θητεία του
Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές