Ελληνική Τράπεζα: Τα προβλήματα δεν λύνονται με απειλές και απεργίες

Στον απόηχο του χθεσινοβραδινού αποτελέσματος των γενικών επαρχιακών συνελεύσεων της ΕΤΥΚ, κατά τις οποίες τα μέλη της συντεχνίας εξουσιοδότησαν την ηγεσία της για λήψη απεργιακών μέτρων στον τραπεζικό τομέα, η επόμενη μέρα στον κλάδο προδιαγράφεται αβέβαιη και το σκηνικό θολό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, αυτό που ουσιαστικά αναμένεται είναι η εκδήλωση πρωτοβουλίας από την Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου οι δύο πλευρές, Ελληνική Τράπεζα και ΕΤΥΚ, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση της συμβιβαστικής εκείνης φόρμουλας που θα αφήνει ικανοποιημένα και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Πηγές της Ελληνικής Τράπεζας που μίλησαν στον InBusinessNews, τόνισαν την ξεκάθαρη ετοιμότητα της τράπεζας να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες, στη βάση μιας νέας συλλογικής σύμβασης.

«Πεποίθησή μας», υπογράμμισαν, «είναι ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα λύνονται στο τραπέζι του διαλόγου και όχι με απειλές και απεργίες».

Επαναλαμβάνοντας την βούληση και τη δέσμευσή της τράπεζας να συζητήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να υπάρξει κατάληξη σε κάποιο συμβιβασμό, ώστε να αποφευχθούν περιττές αντιπαραθέσεις, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την προσδοκία όπως η ΕΤΥΚ επανεξετάσει την αρνητική της στάση και τη διάθεση για ακραία μέτρα. «Και θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη», συμπλήρωσαν, «για μια νέα συλλογική σύμβαση που θα διασφαλίζει έναν υγιή και εύρωστο οργανισμό στο μέλλον και θα διαφυλάσσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν περαιτέρω πως οι πλεονασμοί σαφώς και δεν είναι αυτοσκοπός για την τράπεζα και πως είναι η ώρα η ΕΤΥΚ να συμβάλει με τη στάση της προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου για δραστική μείωση του εργασιακού κόστους, προκειμένου να αποφευχθούν.   

Η έκκληση Πανίκου Νικολάου 

Αξίζει να σημειωθεί πως έκκληση όπως αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα στον τραπεζικό τομέα απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Πανικός Νικολάου.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2022, και ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένων και των απεργιακών, ο κ. Νικολάου εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο απεργίας και απηύθυνε έκκληση για αποφυγή του. Παράλληλα, είπε πως είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί σε επίπεδο Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Π. Νικολάου: Ανησυχία και έκκληση αποφυγής απεργιών στις τράπεζες

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews η προαναγγελλόμενη από τον κ. Νικολάου συζήτηση του θέματος σε επίπεδο Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου αποτελεί απόρροια του γεγονότος ότι η ΕΤΥΚ αφήνει να νοηθεί πως σε περίπτωση που προχωρήσει σε απεργίες, αυτές δεν θα αφορούν μόνο την Ελληνική, αλλά το σύνολο του τραπεζικού τομέα της χώρας μας.  

Διαβάστε εδώ: Τράπεζα Κύπρου: Θέτουμε τις βάσεις για διανομή μερίσματος

Πανηγυρίζει η ΕΤΥΚ 

Από την άλλη, την απόλυτη ικανοποίησή της εκφράζει η ΕΤΥΚ για τη συμμετοχή των μελών της στις χθεσινές γενικές επαρχιακές συνελεύσεις που συγκάλεσε και κατά τις οποίες οι τραπεζοϋπάλληλοι άναψαν το πράσινο φως στη συντεχνία για λήψη απεργιακών μέτρων.

Σε εγκύκλιο που κυκλοφόρησε σήμερα προς τα μέλη της, η ΕΤΥΚ κάνει λόγο για μαζική προσέλευση στις κάλπες και ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν προς τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Διαβάστε εδώ: Εξουσιοδότησαν την ΕΤΥΚ για απεργιακά μέτρα οι τραπεζοϋπάλληλοι

«Με τη μαζική συμμετοχή τους», αναφέρει στην εγκύκλιο της η συντεχνία, «οι συνάδελφοι απέδειξαν σ’ όλους ότι η τραπεζοϋπαλληλική οικογένεια παραμένει συσπειρωμένη, με εμπιστοσύνη γύρω από την ηγεσία της, πρόθυμη να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους, που διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους».

Καταλήγοντας, η ΕΤΥΚ διαβεβαιώνει όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους πως με «σύνεση, ωριμότητα και αγωνιστικότητα θα διαχειριστεί αυτήν την τεράστια συμπαράσταση και εξουσιοδότηση, που οι συνάδελφοι της έδωσαν χθες, με στόχο πάντοτε την καλύτερη εκπροσώπηση των συνάδελφων και των συμφερόντων, τόσων των ιδίων όσων και των οικογενειών τους».

Δειτε Επισης

Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ