RCB: Η «αναίμακτη» φόρμουλα και ο δρόμος προς τον μετασχηματισμό

Στον δρόμο για την μετατροπή της σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται από την Πέμπτη η RCB Bank. Παύοντας να συνάπτει νέες σχέσεις με πελάτες, τόσο για καταθέσεις όσο και για δάνεια, η τράπεζα οδεύει πλέον ολοταχώς, έχοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει, στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων πελατειακών της σχέσεων και στη σταδιακή απόσυρση των τραπεζικών της εργασιών.

Διαβάστε ακόμη: 

Περιορισμοί στην τραπεζική άδεια της RCB - Τι αλλάζει

ΕΚΤ: Σταδιακή κατάργηση εργασιών της RCB Bank

Ο αναγκαίος αυτός-λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των γνωστών προεκτάσεων της-μετασχηματισμός της τράπεζας, χαρακτηρίζεται ως η πλέον «αναίμακτη», τόσο για την ίδια την RCB και τους πελάτες της όσο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου στην ολότητά του, λύση που θα μπορούσε να δοθεί μέσα στις ιδιάζουσες συνθήκες που τον τελευταίο ένα μήνα δημιουργήθηκαν για την τράπεζα ένεκα των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Καθοριστική για την εκ του αποτελέσματος διαφαινόμενη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωση του εγχειρήματος, υπήρξε η συμβολή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και δη του Διοικητή Κωνσταντίνου Ηροδότου, αφού τις τελευταίες εβδομάδες έτρεξαν επισταμένα τη διαχείριση του όλου ζητήματος και κατέβαλαν αδιάκοπες προσπάθειες για εξεύρεση και κατάληξη σε μια υπό τις περιστάσεις ιδανική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.   

Διαβάστε εδώ: RCB: Η μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας- Όλο το παρασκήνιο 

Κομβικής σημασίας παράμετρος δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι μέσα από την φόρμουλα που η RCB επέλεξε, σε συνεργασία πάντα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), διασφαλίζεται η αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων της προς τους πελάτες της. Ταυτοχρόνως, και μέχρι την ολοκληρωτική απόσυρσή της από τις τραπεζικές εργασίες, η RCB θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους υφιστάμενους της πελάτες και να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα για πληρωμές ή μεταφορές καταθέσεων σε λογαριασμούς με άλλες τράπεζες, αλλά και να πληροί οποιεσδήποτε τρέχουσες υποχρεώσεις.

Έλεγχος από Deloitte

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία μετασχηματισμού της τράπεζας, ρόλο ελέγχου της διαδικασίας ολοκλήρωσης των διακανονισμών της με τους καταθέτες-μαζί με την διεύθυνση της RCB-, θα έχει ομάδα επαγγελματιών της Deloitte. O διορισμός ενός ειδικού ελεγκτικού οίκου, ο οποίος να αναλάβει τον ρόλο αυτό κρίθηκε ως αναγκαίος προς ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πελατών της τράπεζας ότι όλες οι υποχρεώσεις της προς αυτούς θα καταβληθούν πλήρως.

Η πώληση δανείων

Σε ό,τι αφορά ακριβώς την αποπληρωμή των καταθέσεων, τα υπάρχοντα υψηλά επίπεδα ρευστότητας της RCB, σε συνδυασμό με την πώληση δανειακών περιουσιακών της στοιχείων ύψους 556 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα, αποτελούν στοιχεία που της παρέχουν δίχως άλλο τη δυνατότητα εκπλήρωσης της συγκεκριμένης υποχρέωσής της προς τους κατέθετες.

Διαβάστε ακόμη:

RCB Bank: Θωράκισε ρευστότητα, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα

RCB Bank: Συμφωνία με Ελληνική για πώληση δανείων ύψους €556 εκατ.

Ελληνική: Αυξάνεται η πελατειακή βάση στον επιχειρηματικό δανεισμό

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της απόκτησης του Μέρους Α του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων από την RCB Bank, έπειτα από την εξασφάλιση όλων των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων. Πρόκειται για κυπριακές χορηγήσεις μεικτής λογιστικής αξίας περίπου €292 εκατ., συνδεδεμένες εξασφαλίσεις σε μετρητά και άλλα πιστωτικά υπόλοιπα περίπου €33 εκατ. και εγγυητικές επιστολές περίπου €1 εκατ.

Διαβάστε εδώ: Στα χέρια της Ελληνικής και με βούλα το πρώτο πακέτο δανείων της RCB

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής, η τράπεζα προχωρά με την ολοκλήρωση της απόκτησης του Μέρους Β (περίπου €264 εκατ. μεικτής λογιστικής αξίας) μέχρι τις 31 Μαΐου 2022. Το Μέρος Β σχετίζεται με χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δειτε Επισης

Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου