RCB: Η μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας- Όλο το παρασκήνιο

Μέσα από ένα οδικό χάρτη ελεγχόμενων κινήσεων που στόχο είχαν και έχουν την εξασφάλιση των καταθετών της, η RCB Bank οδηγείται σε ένα νέο καθεστώς λειτουργίας που θα έχει ως τελικό προορισμό την μετατροπή της σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων(asset management company).

Όπως πηγές της Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθαρίζουν, η εξέλιξη αυτή αποτελεί απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία και της διασύνδεσής της RCB με τη Ρωσία, χωρίς σε καμία περίπτωση να έχει να κάνει ή να επηρεάζει καθ’ οποιοδήποτε τρόπο το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Διαβάστε εδώ: 

Περιορισμοί στην τραπεζική άδεια της RCB - Τι αλλάζει 

ΕΚΤ: Σταδιακή κατάργηση εργασιών της RCB Bank

Η πώληση δανείων της RCB σε Ελληνική-Τι κερδίζουν οι δύο τράπεζες

RCB Bank: Συμφωνία με Ελληνική για πώληση δανείων ύψους €556 εκατ.

Ελληνική: Αυξάνεται η πελατειακή βάση στον επιχειρηματικό δανεισμό

Η S&P Global Ratings ανέστειλε την αξιολόγηση της RCB Bank

Οι ίδιες πηγές, καθιστούν σαφές πως πρόκειται για μια απόλυτα ελεγχόμενη εξέλιξη, απόφαση της ίδιας της RCB, που λήφθηκε κατόπιν συνεχών διαβουλεύσεων και συντονισμού με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, και έχοντας βεβαίως εξασφαλίσει την σύμφωνο γνώμη και έγκριση του ελεγκτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), δηλαδή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Το χρονικό των εξελίξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία η Κεντρική Τράπεζα βρέθηκε σε διαρκή ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την RCB, δεδομένου ότι μετοχικό κεφάλαιο ύψους 46,29% της τράπεζας ανήκε στη VTB Bank (PJSC) και υπό το πρίσμα των προδιαγραφόμενων τότε κυρώσεων που θα επιβάλλονταν σε ρωσικές τράπεζες από την Ε.Ε., ανάμεσά τους και η VTB Bank.

Στις 24 Φεβρουαρίου η RCB ανακοίνωσε πως το εν λόγω ποσοστό αποκτήθηκε από τους άλλους υφιστάμενους, Κύπριους μετόχους της τράπεζας και ως εκ τούτου, η μετοχική της δομή απαρτίζεται πλέον αποκλειστικά από ιδιώτες Κύπριους μετόχους από την διοίκηση της τράπεζας.

Ωστόσο, από την αμέσως επόμενη μέρα παρατηρήθηκαν εκροές από την RCB, οι οποίες ναι μεν ήταν διαχειρίσιμες και δεν δημιουργούσαν κινδύνους για την ρευστότητα της τράπεζας, όμως η εξάρτηση του επιχειρησιακού της μοντέλου από τη Ρωσία δημιουργούσε αβεβαιότητα ενόψει κυρώσεων και του βαθμού στον οποίο θα επηρεαζόταν η τράπεζα.

Ενόψει τούτων, οι διαβουλεύσεις της Κεντρικής Τράπεζας, τόσο με την ίδια την RCB όσο και με τον SSM κορυφώθηκαν, με την εξίσωση των αριθμών να οδηγεί στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα το βράδυ δόθηκε από τον SSM η έγκριση για την πώληση ενός εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων ύψους €556 εκατομμυρίων στην Ελληνική Τράπεζα, συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε από τις δύο τράπεζες την περασμένη Τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συναλλαγή εξασφάλισε χθες και την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, με την Ελληνική Τράπεζα να καταβάλλει ήδη(σ.σ. αναμένεται η σχετική ανακοίνωση) το ποσό των €292 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στο πρώτο μέρος της συμφωνίας και αφορά χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο(σ.σ. κυπριακά δάνεια). Η καταβολή του ποσού του δεύτερου μέρους, ύψους περίπου €264 εκατ., αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Τονίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο πρώτο κομμάτι της συναλλαγής, η ολική ρευστότητα της RCB καλύπτει το σύνολο των καταθετών της στο 100%, ακόμη και των καταθέσεων που επηρεάζονται από τις κυρώσεις. Πρόκειται για ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, από το συνολικό 1,5 δις των καταθέσεων στην τράπεζα.

Σταθμό στην πορεία της RCB προς το νέο καθεστώς λειτουργίας της αποτέλεσε εν συνεχεία η σημερινή ημέρα, οπόταν και ανακοινώθηκαν ουσιαστικά περιορισμοί στην τραπεζική της άδεια, αφού πλέον παύει να συνάπτει νέες σχέσεις με πελάτες, τόσο για καταθέσεις όσο και για δάνεια.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε, ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ρευστότητας της τράπεζας, καλύπτοντας και ξεκινώντας την αποπληρωμή των καταθετών.  

Με την αποπληρωμή όλων των καταθέσεων, η RCB θα παραδώσει την τραπεζική της άδεια και θα μετατραπεί σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων(asset management company), καθότι θα της έχουν απομείνει αρκετά περιουσιακά στοιχεία.

Πήγες της Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζουν πως μέσα από τους όλους χειρισμούς που έγιναν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν:

  • Πρώτο: Διασφαλίστηκαν οι καταθέτες της RCB.
  • Δεύτερο: Δεν επηρεάζεται το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθότι είναι αποφάσεις της ίδιας της τράπεζας.
  • Τρίτο: Δεν δημιουργείται οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»