Τρ. Κύπρου: Σε μονοψήφιο ποσοστό τα ΜΕΔ μετά από χρόνια

Τη συμφωνία Helix 3 με την PIMCO, με την οποία η Τράπεζα Κύπρου επιτυγχάνει τον μεγαλύτερο της στόχο, αυτόν της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων(ΜΕΔ) σε μονοψήφιο ποσοστό (8.6%), ανακοίνωσε σήμερα το Συγκρότημα. Η συμφωνία πώλησης του Helix 3 περιλαμβάνει την πώληση ΜΕΔ μεικτής λογιστικής αξίας €577εκατ. και ακινήτων ύψους €121 εκατ.

Διαβάστε εδώ: Οι λεπτομέρειες του deal της Τράπεζας Κύπρου με PIMCO

Όπως και στα άλλα Helix (1 και 2), η μείωση των ΜΕΔ σε 8,6% θα έχει θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά συνεπάγεται και σημαντικά κέρδη. Η συμφωνία δημιουργεί ευφορία στην ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου, καθότι κλείνει ένας κύκλος που άρχισε με την αποπληρωμή του ELA και την ένταξη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και πλέον η Τράπεζα επικεντρώνεται αποκλειστικά στα επόμενα της πλάνα.

Διαβάστε εδώ: Ξεπάγωσαν μετά από έντεκα χρόνια οι προαγωγές στην Τράπεζα Κύπρου

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό της Τράπεζας, ο CEO Πανικός Νικολάου τονίζει πως η «υπογραφή της συναλλαγής αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική μας για περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της Τράπεζας». «Πλησιάζουμε στο τέλος ενός μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού που ξεκίνησε το 2014. Σε αυτή την πορεία, μειώσαμε συνολικά τα ΜΕΔ κατά €14.1 δις ή 94% και το σχετικό δείκτη από 63% σε 9%», υπογραμμίζει. 

Διαβάστε ακόμη:

Έργα στη Μακαρίου: Τρέχουν για να προλάβουν τις γιορτές(pics)

Κωνσταντίνος Καποδίστριας: Μην αγχώνεστε, όλα θα πάνε καλά

Χρίστος Φωτιάδης: Για ποιο λόγο τα foodsaver άλλαξαν όνομα

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο το μήνυμα του CEO της Τράπεζας Κύπρος προς το προσωπικό:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα ανακοινώνουμε την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του Helix 3, με την οποία η Τράπεζα πετυχαίνει μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) ένα χρόνο νωρίτερα από την καθοδήγηση που δώσαμε στην αγορά.

Η υπογραφή της συναλλαγής αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική μας για περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της Τράπεζας. Πλησιάζουμε στο τέλος ενός μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού που ξεκίνησε το 2014. Σε αυτή την πορεία, μειώσαμε συνολικά τα ΜΕΔ κατά €14.1 δις ή 94% και το σχετικό δείκτη από 63% σε 9%.

Από σήμερα μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το μέλλον.

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε θέσει νέους στόχους-τα ψηφιακά άλματα που ξεκίνησε και συνεχίζει να κάνει η Τράπεζα, το νέο επιχειρησιακό μας μοντέλο, την πιο δίκαιη επιβράβευση των συναδέλφων για τη δουλειά τους, το περιβαλλοντικό και κοινωνικό μας αποτύπωμα. Από σήμερα έχουμε εξαλείψει και τον τελευταίο αντιπερισπασμό.

Η συμφωνία πώλησης του Helix 3 περιλαμβάνει την πώληση ΜΕΔ μεικτής λογιστικής αξίας €577εκ. και ακινήτων ύψους €121εκ. Η συναλλαγή αυτή έχει θετική επίδραση, τόσο στα κεφάλαια, όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας, παρά τις δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης. Συνολικά, μέχρι την ολοκλήρωση, η συναλλαγή αναμένεται να έχει συνολική θετική επίδραση ύψους 66 μ.β. στο δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος και ύψους περίπου €21 εκατ. στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος.

Έχουμε όλοι μαζί βαθύτατη επίγνωση της ευθύνης μας σαν ηγέτης του χώρου μας, να μην επαναπαυτούμε στις επιτυχίες μας, αλλά να συνεχίσουμε να θέτουμε στόχους που πολλοί θεωρούν αδύνατους και να τους πετυχαίνουμε.

Σας ευχαριστώ για τη συνεχιζόμενή σας προσπάθεια που επιτρέπει στην Τράπεζα να πετυχαίνει ακόμα και τους μεγαλύτερους της στόχους και να γίνεται ισχυρότερη σε κάθε επόμενη κίνηση για στήριξη της προόδου της οικονομίας του τόπου μας».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν