Βλέπει επιχειρηματίες και βάζει πίεση στις τράπεζες ο Διοικητής

Συνάντηση με τους βασικούς παράγοντες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι της χώρας θα έχει την προσεχή Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κ. Ηροδότου, κλήθηκαν και θα παραστούν το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Επιτροπή Εταιρειών Φορολογικού Σχεδιασμού και Χρηματιστηρίου και ο Invset Cyprus.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, σκοπός της συνάντησης είναι να τεθούν επί τάπητος οι δυσκολίες που ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει από πλευράς τραπεζών σε ό,τι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών, μεταφορών και άλλων τραπεζικών συναλλαγών ή διευκολύνσεων.

Πρόκειται για παράπονα, αποδέκτρια των οποίων γίνεται Κεντρική Τράπεζα, καθότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επικαλούνται τους κανόνες της Κεντρικής, στην οποία και αποδίδουν την ευθύνη για τις δυσκολίες που προκύπτουν. Αυτό, όπως τονίζεται από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, είναι κάτι το οποίο δεν ευσταθεί, μιας και οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι για όλη την Ευρωζώνη και η ΚΤΚ απλώς τους εφαρμόζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησε ήδη δύο συναντήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Η πρώτη, ήταν με τους CEOs των τραπεζών, ενώ η δεύτερη ήταν και στην παρουσία των προέδρων των Δ.Σ. Σύμφωνα με πληροφορορίες του InBusinessNews, ο κ. Ηροδότου έθεσε ενώπιον τους τα παράπονα, ζητώντάς τους να καταβάλουν προσπάθειες για άμβλυνσή τους. 

Κατά τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, πρόθεση του κ. Ηροδότου είναι να ακούσει, αλλά και να δώσει την σαφή εικόνα στους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας σε όλα όσα αφορούν τα πιο πάνω. Σημειώνεται πως στο ίδιο πλαίσιο, από πλευράς Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχει ζητηθεί και θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση στο αμέσως προσεχώς διάστημα-εντός της ερχόμενης βδομάδας-, στην παρουσία, τόσο των επιχειρηματικών παραγόντων όσο και των τραπεζών, με στόχο τη συζήτηση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων σε αυτά.  

Αξίζει να τονιστεί πως με στόχο την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, προχώρησε και στη δημιουργία νέου τμήματος εντός της Κεντρικής, με αρμοδιότητα να εξετάζει τις διαδικασίες των τραπεζών στη βάση των παραπόνων που υποβάλλονται και σε σχέση πάντα με τους κανονισμούς που ισχύουν. Το τμήμα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ενώ σύντομα θα στελεχωθεί και με πρόσθετο προσωπικό, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποδοτικό και να γίνει περισσότερο αισθητή η παρουσία του στις τράπεζες.  

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης: 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, ο Διοικητής κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού και Χρηματιστηρίου, καθώς και του Invest Cyprus.

Κατά τη συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή, θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματικούς φορείς και τα οποία σχετίζονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η ΚΤΚ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην επικείμενη συνάντηση όσο και σε άλλες παρόμοιας φύσεως συναντήσεις που κατά καιρούς διεξάγει ο Διοικητής με διαφόρους φορείς της οικονομίας. Η συχνή επικοινωνία και ο παραγωγικός διάλογος της ΚΤΚ με τους επαγγελματικούς και άλλους φορείς της χώρας, αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες με τους φορείς της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία