Αρ. Βουράκης: Έχει ακόμα αρκετά βήματα να κάνει ο τραπεζικός τομέας

«Ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει ακόμα αρκετά βήματα να κάνει έως ότου υπερβεί πλήρως τις συνέπειες της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της AstroBank, Αριστείδης Βουράκης, επισημαίνοντας ωστόσο πως η πρόοδος που συντελείται, ιδίως στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι σημαντική.

Η AstroBank, κατά τα 13α IN Business Awards που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, βραβεύθηκε με το βραβείο Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (χορηγός βραβείου ΟΠΑΠ).

Μιλώντας στο IN Business, ο κ. Βουράκης υπογραμμίζει πως η κοινωνική προσφορά αποτελεί μέρος του DNA της τράπεζας, και γι’ αυτό επιδιώκει σταθερές συμπράξεις, προκειμένου να ενισχύσει ουσιαστικά τους φορείς που συνεργάζεται. 

Σύμφωνα με τον κ. Βουράκη, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει δημιουργήσει σημαντικά περιθώρια για ιδρύματα που παρέχουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς να επαναπαύονται από το υφιστάμενο μερίδιο αγοράς τους. «Σε ό,τι αφορά την AstroBank», τονίζει, «βασική πρόκληση αποτελεί η ολοκλήρωση του σχεδίου αναβάθμισης των υπηρεσιών μας». 

Ακολουθούν πιο κάτω όλα όσα ανέφερε στο IN Business ο Αριστείδης Βουράκης:

H AstroBank Public Company είναι αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 και σήμερα εργοδοτεί, περίπου, 450 άτομα. Με ένα δίκτυο 14 καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο είναι καλά εδραιωμένη στην τοπική αγορά.

Προσφορά με διάρκεια

Η τράπεζα προσφέρει στον τόπο μας καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις στους τομείς της εταιρικής/επιχειρηματικής, λιανικής, διεθνούς εταιρικής και ιδιωτικής τραπεζικής. 

Για την AstroBank, η βράβευση στα IN Business Awards είναι ιδιαίτερα τιμητική. Η κοινωνική προσφορά αποτελεί μέρος του DNA της τράπεζας και γι’ αυτό επιδιώκουμε σταθερές συμπράξεις, προκειμένου να ενισχύουμε ουσιαστικά τους φορείς που συνεργαζόμαστε. Η καθιερωμένη, πλέον, Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσης, που έχει βοηθήσει σημαντικά την οργάνωση Europa Donna Κύπρου, για δέκα και πλέον έτη.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια αυτοκίνητα αγοράζουν οι Κύπριοι ανά επαρχία

Οι τρεις επενδύσεις που θα αλλάξουν τις μεταφορές

Ταυτόχρονα, όμως, οι εθελοντικές παρεμβάσεις και η χορηγική στήριξη φορέων όπως ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, το Ίδρυμα Θεοτόκος, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αλκυονίδες, το Ένα Όνειρο Μια Ευχή για τα παιδιά αλλά και η στήριξη έκδοσης βιβλίων, όπως το Divina Cypria, αποτελούν διαχρονική επιλογή της τράπεζας.

Εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη που εδώ και χρόνια η τράπεζα παρέχει στον θεσμό Junior Achievement Cyprus, που στοχεύει στην καλλιέργεια της νεανικής επιχειρηματικότητας. Εν γένει θα έλεγα πως οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της AstroBank χαρακτηρίζονται από τη διάρκειά τους, ταυτόχρονα με την κάλυψη όλων των σημαντικών τομέων, όπως η υγεία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον και η κοινωνία.

Μικρό μέγεθος, μεγάλο πλεονέκτημα

Η ευελιξία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων ως αποτέλεσμα του μικρότερου μεγέθους μας, αποτελεί το βασικό διαφοροποιητικό στοιχείο μας. Η πιο επίπεδη δομή εσωτερικής οργάνωσης και η πελατοκεντρική προσέγγιση που αναπτύσσουμε, μας επιτρέπει να εξετάζουμε ξεχωριστά τις ανάγκες κάθε πελάτη, παρέχοντας τις πλέον κατάλληλες για εκείνον λύσεις.

Αυτή η προσέγγισή μας, θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και στην περίοδο της πανδημίας, καθώς άμεσα εισήχθησαν νέα εργαλεία για προστασία των πελατών και του προσωπικού μας, όπως η online διευθέτηση ραντεβού και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση στα ταμεία χωρίς τη χρήση χαρτιού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η αμεσότητα στην υιοθέτηση των ειδικών κυβερνητικών προγραμμάτων χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.

Συνεχής αναβάθμιση υπηρεσιών

Κεντρικός στόχος μας παραμένει η ανάπτυξη, αναβαθμίζοντας πάντα το επίπεδο εξυπηρέτησης για τους υφιστάμενους και τους νέους πελάτες μας, ιδιαίτερα στους τομείς της διεθνούς και ιδιωτικής τραπεζικής, με σκοπό την εκμετάλλευση της θέσης της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, εκτιμώ πως έχει δημιουργήσει σημαντικά περιθώρια για ιδρύματα που παρέχουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς να επαναπαύονται από το υφιστάμενο μερίδιο αγοράς τους.

Τραπεζικά εργαλεία ανάκαμψης

Εξερχόμενοι από μία δύσκολη περίοδο, σίγουρα υπάρχουν προκλήσεις για το επιχειρείν, ωστόσο, οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για τη σύντομη επάνοδο σε πορεία ανάπτυξης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι βασικός για την παροχή εργαλείων που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Είμαι πεπεισμένος πως με τη χρήση των εργαλείων αυτών, παράλληλα με λύσεις που ανέκαθεν παρείχε η τράπεζά μας στους πελάτες της, μπορεί να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας. Η Κύπρος με το ανοιχτό οικονομικό της περιβάλλον, τη μοναδική γεωγραφική της θέση και τη συμμέτοχη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της, προσφέροντας τραπεζικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Προκλήσεις και πρόοδος

Ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει ακόμα αρκετά βήματα να κάνει έως ότου υπερβεί πλήρως τις συνέπειες της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Από την άλλη, όμως, η πρόοδος που συντελείται, ιδίως στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι σημαντική. Σε ό,τι αφορά την AstroBank, βασική πρόκληση αποτελεί η ολοκλήρωση του σχεδίου αναβάθμισης των υπηρεσιών μας.

Η τεχνολογία παρέχει μία σειρά επιλογών, η ενσωμάτωση των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τον Κύπριο καταναλωτή, αλλά εξίσου απαραίτητη παραμένει η συνεχής αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού, που αποτελεί την καρδιά κάθε τράπεζας.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα