Ελληνική: Γι’ αυτό έκανε ρεκόρ δανεισμού εν μέσω πανδημίας

Η χρονιά με τον υψηλότερο δανεισμό ήταν για την Ελληνική Τράπεζα το 2020, η κεφαλαιακή επάρκεια της οποίας τη βοήθησε να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των νέων χορηγήσεων ξεπέρασε την περασμένη χρονιά το €1 δισ.

Οι παράγοντες που έφεραν το ρεκόρ
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020, κατά το οποίο η Ελληνική κατέγραψε κέρδη €50,5 εκατ. μετά τη φορολογία, τονίστηκε ότι το ρεκόρ δανεισμού οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραμέτρων.

Βασική κινητήρια δύναμη αποτέλεσαν τα νοικοκυριά, με το σχέδιο της κυβέρνησης για επιδότηση επιτοκίων με να επισπεύδει τα πλάνα των αγοραστών για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα (retail) αποτέλεσε το 1/3 του συνολικού νέου δανεισμού της περασμένης χρονιάς.

Τα σχέδια της κυβέρνησης βοήθησαν την Ελληνική Τράπεζα και στο κομμάτι που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις, με την Τράπεζα να εμπλέκεται σε μεγάλου μεγέθους χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με έργα υποδομής και τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το τρίτο συστατικό για τη μεγάλη αύξηση δανεισμού είναι οι διεθνείς εργασίες της Τράπεζας, με δύο υποομάδες, του shipping, που σχετίζεται κυρίως με ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες και του international leverage market, το οποίο αποτελείται από ένα μικρό χαρτοφυλάκιο, για το οποίο γίνεται προσπάθεια με μικρά προσεκτικά βήματα να αναπτυχθεί.

Stress test για όλους
Μπορεί τα διαθέσιμα κεφάλαια να επιτρέπουν τα αυξημένα κεφάλαια για δανεισμό, εντούτοις για την Ελληνική Τράπεζα η υπερβολική ρευστότητα δεν φαίνεται να τη βάζει στον πειρασμό για δανεισμό σε υψηλού κινδύνου ευκαιρίες.

Όπως επεσήμανε ο Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος, το 2020 αποτέλεσε ένα πραγματικό stress test για σχεδόν όλες τις εταιρείες σε όλους τους κλάδους στον κόσμο, σημειώνοντας ότι τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας επιδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου και την πολύ καλή οικονομική θέση της Τράπεζας σε μια περίοδο σημαντικής και συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τράπεζα εργάζεται εντατικά για τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, μέσω της επίλυσης και απομόχλευσης των ΜΕΔ, που έχουν μειωθεί στο 15,7% (Δείκτης ΜΕΧ, εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ).

Σύντομα αναλαμβάνει ο Gatzke
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του νέου CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke, από την ΕΚΤ, ο οποίος σύντομα αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Τράπεζας.

Εντός των ημερών η κατάληξη για αντικαταστάτη Kramer
Εξάλλου, εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει οριστική κατάληξη για αντικαταστάτη του Lars Kramer, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και παρέμεινε ανώτατος οικονομικός διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας μέχρι τον φετινό Απρίλιο.

Σημειώνεται, ότι η 9η Απριλίου 2021 ήταν η τελευταία μέρα του Kramer στην Ελληνική Τράπεζα, με το Διοικητικό Συμβούλιο να τον ευχαριστεί δημόσια για την προσφορά του στον Όμιλο.

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση