Π. Νικολάου: Όχι σε τέλη για λιανικούς καταθέτες

Η Τράπεζα Κύπρου μέχρι το 2022 θα πετύχει τον στόχο του μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων επισημαίνει ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Πανίκος Νικολάου παρουσιάζεται αισιόδοξος για τον τερματισμό του εννιάμηνου μορατόριουμ καταβολής δόσεων, λέγοντας ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το 95% των δανειοληπτών έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και προσθέτει πως το κλειδί είναι η παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου και η παραχώρηση λύσεων σε όποιο δανειολήπτη αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Ωστόσο, ο κ. Νικολάου τονίζει πως το 2021 δεν θα είναι εύκολο, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τον έλεγχο της πανδημίας.

Από την κορύφωση των ΜΕΔ τον Δεκέμβριο του 2014, η Τράπεζα Κύπρου συμπλήρωσε το 2020 συνολική μείωση του «κόκκινου χαρτοφυλακίου» της κατά 88% ή €13 δισεκατομμύρια και πλέον στοχεύει στο μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ έναντι των συνολικών δανείων, παρά την αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία της Covid.

Μια από τις βασικές ανησυχίες ήταν η πορεία των δανείων μετά τον τερματισμό του εννιάμηνου μορατόριουμ καταβολής δόσεων, τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς η τράπεζα είδε μεγάλο μέρος των εξυπηρετούμενων δανείων της να παγώνουν στο πλαίσιο των μέτρων για στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών εν μέσω της πανδημίας. Ωστόσο, ο κ. Νικολάου εξήγησε πως, το κυπριακό μορατόριουμ, πέραν από το πιο γενναιόδωρο στην Ευρώπη, δεν είχε αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που το αξιοποίησαν να μην είχαν κατ’ ανάγκη πρόβλημα ρευστότητας.

«Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάσταση που εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Όπως έχουμε ανακοινώσει στα αποτελέσματά μας στα τέλη Φεβρουαρίου, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου περίπου το 95% έχουν πληρώσει τη δόση τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ ενθαρρυντικό», είπε.

Το κλειδί, όπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση, ήταν η παρακολούθηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. «Ξεκινήσαμε προληπτικά από το καλοκαίρι του 2020, έχουμε εξετάσει το 90% του χαρτοφυλακίου που ήταν σε μορατόριουμ, ξεκινώντας απ’ αυτούς που θεωρούμε υψηλού κινδύνου και όπου υπήρχαν προβλήματα ή σημάδια αδυναμίας έχουν γίνει δοθεί λύσεις αναδιάρθρωσης ή ρευστοτικής ενίσχυσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορούν οι πελάτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με τη λήξη του μορατόριουμ», είπε, για να προσθέσει ότι τα αποτελέσματα που βλέπετε σήμερα από την Τράπεζα Κύπρου ήταν συνέπεια της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2020.

Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, οι προληπτικές ενέργειες συνεχίζονται, δεν έχει τελειώσει η κρίση ακόμη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να παρακολουθούμε και όπου χρειαστεί θα στηρίζουμε τους πελάτες μας, είτε μέσω αναδιαρθρώσεων είτε μέσω χορήγησης προληπτικής ρευστότητας.

Όχι σε τέλος καταθέσεων σε λιανικούς πελάτες
Στο πλαίσιο το εξορθολογισμού των εξόδων στον απόηχο των αρνητικών επιτοκίων, οι τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου, έχουν επιβάλει τέλη καταθέσεων σε εταιρικούς πελάτες. Σε ερώτηση αν η τράπεζα σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο σε λιανικούς καταθέτες, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά.

Όπως είπε, «το κόστος της υπερβάλλουσας ρευστότητας είναι πολύ υψηλό και μας προβληματίζει αλλά ανεξαρτήτως αυτού δεν έχουμε οποιαδήποτε σκέψη προς το παρόν για επιβολή τέλους καταθέσεων σε λιανικούς καταθέτες».

«Θεωρούμε ότι είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, είναι ραχοκοκαλιά της συστήματος και πρέπει να είναι το τελευταίο για επιβολή οποιασδήποτε μορφής τέλους», πρόσθεσε.

Μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις η διαχείριση της κρίσης
Τέλος, ερωτηθείς τι κράτησε από το 2020, ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου ανέδειξε τις απίστευτες δυνάμεις της κοινωνίας και του ανθρώπου όταν καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κρίση.

«Οπότε το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι στα δύσκολα η Κύπρος εξελίσσεται και ενεργεί αρκετά καλά», παρόλη την κριτική, που, όπως είπε, είναι φυσιολογική λόγω της κόπωσης στον κόσμο, την απώλεια εισοδημάτων, την απώλεια θέσεων εργασίας και των περιορισμών.

«Η διαχείριση της κρίσης, η διαχείριση της οικονομίας πρέπει να είναι εκτός από οποιεσδήποτε πολιτικές αντιπαραθέσεις, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να επανέλθουν οι επενδύσεις στη χώρα είμαστε πάρα πολύ μικρή οικονομία και οποιεσδήποτε επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες κάνουν τη διαφορά», κατέληξε.

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά