Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία

Tις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη στην Κύπρο ολοκλήρωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Οι προβλέψεις έγιναν στα πλαίσια του Ευρωσυστήματος οι οποίες καταρτίζονται δύο φορές τον χρόνο κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο με κοινές υποθέσεις εργασίας. 

Οι προβλέψεις καταρτίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις και διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2020. Πιο κάτω παρουσιάζονται περιληπτικά οι προβλέψεις για δύο βασικά μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και πληθωρισμός για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ εκτενέστερη ανάλυση των προβλέψεων για όλα τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη περιλαμβάνεται στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2020, το οποίο θα δημοσιευθεί σε λίγες μέρες.
 
Πρωτόγνωρη αβεβαιότητα λόγω πανδημίας
Όπως και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας του Ευρωσυστήματος, οι προβλέψεις για την Κυπριακή οικονομία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από πρωτόγνωρη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας.
 
Διαβάστε ακόμα:
Οι ξένες εταιρείες που επένδυσαν εκατομμύρια στην Κύπρο
Η Κύπρος μπαίνει και επίσημα σε τροχιά 5G

Για αυτό το λόγο, από την αρχή της πανδημίας οι προβλέψεις στο Ευρωσύστημα διεξάγονται με τη χρήση σεναρίων: του βασικού, του ήπιου και του δυσμενούς. Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι προβλέψεις Δεκεμβρίου 2020 του βασικού σεναρίου της ΚΤΚ για τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη της κυπριακής οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
 

Η ύφεση για το τρέχον έτος αναμένεται να φτάσει στο -6,2%, ενώ σχετική ανάκαμψη του ΑΕΠ της τάξης του 4,1% αναμένεται να καταγραφεί το 2021, ακολουθούμενη από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,4% και 2,7% το 2022 και 2023, αντίστοιχα. Με βάση τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου, το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο που προϋπήρχε της πανδημίας το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό (Πίνακας 1), στο βασικό σενάριο αναμένεται να είναι αρνητικός της τάξης του -1,2% το 2020 σε σχέση με 0,5% το 2019.

Για την περίοδο 2021-23 αναμένεται σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού, φτάνοντας στο 0,5% το 2021, 0,9% το 2022 και 1,4% το 2023 σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο ΑΕΠ. Σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου 2020, αναμένεται ηπιότερη ύφεση για το τρέχον έτος και χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2021. Όπως φαίνεται στον Πίνακα 2, αυτό ισχύει και για τα τρία σενάρια των προβλέψεων: το βασικό, το ήπιο και το δυσμενές.
 

Για το 2020, η μείωση του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο, ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με το τι αναμενόταν και υπερακοντίζει την μεγαλύτερη συρρίκνωση στο ΑΕΠ που αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους λόγω της έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο. Η σταδιακή ανάκαμψη που αναμένεται να καταγραφεί το 2021 είναι ασθενέστερη του τι αναμενόταν τον Ιούνιο 2020, και οφείλεται εν μέρει στην επίδραση βάσης από το σχετικά βελτιωμένο 2020 και στις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο νέο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, στο βασικό σενάριο, η ύφεση για το 2020 αναμένεται να φθάσει στο -6,2%, ενώ στο ήπιο και δυσμενές σενάριο η ύφεση υπολογίζεται στο -5,5% και -6,7% αντίστοιχα. Η ανάκαμψη για το 2021 τοποθετείται στο 4,1% στο βασικό σενάριο, ενώ στο ήπιο και δυσμενές σενάριο στο 4,8% και 1,8%, αντίστοιχα.

Για τα έτη 2022-23 στο βασικό σενάριο προβλέπονται θετικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 3,4% και 2,7%, αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας