Οι ξένες εταιρείες που επένδυσαν εκατομμύρια στην Κύπρο

Η παρουσία ξένων επενδυτών και ειδικά ομίλων με διεθνή εμβέλεια και απήχηση, ήταν διαχρονικά ιδιαίτερα σημαντική για την μικρή κυπριακή οικονομία. Τόσο γιατί ρίχνουν φρέσκο χρήμα στην οικονομία μέσω επενδύσεων όσο και επειδή λειτουργούν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Διαβάστε ακόμα:
Διαφορετική στήριξη ζητούν τα malls, άνισος ανταγωνισμός στο λιανεμπόριο
Altamira: Τέσσερα σπίτια από €63.000 και δύο διαμερίσματα από €85.000
 
Lidl
Η εταιρεία που ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα διεξαγωγής του λιανικού εμπορίου στην Κύπρο, μετά από μια δεκαετία έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή ως μια διαφορετική πρόταση στο λιανικό εμπόριο της χώρας. Ο γερμανικός κολοσσός γιόρτασε φέτος δέκα χρόνια στην κυπριακή αγορά και φαίνεται πως η διάθεσή του για νέες επενδύσεις δεν έχει σταματήσει, αφού σχεδιάζει τη δημιουργία ακόμη τεσσάρων καταστημάτων μέσα στα επόμενα χρόνια. Το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας για την επόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις που θα φθάσουν τα 24 εκατ. ευρώ. Προφανώς, για τον γερμανικό όμιλο η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή αγορά, στην οποία όμως είδε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Γι’ αυτό και ήρθε στο νησί, όπου και συνεχίζει να επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξή του.
 
VTTI
Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο και με διαφορά η μεγαλύτερη στην εφοδιαστική αλυσίδα, η επένδυση της VTTΙ, η οποία ανήκει στον κολοσσό Vittol, ήρθε να τοποθετήσει την Κύπρο στον χάρτη της διακομιδής καυσίμων. Η VTTI επέλεξε την Κύπρο για να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις της λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δημιουργώντας έτσι και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη για την χώρα, όπως καταβολή φόρων και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η χωρητικότητα των τερματικών της VTTV, της θυγατρικής στην Κύπρο, ανέρχεται σε 545.000 κυβικά μέτρα, ενώ περιλαμβάνει 28 χώρους αποθήκευσης καυσίμων.
 
Monaco Telecom
Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Οι συνεχείς επενδύσεις που γίνονται σ’ αυτόν, και μάλιστα από μεγάλους διεθνείς επενδυτές, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα 260 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Monaco Telecom για να αποκτήσει το 100% της ΜΤΝ Κύπρου, είναι ενδεικτικά των προοπτικών του τομέα στο νησί. Η Monaco Telecom ανήκει σε ποσοστό 51% στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο, Xavier Niel, ιδρυτή και μεγαλύτερο μέτοχο της γαλλικής εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών Iliad SA. Το υπόλοιπο 49%, κατέχει το Πριγκιπάτο του Μονακό. Από την μέρα που η ΜΤΝ μετατράπηκε σε Epic, έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων για αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών της εταιρείας, με το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα να αποδίδει οφέλη στην πράξη.
 
Amdocs
Όταν ένας κολοσσός στο είδος του, με έσοδα πέραν των $4 δισ. και με περισσότερους από 25.000 υπαλλήλους σε κάθε γωνιά του κόσμου, επιλέγει την Κύπρο ως μια από τις βάσεις του, αυτό σημαίνει πολλά.
Η εταιρεία, που ειδικεύεται στην παροχή τεχνολογικών λύσεων και συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο, εδώ και χρόνια έχει επιλέξει τη Λεμεσό ως ένα από τα κέντρα μέσω του οποίου διεξάγει τις εργασίες του, προσελκύοντας στη χώρα καταρτισμένο και υψηλού βιοτικού επιπέδου προσωπικό, το οποίο προέρχεται τόσο από ευρωπαϊκές όσο και από ασιατικές χώρες, ακόμη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι τέτοιου είδους εταιρείες που πρέπει να προσελκύσει η Κύπρος, ώστε σταδιακά να καταστεί υπολογίσιμος προορισμός για διεθνείς εταιρείες. 
 
Hartmann Group
Ο γερμανικός όμιλος Hartmann επέλεξε την Κύπρο από το 1988 για να ιδρύσει την Intership Navigation Co. Ltd. Η μικρή εταιρεία που ιδρύθηκε τότε, έχει μετεξελιχθεί σε μια πλοιοκτήτρια και πλοιο-διαχειρίστρια εταιρεία διεθνούς εμβέλειας, με παρουσία και γραφεία σε όλες τις ηπείρους. Αποτελεί μια από τις εταιρείες που συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ο όμιλος Hartmann διαθέτει στόλο με πέραν των 150 πλοίων διαφόρων χρήσεων, αρκετά εκ των οποίων υπάγονται στην Intership.
  
OSM Group
O νορβηγικών συμφερόντων όμιλος διατηρεί ισχυρή παρουσία στην Κύπρο, ενισχύοντας τη ναυτιλιακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1989 και παρέχει υπηρεσίες πλοιοδιαχείρισης, υπεράκτιας διαχείρισης και υπηρεσίες διαχείρισης κατασκευής νέων πλοίων. Με πέραν των 11.000 υπαλλήλων, προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 500 πλοία.
 
MSC Mediterranean Shipping Company
O όμιλος MSC καταπιάνεται με τη ναυτιλία και τη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, έχοντας παρουσία σε 155 χώρες. Ιδρύθηκε το 1970 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ ελέγχεται από την οικογένεια Aponte. Στην Κύπρο δημιούργησε την MSC Shipmanagement Ltd, η οποία έχει την ευθύνη πέραν των 12.000 εργαζομένων στα υπό διαχείριση πλοία. Η Λεμεσός αποτελεί τη βάση διαχείρισης των υπηρεσιών πληρώματος του ομίλου.
 
Όμιλος Eurobank
Έχοντας ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Αύγουστο του 2007, η Eurobank Κύπρου παρουσιάζει σταθερά εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και υγιή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα. Η κατά 100% θυγατρική του ομίλου Eurobank λειτουργεί μέσω ενός δικτύου οκτώ τραπεζικών κέντρων σε όλες τις κύριες πόλεις της Κύπρου, ενώ πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέα, σύγχρονα κεντρικά γραφεία στο κέντρο της Λευκωσίας.
Το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας της τράπεζας, την διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της, καθώς δραστηριοποιείται κυρίως στο wholesale banking και συγκεκριμένα στους ακόλουθους έξι βασικούς πυλώνες: Corporate banking, wealth management, banking for local and foreign high net worth individuals, international business banking, global markets, affluent banking.
 
ExxonMobil
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil διατηρεί σημαντική παρουσία στην Κύπρο εδώ και περισσότερα από 65 χρόνια, αφού μέσω 66 πρατηρίων Esso έχει σημαντική παρουσία στην κυπριακή λιανική αγορά καυσίμων. Παράλληλα, εμπορεύεται σημαντικές ποσότητες καυσίμων και λιπαντικών, είτε στη χονδρική αγορά είτε κατευθείαν σε μεγάλους πελάτες. Πιο πρόσφατα, ο αμερικανικός όμιλος απέκτησε τα δικαιώματα για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από κοινού με την Qatar Petroleum. Μάλιστα, η κοινοπραξία ανακοίνωσε προκαταρκτικά ευρήματα για κοίτασμα μεγέθους 3-5 τρισ. κυβικών ποδιών.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι