Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο σκαμνί ο ΟΧΣ για καταχρηστικές συμβατικές ρήτρες

Στην έκδοση διοικητικής απόφασης εναντίον του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΣΤΕΓΗΣ για παράβαση του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου, έχει προχωρήσει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Σταθερή επιδίωξη της Υπηρεσίας είναι η εφαρμογή των νομοθεσιών, ώστε να παρέχεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας στους καταναλωτές μέσω της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας την οποία διενήργησε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, σε σχέση με την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις δανείων οι οποίες συνάφθηκαν μεταξύ καταναλωτών και του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΣΤΕΓΗΣ. 

Σύμφωνα με την απόφαση, ο διευθυντής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το Νόμο, αποφάσισε ότι συγκεκριμένοι όροι των υπό αναφορά συμβάσεων αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 5(1), 5(4) και 7 του Νόμου και άρα είναι καταχρηστικοί ή/και αδιαφανείς.

Μεταξύ άλλων, οι εν λόγω όροι αφορούν:
  • Το δικαίωμα του Οργανισμού να χρεώνει τον καταναλωτή με τραπεζικά δικαιώματα, έξοδα και επιβαρύνσεις κατά καιρούς και κατά την απόλυτη κρίση του.
  • Το δικαίωμα του Οργανισμού να διακόψει την επιχορήγηση ή τη μείωση του επιτοκίου, στις περιπτώσεις όπου το επιτόκιο είναι επιδοτημένο ή μειωμένο, κατά την απόλυτη κρίση του και οποτεδήποτε, καθώς και το δικαίωμα να μεταβάλλει μονομερώς επιτοκιακές και άλλες χρεώσεις που βαρύνουν τον καταναλωτή.
  • Το δικαίωμα του Οργανισμού να τροποποιεί μονομερώς τους όρους που καθορίζουν την αποπληρωμή του δανείου και να αυξάνει το επιτόκιο ή να χρεώνει επιπλέον τόκους υπερημερίας σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν καταβάλει οποιαδήποτε δόση στην καθορισμένη ημερομηνία.
  • Τη συνένωση λογαριασμών του καταναλωτή με υποχρεώσεις που έχει προς τον Οργανισμό και το συμψηφισμό/μεταφορά ποσών σε οποιοδήποτε λογαριασμό του για σκοπούς εξόφλησης μέρους ή όλων των υποχρεώσεων του ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, οποτεδήποτε και χωρίς προειδοποίηση προς τον καταναλωτή.
  • Τη διατήρηση των πρόσθετων δικαιωμάτων που ενδέχεται να έχει ο Οργανισμός δυνάμει  νόμου ή εθίμου καθώς και των δικαιωμάτων του που απορρέουν από τους όρους της σύμβασης, χωρίς να παρέχεται αντίστοιχη προστασία των σχετικών δικαιωμάτων του καταναλωτή.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ