Demetra Holdings: Κέρδη €123,9 εκατ από Ελληνική Τράπεζα το 2019

Συνολικά κέρδη ύψους €123,9 εκατ απέφερε στη Demetra Holdings Plc η συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα το 2019, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της 20ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Δρ. Νίκος Μιχαηλάς.
 
Η συνολική επένδυση του Συγκροτήματος στην Ελληνική Τράπεζα από το 2013 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα €93 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι δυνάμει της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018 με την Ελληνική Τράπεζα, τον Μάρτιο του 2019 η Δήμητρα επενδυτική προχώρησε σε περεταίρω επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα ύψους €50 εκατομμυρίων. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή της Δήμητρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας έχει φτάσει στο 21% κατατάσσοντας τη Δήμητρα ως τον μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας.
 
Παράλληλα, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας τον Αύγουστο του 2019, εξελέγησαν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας αριθμός συμβούλων που είχαν προταθεί από τη Δήμητρα. Μετά την εξέλιξη αυτή, το Συγκρότημα ασκεί πλέον ‘σημαντική επιρροή’ στην Τράπεζα.
 
Ο κ. Μιχαηλάς αναφέρθηκε, εξάλλου, στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, καθώς το Συγκρότημα κατέγραψε κέρδος μετά τη φορολογία ύψους €134,3 εκατομμυρίων, που αναλογεί σε 67 σεντ ανά μετοχή, σε σχέση με κέρδος ύψους €6,0 εκατομμυρίων, δηλαδή 3 σεντ ανά μετοχή, το 2018. Παράλληλα, το σύνολο των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του Συγκροτήματος έχει ξεπεράσει τα €257 εκατομμύρια σε σχέση με €124 εκατομμύρια το 2018, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 108%. Ως εκ τούτου, η ενοποιημένη καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της Εταιρείας αυξήθηκε από 61,9 σεντ στις 31 Δεκεμβρίου 2018 σε 128,8 σεντ στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
 
Το κέρδος, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλάς,  προκύπτει κυρίως από τη συμμετοχή του Συγκροτήματος στην Ελληνική Τράπεζα.
 
Όπως ανέφερε ο CEO του συγκροτήματος, πέραν του κέρδους ύψους €123,9 εκατομμυρίων που προέκυψε από την επένδυση στην Ελληνική,  οι συμμετοχές του Συγκροτήματος της Δήμητρας Επενδυτική σε μετοχικούς τίτλους και άλλες κινητές αξίες κατέγραψαν το 2019 κέρδος ύψους €10,4 εκατομμυρίων σε σχέση με κέρδος ύψους €5,6 εκατομμυρίων το 2018. Από αυτά, τα €11,4 εκατομμύρια προέρχονται από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα και αφορούν κέρδη που προέκυψαν πριν τη λογιστικοποίηση σύμφωνα με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ενώ οι υπόλοιπες επενδύσεις κατέγραψαν ζημιά ύψους €1 εκατομμυρίου.
Τα εισοδήματα του Συγκροτήματος από μερίσματα σημείωσαν αύξηση ύψους 41,7% και ανήλθαν στις €701 χιλιάδες σε σύγκριση με €495 χιλιάδες το 2018.
 
Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στις €234 χιλιάδες, σε σχέση με €319 χιλιάδες το 2018, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 26,7%. Η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση των επιτοκίων.
Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλάς, οι επενδύσεις του Συγκροτήματος στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων κατέγραψαν επίσης κέρδος που ανήλθε στα €1,8 εκατομμύρια σε σχέση με κέρδος ύψους €1,1 εκατομμυρίων το 2018. Το κέρδος του τρέχοντος έτους προκύπτει από έσοδα από ενοίκια ύψους €1,2 εκατομμυρίων και από κέρδος από πώληση και από επανεκτίμηση των αξιών των ακινήτων του Συγκροτήματος ύψους €651 χιλιάδων.
 
Τα λειτουργικά έξοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 32,6% και ανήλθαν στα €1,99 εκατομμύρια. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε μη συνήθη έξοδα και αφορούν τη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα.
Τα χρηματοδοτικά έξοδα κατέγραψαν επίσης αύξηση και ανήλθαν στις €290 χιλιάδες σε σχέση με €127 χιλιάδες το 2018. Η αύξηση οφείλεται στη σύναψη συμφωνιών για παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων κατά τη διάρκεια του έτους και συμπεριλαμβάνουν τόκους δανείων ύψους €255 χιλιάδων.
 
Στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος αναγνωρίστηκε επίσης αντιστροφή πρόβλεψης για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές στα τραπεζικά υπόλοιπα ύψους €273 χιλιάδων και πρόβλεψη για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές στα εισπρακτέα από συνδεδεμένες εταιρείες ύψους €14 χιλιάδων.
 
Τέλος, στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Δήμητρας αναγνωρίστηκε ζημιά ύψους €8 χιλιάδων που προήλθε από πρόβλεψη για το μερίδιο της ζημιάς από συνδεδεμένες εταιρείες. Η ζημιά αυτή αφορά τη συμμετοχή της Εταιρείας στα δύο έργα αφαλατώσεων στη Λεμεσό και στη Λάρνακα.
 
Περιουσιακά στοιχεία
 
Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, τα περιουσιακά στοιχεία του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €271 εκατομμύρια.
 
Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, τα περιουσιακά στοιχεία του Συγκροτήματος αποτελούνταν από συμμετοχές σε μετοχικούς τίτλους και άλλες κινητές αξίες και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία σε ποσοστό 80,0%, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων σε ποσοστό 15,2% και συμμετοχές σε άλλα έργα σε ποσοστό 4,8%.
 
Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, η λογιστική αξία της επένδυσης στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχεται σε €199,1 εκατομμύρια, ενώ η λογιστική αξία των άλλων επενδύσεων σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανέρχεται σε €13,6 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα, η λογιστική αξία των τραπεζικών καταθέσεων και ταμειακών ισοδύναμων ανέρχεται σε €3,4 εκατομμύρια, των μετοχών και προϊόντων σε χρηματιστήρια του εξωτερικού και εταιρικών ομολόγων σε €111 χιλιάδες, και άλλων επενδύσεων σε €762 χιλιάδες.
 
Οι επενδύσεις στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων αντιπροσωπεύουν το 15,2% του ενεργητικού με την αξία των ακινήτων του Συγκροτήματος να διαμορφώνεται στα €41,1 εκατομμύρια.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του 60% των ακινήτων είναι εμπορικά κτίρια και γραφεία τα οποία επιφέρουν επαναλαμβανόμενα ενοίκια με ετήσιες αποδόσεις γύρω στο 5%. Τα εμπορικά ακίνητα της Εταιρείας έχουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια που ανέρχονται σε περίπου €1,2 εκατομμύρια.
 
Η πανδημία
 
Ο κ. Μιχαηλάς αναφέρθηκε και στην πανδημία, τονίζοντας πως η εξάπλωση τηςανέκοψε την αναπτυξιακή δυναμική που είχε αρχίσει να αποκτά η Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά της, πρόσθεσε, η Κυπριακή Κυβέρνηση έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά για να περιορίσει τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλίνουν σε μια μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 7.7% για το 2020. Ωστόσο οι επιμέρους επιπτώσεις που αναμφίβολα θα επηρεάσουν και τον τραπεζικό τομέα είναι δύσκολο στο στάδιο αυτό να εκτιμηθούν. «Αξιολογούμε κατά καιρούς διάφορες επενδύσεις, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διαχειριστούμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο κινδύνους που εκ των επενδύσεων μας βρισκόμαστε εκτεθειμένοι.Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις και συνάμα τις προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη σκληρή, διαρκή και συστηματική προσπάθεια με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του Συγκροτήματος», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
 
Για άλλη μια χρονιά, κατέληξε ο κ. Μιχαηλάς, πετύχαμε πολλά. «Βρισκόμαστε σε μια νέα και δυναμική πορεία όπου το Συγκρότημα μας αναδεικνύεται ως ισχυρός παίκτης ανάπτυξης και σταθερότητας στην Κυπριακή οικονομία. Εργαζόμαστε προσηλωμένοι στις αξίες αλλά και στους στόχους μας για καλύτερες αποδόσεις, βελτίωση στη διαχείριση των κινδύνων και κυρίως τη δημιουργία αξίας», σημείωσε.
 
Σκορδής: Η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία του Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας, Άντη Σκορδή, ο οποίος τόνισε ότι η επιχειρηματική στρατηγική που χάραξε η Δήμητρα και υλοποίησε κατά τα προηγούμενα χρόνια, άρχισε να αποδίδει καρπούς. «Αφού διανύσαμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την οικονομία και ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους στόχους μας, επιδεικνύοντας αντοχή και διαχειριζόμενοι με επιτυχία τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα του έτους είναι ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής που έχει ακολουθηθεί. Αναφέρθηκε, τέλος, στα κέρδη του Ομίλου μετά τη φορολογία ανήλθε, τα οποία ανήλθαν στα €134 εκατομμύρια το 2019 σε σχέση με €6 εκατομμύρια το 2018.
 
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε,  το σύνολο των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου έχει ξεπεράσει τα €257 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 108% μέσα σε ένα έτος. 
 
*Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Νίκος Μιχαηλάς, ενημέρωσε για την απόφαση του να παραιτηθεί από Διοικητικός Σύμβουλος της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου