Πετρίδης: Δεν θα αφεθούν στην μοίρα τους οι δανειολήπτες

InBusinessNews  31/03/2020 08:08
Πετρίδης: Δεν θα αφεθούν στην μοίρα τους οι δανειολήπτες

Πετρίδης: Δεν θα αφεθούν στην μοίρα τους οι δανειολήπτες

InBusinessNews  31/03/2020 08:08
Απλή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τη διαδικασία για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους δανειολήπτες προς τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για αναστολή καταβολής δόσεων και τόκων. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες μπορούν άμεσα και χωρίς την έκδοση οποιονδήποτε ανακοινώσεων από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων να αρχίσουν να αποστέλλουν το τυποποιημένο έντυπο, που εκδόθηκε μαζί με το διάταγμα, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και χωρίς την επισύναψη οποιονδήποτε δικαιολογητικών.

RELATED ARTICLESΟ κ. Πετρίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως οι δανειολήπτες δεν πρόκειται να αφεθούν στην μοίρα τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι τόκοι και οι δόσεις του ενιαμήνου που αναστέλλονται θα πρέπει να αποπληρωθούν με την λήξη της περιόδου του σχετικού διατάγματος. Δηλαδή οι δανειολήπτες με την λήξη της περιόδου θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ώστε να υπάρξει επιμήκυνση και αναδιάρθρωση του δανείου.  

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως σε περίπτωση που με την λήξη της περιόδου δανειολήπτες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη πρόταση που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις και εκκρεμεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την Βουλή. Όπως ανέφερε στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπονται €250 εκατ. κρατικές εγγυήσεις για τόκους για όσους θα εξακολουθήσουν να μην είναι σε θέση να αποπληρώνουν. Αποτελεί εγγύηση για την αποπληρωμή τόκων μέχρι οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τον χρηματοοικονομικό οργανισμό, καθώς η σχετική ενημέρωση εμπίπτει στα πλαίσια του νόμου για αναστολή δόσεων και τίθεται σε ισχύ η αναστολή δόσεων και τόκων από την ημερομηνία αποστολής της ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αποτελεί αίτημα το οποίο η τράπεζα καλείται να απορρίψει ή όχι, αλλά αυτό που η τράπεζα καλείται να ελέγξει είναι κατά πόσον η δανειακή σύμβαση είναι εξυπηρετούμενη ή όχι.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας