Δάνεια €46 εκατ. από Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών το 2020

Δάνεια ύψους €46 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το 2020, τα οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Λουκία Ευσταθίου θα δοθούν, μέσω του σχεδίου φερεγγυότητας, για σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νέους επιστήμονες.

Είπε επίσης ότι όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, γίνεται επιδότηση επιτοκίου από τον Κεντρικό Φορέα σε δάνεια τα οποία συνάπτουν οι αιτητές από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο προϋπολογισμός του φορέα είναι ισοσκελισμένος και είναι αυξημένος κατά €2 εκατ., ή 1,8% σε σχέση με το 2019. Περιλαμβάνει έσοδα και δαπάνες ύψους €110.6, εκατ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι το 2018 υπήρξε υλοποίηση του προϋπολογισμού του φορέα κατά 87% ενώ φέτος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχει υλοποιηθεί ήδη το 79% το προϋπολογισμού και αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να φτάσει κοντά στο 100%.

Για τις αιτήσεις για στεγαστικά είπε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου φέτος είχαν γίνει 480 αιτήσεις και 50 για επιδιορθώσεις, το 2018 είχαν γίνει 510, το 2017 340 και το 2016 490.  

Σε ότι αφορά τις αιτήσεις για τα σχέδια νέων επιστημόνων, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέτος υποβλήθηκαν 23 αιτήσεις, το 2018 είχαν υποβληθεί 38 αιτήσεις και τα προηγούμενα χρόνια από 24. Το σχέδιο το οποίο προνοεί δαπάνη ύψους €4,5 εκατ. αφορά κονδύλι έως €25.000 για νέους επιστήμονες μέχρι 40 χρόνων για την αγορά εξοπλισμού, για επιχείρηση η οποία λειτουργεί μέχρι και τρία χρόνια.

Όσον αφορά τα σπουδαστικά δάνεια, είπε η κ. Ευσταθίου, όπως ενημέρωσα την Επιτροπή «από την ημέρα που υποβάλλονται οι αιτήσεις στον Κεντρικό Φορέα, χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να δοθεί η αίτηση σε λειτουργό για να εξεταστεί. Από εκεί και πέρα χρειάζονται περίπου ένας με δύο μήνες μέχρι να γίνει εξέταση, να περάσει από το ΔΣ, να προχωρήσουν με υποθήκευση της κατεχόμενης περιουσίας και ακολούθως με σύναψη του δανείου μέσω του οργανισμού χρηματοδότησης στέγης. Άρα, πρόσθεσε, «συνολικά παίρνει γύρω  στους 5 μήνες».
 
Σε ερώτηση για τα ΜΕΔ απάντησε ότι υπάρχουν όπως σε όλες τις τράπεζες αλλά σε πιο χαμηλά ποσοστά. Ανέφερε ότι στα δάνεια που είναι με κεφάλαια του οργανισμού τα ΜΕΔ είναι στο 21% σε αριθμούς λογαριασμών, στα δάνεια με εγγύηση ανέρχονται σε αριθμούς λογαριασμών γύρω το 23%.   Τα δάνεια που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική βρίσκονται στο 7,5% και στην ΚΕΔΙΠΕΣ γύρω στο 65%, πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση για ποσοστό 42,25% που δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, διευκρίνισε ότι αυτό το ποσοστό αφορά τα υπόλοιπα των δανείων.
Σε ερώτηση για το αρχείο ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών είπε ότι έχει ήδη ενημερωθεί η Επιτροπή Προσφύγων ότι έχει ολοκληρωθεί και ότι ο φορέας προχωρεί με μελέτη για το θέμα της απώλειας χρήσης.

Σε ερώτηση για τα στεγαστικά δάνεια, είπε ότι είναι μειωμένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια αν και φέτος υπάρχει μια αυξητική τάση, επειδή για να μπορεί κάποιος να αποταθεί στον κεντρικό φορέα πρέπει να είναι και σε θέση κάποιος να συνάψει δάνειο για να του το επιδοτήσουμε.
 
Σχέδιο στήριξης προσφύγων για εξόφληση παλαιών στεγαστικών δανείων 
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εγκρίθηκε το σχέδιο που θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πρόσφυγες να εξοφλήσουν τα δάνεια τους και εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου να το αποστείλει επίσημα και να το παρουσιάσει στη Βουλή. Αυτή την περίοδο, ανέφερε, ετοιμάζεται να πάει στις τράπεζες η επιστολή. Στόχος, πρόσθεσε, θα είναι να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή από τις 2 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η ουσία του σχεδίου είναι ότι αυτοί που χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν, θα έχουν δύο επιλογές, είτε να κάνουν αναδιάρθρωση, είτε να εξοφλήσουν πλήρως το οφειλόμενο ποσό. Εξήγησε ότι από το ποσό θα αφαιρούνται όλες οι επιβαρύνσεις και οι τόκοι και θα παραμένει προς εξόφληση μόνο το καθαρό κεφάλαιο του δανείου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά