ΕΣΤΙΑ: Ανεβάζει αριθμούς αλλά χωρίς να πιάνει τον επιδιωκόμενο στόχο

Μετά το υποτονικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, με τις αιτήσεις να αγγίζουν τις 100 στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπήρξε άμεση κινητοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς για συμμετοχή στο σχέδιο. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί γύρω στις 400 αιτήσεις για συμμετοχή και αφορούν δάνεια ύψους περίπου €120 εκατ. Μπορεί μεν ο αριθμός των αιτήσεων να έχει αυξηθεί, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις και παρά την όποια παράταση που αναμένεται να δοθεί για συμμετοχή στο σχέδιο, ο αριθμός των αιτήσεων δεν αναμένεται να υπερβεί το 10%  των συνολικών δικαιούχων που υπολογίζονται γύρω στις 12.000.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον παραμένει μειωμένο καθώς ορισμένοι δικαιούχοι φαίνεται πως δεν κατανοούν πλήρως το Σχέδιο και διστάζουν να συμμετέχουν στο σχέδιο υπό τον φόβο ότι θα αποκαλυφθούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, περιλαμβανομένου της εξοχικής τους κατοικίας.

Επιπλέον, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που είναι δικαιούχοι θα παραμείνουν κακοπληρωτές και δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο Σχέδιο με την ευχή πως κάποια μέρα θα υπάρχουν περισσότερες ελαφρύνσεις ή θα διαγραφούν τα δάνεια τους.

Τέλος, δικαιούχοι σκοντάφτουν μπροστά στην γραφειοκρατία και στον όγκο των πιστοποιητικών που απαιτούνται για υποβολή ώστε να συμπληρωθεί η αίτηση τους για συμμετοχή στο Σχέδιο Εστία.

Παράλληλα, αρκετά λέγονται και ψιθυρίζονται για το κόστος που απαιτείται για την ορθή υποβολή των στοιχείων με αποτέλεσμα να αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας, ενώ τα όσα λέγονται και οι υποσχέσεις από διάφορους στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο αποτρέπει τους δικαιούχους να συμμετέχουν και να τηρούν στάση αναμονής.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με το διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει διάφορα ζητήματα να δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το σχετικό διάταγμα αποστάληκε την Δευτέρα στο Υπουργείο Οικονομικών από την Νομική Υπηρεσία, μετά τον σχετικό νομοτεχνικό έλεγχο. Μεταξύ άλλων το διάταγμα αναμένεται να ρυθμίζει θέματα όπως ο καθορισμός των παικτών και οι ρόλοι τους κατά τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ποιος είναι ο διαχειριστής, την διαδικασία κλπ) και θα ρυθμίζει τις επιμέρους λεπτομέρειες (όπως η ρύθμιση των δικαιωμάτων των διαφόρων παικτών όπως είναι ο δανειολήπτης, ο πιστωτής ή οποιοσδήποτε τρίτος όπως και η ρύθμιση των δικαιωμάτων πρόσβαση στις πληροφορίες που θα υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα).
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου