Κ. Ηροδότου: Απειλή για την ανάπτυξη το ψηλό ιδιωτικό χρέος

Τις αρνητικές συνέπειες των υψηλών επιπέδων ιδιωτικού χρέους ανέλυσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, σημειώνοντας ότι η αύξηση της μόχλευσης των νοικοκυριών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας, καθώς και σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μία μελλοντική τραπεζική κρίση.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου προήδρευσε της συνάντησης των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου τόνισε ότι η εμπειρία και οι μελέτες απέδειξαν ότι ένα υπερβολικό ιδιωτικό χρέος μπορεί κάποιες φορές να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για τη μακροοικονομική σταθερότητα από το υψηλό δημόσιο χρέος, οδηγώντας σε μείωση των τιμών και δυσμενείς διαταραχές.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες και άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος του υψηλού ιδιωτικού χρέους και τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους που συνεπάγονται.
 

 

«Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αύξηση του χρέους των νοικοκυριών σε συνάρτηση με το μέγεθος του ΑΕΠ είναι ένας βασικός λόγος που η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται», επεσήμανε σχετικά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει φέτος την Προεδρία της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16- 17 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης θα προεδρεύσει συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ