Η Βουλή ψήφισε νόμο για καταχρηστικές ρήτρες

InBusinessNews  12/07/2019 14:30
Η Βουλή ψήφισε νόμο για καταχρηστικές ρήτρες

Η Βουλή ψήφισε νόμο για καταχρηστικές ρήτρες

InBusinessNews  12/07/2019 14:30
Ομόφωνα ψήφισε σε νόμο η Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου «περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις που Συνάπτονται από Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις Νόμος του 2019», με 51 ψήφους υπέρ των παριστάμενων Βουλευτών. 

RELATED ARTICLES


 
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νέας νομοθεσίας για προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά τη σύναψη επιχειρηματικών συμβάσεων, από τη χρήση καταχρηστικών ρητρών σε αυτές κατ’ αντίστοιχο τρόπο που προστατεύονται οι καταναλωτές στις καταναλωτικές συμβάσεις δυνάμει του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου.
 
Η πρόταση νόμου, κατατέθηκε στη Βουλή από την Επιτροπή Εμπορίου και τους Γιώργο Περδίκη, βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, και Κωστή Ευσταθίου, βουλευτή ΕΔΕΚ εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις, δεδομένου ότι οι πλείστες κυπριακές επιχειρήσεις είναι στην ουσία οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν διαφέρουν κατά πολύ από τη διαπραγματευτική δύναμη που έχουν οι καταναλωτές κατά τη σύναψη συμβάσεων.
 
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό του όρου «πολύ μικρή επιχείρηση», τον καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του νόμου και τις εξαιρέσεις από αυτόν, τον καθορισμό κριτηρίων που καθιστούν μια ρήτρα ως καταχρηστική και τις εξουσίες του δικαστηρίου σε υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών.
 
Την ίδια ώρα με 36 ψήφους εναντίον, 15 υπέρ και 2 αποχές απορρίφθηκε προφορική τροπολογία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, η οποία ξεκαθάριζε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δεν έχει καμιά αναδρομική ισχύ και αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση  θεμάτων αντισυνταγματικότητας της νομοθεσίας. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούστηκαν στην ολομέλεια από βουλευτές ήταν ότι η τροπολογία αυτή είναι αχρείαστη αφού δεν επηρεάζονται με την ψήφιση της νομοθεσία οι όροι των υφιστάμενων συμβάσεων και ότι ο  Χρηματοοικονομικός Επίτροπος έδωσε ήδη την κάλυψη ότι αυτή η πρόταση νόμου στέκει νομικά.  
 
Στο νόμο, ως πολύ μικρή επιχείρηση, ορίζεται επιχείρηση με κύκλο εργασιών μέχρι €1 εκατομ., ενεργητικό €0,7 εκατομ. και μέχρι τρεις εργαζομένους.
 
Επίσης, ρήτρα σε δανειακή σύμβαση ή σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης η οποία είναι επαρκώς και πλήρως εξασφαλισμένη με υποθήκη ακινήτου και προβλέπει επιπρόσθετα κυμαινόμενη εξασφάλιση επί ακίνητης ιδιοκτησίας ή ενεργητικού επιχείρησης δε θα θεωρείται καταχρηστική σε περίπτωση που είναι αποτέλεσμα απαίτησης του δανειολήπτη.
 
Η ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου είναι τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας