Σύνδεσμος Τραπεζών: Στο επίκεντρο η καταπολέμηση ξεπλύματος και η ψηφιοποίηση

Η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τις βασικές προκλήσεις για τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ο οποίος γιορτάζει 50 χρόνια δράσης και παρουσίας στα κοινά, στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην οικονομία.

Άρρηκτα συνδεδεμένος με την κυπριακή οικονομία είναι ο τραπεζικός τομέας, τόνισε στην κάμερα του InBusinessNews ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Χριστάκης Πατσαλίδης.

Επισημαίνοντας ότι μέσα από τα τελευταία 50 χρόνια η Κύπρος πέρασε πολλά αλλά πέτυχε πολλά, ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας και ο ίδιος ο Σύνδεσμος ήταν μέρος αυτής της επιτυχίας. 

Όπως είπε οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι από τη μία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στο 30% έναντι μόλις 5% στην Ευρωζώνη και από την άλλη η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος. 

Ζητούμενο οι πιο γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς μίλησε για τα 50 χρόνια δράσης του Συνδέσμου και παρουσίας στα κοινά, στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην οικονομία. «Προσπαθούμε ως τραπεζικός τομέας, με διάλογο και επικοινωνία και σύνεση, να προσφέρουμε στη χώρα μας ό,τι καλύτερα για την κοινωνία», τόνισε ο κ. Καμμάς.

 

Αναφερόμενος στις προκλήσεις και τις προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, επεσήμανε ότι έχουν περάσει έξι χρόνια μετά την απόφαση του Eurogroup και έχουμε γίνει πολλά όσον αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. «Αυτή, ωστόσο», διευκρίνισε ο κ. Καμμάς, συνεχίζει να είναι μία σημαντική πρόκληση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αναγνωρίζοντας ότι έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντική πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα παραμένει και η ψηφιοποίηση, καθώς η τεχνολογία, πρόσθεσε ο κ. Καμμάς, τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ οι απαιτήσεις του κόσμου για πιο γρήγορες και ασφαλείς συναλλαγές είναι το ζητούμενο.

Δίπλα στον Διοικητή
Όσον αφορά τις παροτρύνσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Κεντρική Τράπεζα, με την οποία έχει αναπτυχθεί ένας σοβαρός διάλογος και μία στενή συνεργασία.

«Πάντοτε οι επισημάνσεις του Διοικητή λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τόσο από τον Σύνδεσμο Τραπεζών όσο και τα μέλη του», ανέφερε ο κ. Καμμάς. «Παράλληλα, εμείς εργαζόμαστε με βάση το τρίπτυχο διάλογος, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, ενώ βρισκόμαστε κοντά στον Διοικητή προκειμένου να συνεργαστούμε στενότερα για το κοινώς νοούμενο συμφέρον όλων και με γνώμονα το καλό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και της οικονομίας», είπε καταληκτικά.

Νέος πρόεδρος ο Ιωάννης Μάτσης
Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου ανακοινώθηκε ότι στο πηδάλιο του Συνδέσμου βρίσκεται πλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης. 

Σημειώνεται ότι η θητεία του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου έχει διάρκεια ενός έτους.

Την ίδια ώρα τις τρεις αντιπροεδρίες και παράλληλα θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δ.Σ. εξασφάλισαν στελέχη από την Τράπεζα Κύπρου, την Alpha Bank και την Ancoria.

Τις τρεις τράπεζες στο Δ.Σ. εκπροσωπούν αντιστοίχως οι κύριοι: Χριστάκης Πατσαλίδης, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης και Γιάννης Λοΐζου.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς ο οργανισμός συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίασης στην κυπριακή οικονομία, ως ο εκφραστής του τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά