Φέρνει αποτελέσματα ο Κόμβος Καινοτομίας της Κεφαλαιαγοράς

Συνολικά 21 συναντήσεις με ομάδες εταιρειών από την Κύπρο και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του Κόμβου Καινοτομίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Μερικές από αυτές δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας Regtech ή των ICOs, ενώ κάποιες προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν κατά πόσο θεωρούνται χρηματοπιστωτικά μέσα. 

Στόχος του Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub) που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι να διερευνήσει την ανάπτυξη και τις χρήσεις των εξελίξεων της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech) και της Κανονιστικής Τεχνολογίας (RegTech), όπως blockchain, εικονικά νομίσματα, Crypto Exchanges και DLT. 

Διαβάστε ακόμα: Ιούνιο ή Σεπτέμβριο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Η διερεύνηση αυτή στοχεύει στον προσδιορισμό των μελλοντικών απαιτήσεων για νέες νομοθετικές και εποπτικές προτεραιότητες τη διασφάλιση ότι η προστασία των επενδυτών δεν υπονομεύεται.  

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η ΕΚΚ υποστηρίζει ενεργά νέα προϊόντα, υπηρεσίες και έργα υποδομής, τα οποία στηρίζονται στην χρηματοοικονομική τεχνολογία, ειδικά εκείνα που μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

Ο Κόμβος Καινοτομίας παρέχει τη δυνατότητα σε εποπτευόμενες και μη οντότητες, που δραστηριοποιούνται στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ή προϊόντων, να έχουν πρόσβαση στην ΕΚΚ για να υποβοηθούνται στην πληρέστερη κατανόηση της εφαρμογής των ρυθμιστικών απαιτήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Τα κεντρικά γραφεία της Iron Mountain Κύπρου στην Κοκκινοτριμιθιά

Εξετάζονται τρεις αιτήσεις
Παράλληλα, η ΕΚΚ έχει δημιουργήσει ειδική Ομάδα Εργασίας που αποτελείται από τεχνοκράτες από διάφορα Τμήματά της, στην οποία μπορούν να αποταθούν καινοτόμες επιχειρήσεις. Όλες οι πληροφορίες και τα ειδικά έντυπα επικοινωνίας είναι αναρτημένα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο διαδικτυακό τόπο της Κεφαλαιαγοράς. 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της λειτουργίας του Κόμβου Καινοτομίας πραγματοποιήθηκαν 21 συναντήσεις με ομάδες εταιρειών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ορισμένες δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας Regtech και μερικές στον τομέα των ICOs, ενώ ορισμένες θέλουν να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν κατά πόσο θεωρούνται χρηματοπιστωτικά μέσα. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο παρόν στάδιο εξετάζονται τρεις αιτήσεις.

Εθνική στρατηγική για την την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού
Η ΕΚΚ συμμετέχει επίσης στην Ad-hoc Επιτροπή που δημιουργήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική σε σχέση με την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT). 

Επιπρόσθετα, συμμετέχει στο έργο «Blockchain technology for Algorithmic Regulation And Compliance» (ΒARAC project) και στο έργο με τίτλο «FinTech: A Financial Technology training platform» για καλύτερη κατανόηση των νέων τεχνολογιών και τις πιθανές χρήσεις τους.  

Εξάλλου, η ΕΚΚ συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με απώτερο στόχο την οριστικοποίηση και υιοθέτηση ομοιόμορφης ρύθμισης της διασυνοριακής μικροχρηματοδότησης (crowdfunding) για ποσά μέχρι  €1 εκατ.  Μέσω του κανονισμού που θα οριστικοποιηθεί θα ρυθμίζονται τόσο η δανειακή όσο και η επενδυτική μικροχρηματοδότηση. 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου