Ιούνιο ή Σεπτέμβριο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ιούνιο ή Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς όπως είχε δηλώσει και το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί στόχος του στην προσπάθεια να διευκολυνθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών στο γενικότερο πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων για το οποίο ψηφίστηκαν σειρά νομοθετημάτων και τροπολογιών τον περασμένο Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν 4 στάδια για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με το πρώτο στάδιο να έχει ολοκληρωθεί καθώς τον περασμένο Ιούλιο η Βουλή προέβη στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και τη συμπερίληψη σχετικής πρόνοιας για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
 
Διαβάστε ακόμα: Φέρνει αποτελέσματα ο Κόμβος Καινοτομίας της Κεφαλαιαγοράς

Το δεύτερο στάδιο που αφορά τον φορέα που θα διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η όλη διαδικασία ένα ανατεθεί στον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Η εταιρεία Newsphone Hellas έχει αναλάβει την δημιουργία, ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για πλειστηριασμούς. Η εν λόγω εταιρεία έχει αναπτύξει την πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Ελλάδα.
 
Διαβάστε ακόμα: Τα κεντρικά γραφεία της Iron Mountain Κύπρου στην Κοκκινοτριμιθιά

Αυτό που απομένει είναι η έκδοση του διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, βρίσκεται στα τελικά στάδια διαμόρφωσης του. Το διάταγμα δεν αναμένεται να αλλάξει την ουσία του νόμου αλλά θα ρυθμίζει διάφορα ζητήματα όπως ο καθορισμός των παικτών και οι ρόλοι τους κατά τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ποιος είναι ο διαχειριστής, την διαδικασία κλπ) και θα ρυθμίζει τις επιμέρους λεπτομέρειες (όπως η ρύθμιση των δικαιωμάτων των διαφόρων παικτών όπως είναι ο δανειολήπτης, ο πιστωτής ή οποιοσδήποτε τρίτος όπως και η ρύθμιση των δικαιωμάτων πρόσβαση στις πληροφορίες που θα υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έκδοση του διατάγματος επαφίεται στον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναμένει μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να ρυθμιστούν κάποια επιμέρους ζητήματα.

Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Όπως έχουμε αναφέρει το διάταγμα του Υπουργού αναμένεται να καθορίζει ποιος θα είναι ο ηλεκτρονικός διαχειριστής και ποιοι θα έχουν το δικαίωμα να είναι ηλεκτρονικοί πλειοδότες.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι εγγραφούν και ταυτοποιηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ για κάθε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκφράσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, καταβάλλοντας παράλληλα πριν από την διαδικασία του πλειστηριασμού το 20% της εκτιμημένης αξίας του ακινήτου που θα βγει σε πλειστηριασμό.

Η όλη διαδικασία κατά την ημέρα διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν αναμένεται να διαρκεί πέραν των δύο ωρών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν σε real-time την διαδικασία από όπου κι αν βρίσκονται είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό και θα μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι η υψηλότερη τιμή προσφοράς. Η λήξη της διαδικασίας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα γίνεται αυτόματα. Με την λήξη του πλειστηριασμού ο χρήστης θα ενημερώνεται κατά πόσον είναι ο επιτυχών προσφοροδότης ή όχι (καθώς επίσης και η σειρά κατάταξης του) και αν δεν είναι ο επιτυχών θα του επιστρέφεται το 20% της αξίας του ακινήτου που είχε καταβάλει πριν από την διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
 
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως με την λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υποβοηθηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών καθώς δεν χρειάζεται η εξεύρεση φυσικού χώρου για διεξαγωγή των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα αναμένεται να δοθεί και η ευκαιρία για υποβολή προσφορών από άτομα ή εταιρείες του εξωτερικού. Παράλληλα, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα γίνει πιο εύκολη η συμμετοχή της τοπικής αγοράς σε πλειστηριασμούς ανά το παγκύπριο. Κατά συνέπεια θα υπάρχουν περισσότεροι πλειοδότητες-προσφορές που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καλύτερες τιμές και καλύτερες τιμές θα είναι προς όφελος τόσο του τραπεζικού οργανισμού όσο και του δανειολήπτη.

Επίσης, με την εν λόγω διαδικασία διαγράφεται η όποια υπόνοια για προ συνεννόηση μεταξύ πλειοδοτών για χαμηλές προσφορές, υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και διασφαλίζεται η εγκυρότητα της διαδικασίας. Την ίδια ώρα, αποφεύγονται τα οποιαδήποτε επεισόδια στους φυσικούς χώρους πλειστηριασμών.

Σημειώνεται επίσης πως με την λειτουργία του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν σημαίνει ότι καταργούνται άμεσα οι φυσικοί πλειστηριασμοί, ενώ το νομικό πλαίσιο μέχρι τον πλειστηριασμό, ηλεκτρονικό ή φυσικό, παραμένει το ίδιο και θα ακολουθούνται όλα τα βήματα.

Σχέδιο ΕΣΤΙΑ
Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκεται το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να χρειαστεί ακόμη ένα μήνα. Η δημιουργία πλατφόρμας κρίνεται αναγκαία για να γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή και αξιολόγηση των αιτήσεων.  

Δειτε Επισης

Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.