Κεφάλαια που ενισχύουν την στρατηγική της Ελληνικής

Ενισχυμένη θα είναι η κεφαλαιακή θέση της Ελληνικής Τράπεζας με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά €150 εκατ., μια διαδικασία η οποία εισήλθε σε τροχιά υλοποίησης μετά και την έναρξη της διαπραγμάτευσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης στις 15 Φεβρουαρίου στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Με τους δείκτες πρωτοβάθμιου κεφαλαίου (CET1) και Κεφαλαικής Επάρκειας να επιβεβαιώνονται στο 17,77% και 20,4% αντίστοιχα μετά και την έγκριση που έλαβε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα θα διαθέτει πλέον περισσότερες επιλογές στο οπλοστάσιο της για υλοποίηση της στρατηγικής της, οργανική ανάπτυξη και αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Ποια είναι τα στάδια που απομένουν για την υλοποίηση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου; Ποιος ο αντίκτυπος της ενισχυμένης κεφαλαιακής θέσης του Ομίλου; Πως προχωρά η διαδικασία απορρόφησης των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα;
 
Διαβάστε ακόμα: Πώς θα γίνει το ριζικό lifting στο Τρόοδος

Στάδια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου
Μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα Δικαιώματα Προτίμησης της Ελληνικής Τράπεζας άρχισαν να διαπραγματεύονται στο ταμπλό του ΧΑΚ από τις 15 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Τα Δικαιώματα Προτίμησης παραχωρήθηκαν σε αναλογία 1 Δικαίωμα για κάθε μία μετοχή της εταιρείας. Κάθε 25 Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκούνται θα μετατρέπονται σε 18 πλήρως πληρωθείσες νέες συνήθεις μετοχές με ονομαστική αξία €0,50 και τιμή εξάσκησης €0,70 ανά νέα συνήθη μετοχή. Η περίοδος εξάσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης θα είναι 15 Φεβρουαρίου 2019 – 7 Μαρτίου 2019.

Στις 14 Μαρτίου θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας για να αξιολογήσει τη νέα δομή και θα προχωρήσει στη διάθεση των νέων συνήθων μετοχών που αναλογούν σε μη ασκηθέντα Δικαιώματα Προτίμησης και για Ιδιωτική Τοποθέτηση.

Στις 28 Μαρτίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την εξάσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
 
Διαβάστε ακόμα: St Raphael Resort: Επιστρέφει πιο ανανεωμένο τον Απρίλιο

Συμφωνίες για μετοχές
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοσης μέχρι και 142.901.792 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,50. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν 71.428.572 νέες μετοχές, έναντι του συνολικού ποσού €50 εκατ., που θα παραχωρηθούν μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης στην εταιρεία Poppy Sarl, θυγατρική της Pimco.

Πέραν της ιδιωτικής τοποθέτησης, η Ελληνική έχει συνάψει συμφωνία με τη Δήμητρα Επενδυτική σύμφωνα με την οποίαν η Δήμητρα έχει δεσμευθεί να εγγραφεί για μέχρι 71.428.571 νέες μετοχές στην τιμή έκδοσης για συνολικό αντίτιμο μέχρι και €50 εκατ. Ως μέρος αυτής της δέσμευσης, η Δήμητρα έχει συμφωνήσει ότι θα εγγραφεί για το κατ’ αναλογία δικαίωμα της δυνάμει της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης, που ανέρχεται σε 14.366.920 νέες μετοχές για το συνολικό αντίτιμο των €10.056.844. Επιπλέον, στο βαθμό που οι νέες μετοχές δεν αποκτηθούν με τη μετατροπή των Δικαιωμάτων Προτίμησης από άλλους Υφιστάμενους Μετόχους στην έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης, η Τράπεζα έχει συμφωνήσει να κατανέμει στη Δήμητρα τέτοιο αριθμό επιπρόσθετων Νέων Συνήθων Μετοχών όσο χρειάζεται για να κατέχει η Δήμητρα συνολική μετοχική συμμετοχή ύψους 20,09% με την ολοκλήρωση της Αύξησης Κεφαλαίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η μετοχική συμμετοχή της Δήμητρας θα είναι μικρότερη του 20,09%.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τη διακριτική του ευχέρεια που προκύπτει από την έγκριση των Μετόχων στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στην Emma Alpha τέτοιο αριθμό Νέων Συνήθων Μετοχών που αναλογούν σε Δικαιώματα Προτίμησης που δεν θα εξασκηθούν από τους Κάτοχους κατά την Περίοδο Άσκησης, μέχρι το μέγιστο ποσό των €50.000.000. Η Τράπεζα έχει υποχρέωση να πληρώσει στην Emma Alpha προμήθεια ύψους 4,5% επί του ποσού των €50.000.000. Ανάλογα με το ποσοστό εξάσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης και της παραχώρησης Νέων Συνήθων Μετοχών στη Δήμητρα, η μετοχική συμμετοχή της Emma Alpha στην Τράπεζα θα κυμανθεί μεταξύ 0% και 17,3% με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.
 
Διαβάστε ακόμα: Λιγότερη ρύπανση από τα αυτοκίνητα θέλουν οι πολίτες

Κεφαλαιακή επάρκεια
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου οι Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθούν πολύ πιο πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΚΤ, ενισχύοντας της κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης πρωτοβάθμιου κεφαλαίου (CET1) θα αυξηθεί στο 17,77% σε σχέση με 14,73% που ήταν με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το ενιάμηνο του 2018, ενώ οι ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις, που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Ιανουαρίου, ο εν λόγω δείκτης θα πρέπει να υπερβαίνει το 10,575%. Σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (με μεταβατικές διατάξεις) αναμένεται να ενισχυθεί στο 20,40%, σε σχέση με 17,36 που ήταν για το ενιάμηνο του 2018 με τις κανονιστικές απαιτήσεις να υποδεικνύουν ότι ο εν λόγω δείκτης θα πρέπει να υπερβαίνει το 14,075%.

Δηλαδή, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου θα ξεπερνούν κατά 6 με 7 ποσοστιαίες μονάδες από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Απορρόφηση χωρίς προβλήματα
Την ίδια ώρα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φαίνεται να συνεχίζεται η διαδικασία ενσωμάτωσης των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Τονίζεται πως όλα τα αρμόδια τμήματα του Ομίλου εργάζονται προς την κατεύθυνση ώστε η διαδικασία ενσωμάτωσης να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μέχρι στιγμής έχουν διαμορφωθεί 13 υποκαταστήματα (branch in branch), καταστήματα δηλαδή που εξυπηρετούν όλο το φάσμα των πελατών (Ελληνικής Τράπεζας και πρώην ΣΚΤ), ενώ μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσουν κι άλλα 10 υποκαταστήματα (branch in branch).

Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης ο Όμιλος Ελληνικής αναμένεται να διαθέτει 125-130 υποκαταστήματα τα οποία αναμένεται να αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο τραπεζικών καταστημάτων και ATMs στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)