Ποιο το εργασιακό καθεστώς στην ΚΕΔΙΠΕΣ

Διευκρινίσεις αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς (όροι και απολαβές) που διέπει τόσο το προσωπικό όσο και το διοικητικό συμβούλιο που στελεχώνουν την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατόπιν σχετικού ερωτήματος του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μουσιούττας ζήτησε διευκρινίσεις κατά πόσον οι εργαζόμενοι διέπονται από το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου ή από άλλους όρους εργοδότησης και αν ναι από ποιους.

Μετά από εξέταση του σχετικού ερωτήματος το Υπουργείο Οικονομικών έχει πληροφορηθεί τα ακόλουθα:

Για το Προσωπικό

Οι όροι εργοδότησης και οι απολαβές που διέπουν το προσωπικό της ΚΕΔΙΠΕΣ/εναπομένουσας οντότητας (280 συνολικά άτομα), καθορίζονται και απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΕΤΥΚ.

Συγκεκριμένα:
  • Για τα στελέχη της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) εφαρμόζεται η Σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί με την ΕΤΥΚ το Δεκέμβριο του 2011 και αφορούσε την περίοδο 2011-2013 και η οποία συνεχίζει να εφαρμόζεται και σήμερα εν τη απουσία νέας.
  • Για τα στελέχη τα οποία αποτελούσαν το προσωπικό των πρώην Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις και Σχέδια Υπηρεσίας τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ.


Συνεπώς ακολουθούνται και οι αντίστοιχες μισθολογικές κλίμακες κάθε Σύμβασης.  Σημειώνεται περαιτέρω ότι σε ότι αφορά στις μισθολογικές κλίμακες της ΕΤΥΚ ισχύουν οι όροι του Τραπεζικού Τομέα, ενώ στις κλίμακες των ΣΠΙ υπάρχουν περιπτώσεις που ισχύουν οι κλίμακες του Δημόσιου Τομέα.

Διευκρινίζεται ότι, στελέχη των πρώην ΣΠΙ τα οποία μεταφέρθηκαν στη ΣΚΤ μεταξύ 2013 και 2016 κάτω από καθεστώς απόσπασης, συνέχιζαν τότε, και όσοι παρέμειναν στην ΚΕΔΙΠΕΣ συνεχίζουν και σήμερα, να διέπονται από τους όρους και τους κανονισμούς των δικών τους Συλλογικών Συμβάσεων, ήτοι ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ. Δηλαδή, τα μέλη του προσωπικού της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και όχι δημόσιοι υπάλληλοι.

Κάθε μέλος του προσωπικού της ΚΕΔΙΠΕΣ, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Ελληνική Τράπεζα διατήρησε όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα του όπως αυτά απορρέουν από τη Συλλογική του Σύμβαση.  Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τη συνομολόγηση νέας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης με όλες τις προαναφερόμενες συντεχνίες οπόταν και θα ισχύσουν τα ίδια ωφελήματα για όλο ανεξαίρετα το προσωπικό και ανεξαρτήτως της συντεχνίας στην οποία ανήκουν.

Μέσα στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για την συνομολόγηση ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης θα τύχουν διαπραγμάτευσης τα οποιαδήποτε ωφελήματα των υπαλλήλων, ήτοι Ταμείο Προνοίας, ΑΤΑ, προσαυξήσεις, συμβατικά δάνεια, Ταμείο Υγείας, Ασφάλεια Προσωπικού, Ταμείο Ευημερίας, Ετήσιες Άδειες, Άδειες Ασθενείας, Μηνιαία Επιδόματα κ.λπ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Σε ό,τι αφορά τα πέντε (5) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ, [τρία (3) μη Εκτελεστικά και δυο (2) Εκτελεστικά], διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε αντιμισθία για τη συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο.  Νοείται ότι τα δυο (2) Εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνουν την αντιμισθία τους ως εργοδοτούμενοι υπάλληλοι της ΚΕΔΙΠΕΣ, ως αυτή τους καταβάλλετο ως μέλη του προσωπικού της πρώην ΣΚΤ.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική