Τι άλλαξε στον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου

Σημαντικά έχει αλλάξει ο τραπεζικός χάρτης της Κύπρου με την απόκτηση από την Ελληνική Τράπεζα μέρους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αναφέρει η Κομισιόν στην φθινοπωρινή της έκθεση μετά την πέμπτη αποστολή παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Η ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του καλού μέρους της ΣΚΤ από την Ελληνική, αναμένεται έχει συνολικά θετική επίδραση στην τράπεζα, εκτιμά η Κομισιόν. Συγκεκριμένα στα θετικά συγκαταλέγεται η άμεση μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του βελτιωμένου συνδυασμού χαρτοφυλακίου και των βελτιωμένων προοπτικών κερδοφορίας, με γνώμονα την αυξημένη αποδοτικότητα κόστους και τα έσοδα από τόκους των κρατικών ομολόγων που έχουν αναληφθεί. Παράλληλα, η απόκτηση εμπεριέχει σημαντικές οργανωτικές και διαχειριστικές προκλήσεις καθώς και κόστος αναδιάρθρωσης. Οι τελικοί όροι της πώλησης, οι οποίοι εκκρεμούν, ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβαστούν στην Ελληνική Τράπεζα για την κάλυψη τυχόν κενών μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των καταστημάτων της ΣΚΤ.
 
Διαβάστε ακόμα: Α. Λοΐζου: Η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις και η αδιαφορία

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο SSM ζήτησε από την Ελληνική Τράπεζα να αντλήσει πρόσθετο κεφάλαιο ύψους περίπου €150 εκατ. για την αντιστάθμιση νέων κινδύνων στην ευρύτερη οντότητα. Αυτές έχουν δεσμευτεί από δυνητικούς επενδυτές και πρέπει να καλυφθούν τους προσεχείς μήνες ως συνδυασμός μιας έκδοσης δικαιωμάτων και ιδιωτικών τοποθετήσεων (υπό μορφή κοινών μετοχών).
Μετά την απόκτηση της ΣΚΤ, η Ελληνική Τράπεζα θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα, η οποία μπορεί να τοποθετήσει καλύτερα την τράπεζα για να αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις της. Πριν από την ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ, η κερδοφορία της Ελληνικής συμπιέστηκε με περαιτέρω μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, σε 1,8% τον Ιούνιο του 2018, από 2% το 2017. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο την εξαγορά, η Ελληνική αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αυξήσει τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κερδοφορία της τράπεζας αναμένεται επίσης να αυξηθεί σημαντικά, λόγω του υψηλού επιτοκιακού εισοδήματος από τα κρατικά ομόλογα.
 
Διαβάστε ακόμα: Ρεκόρ εξαγωγών για το κυπριακό χαλλούμι

Η πρόκληση της ΣΕΔΙΠΕΣ
Η διασφάλιση κατάλληλου πλαισίου διακυβέρνησης και εποπτείας της εναπομείνουσας οντότητας της ΣΚΤ αποτελεί βασική πρόκληση, επισημαίνει η Κομισιόν. Τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις της εναπομένουσας οντότητας μεταβιβάστηκαν σε θυγατρική της ΣΚΤ που ονομάστηκε Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείωμ (ΣΕΔΙΠΕΣ), η οποία είναι μια εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που έχει συσταθεί βάσει της εθνικής νομοθεσίας και εποπτεύεται από την ΚΤΚ. Η ΣΕΔΙΠΕΣ διαχειρίζεται τα ΜΕΔ με στόχο τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης και την αποπληρωμή του Κράτους. Η ΣΕΔΙΠΕΣ δεν εμπίπτει στον ορισμό του «πιστωτικού ιδρύματος» του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, δεδομένου ότι δεν μπορεί να δεχθεί καταθέσεις ούτε να χορηγήσει νέα δάνεια εκτός εάν τα εν λόγω δάνεια αφορούν αναδιάρθρωση. Όσον αφορά τις λοιπές εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, η ΚΤΚ έχει επομένως περιορισμένες εποπτικές αρμοδιότητες έναντι της ΣΕΔΙΕΠΣ. Εντούτοις, μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος της ΚΤΚ ως επιβλέπων των πιστωτικών εταιρειών.

Με καθαρή λογιστική αξία 20,5% του ΑΕΠ, η ΣΕΔΙΠΕΣ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας που δημιουργήθηκε στην ΕΕ μετά την κρίση. Η οργάνωση της ΣΕΔΙΠΕΣ και η διακυβέρνηση της αναμένεται να καθοριστούν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προσλάβει σύμβουλο για την προετοιμασία ενός πρώτου σχεδίου πλαισίου διακυβέρνησης μέχρι τα τέλη του 2018. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές εάν η Altamira, η οποία ήταν ο debt servicer της ΣΚΤ από το 2017, θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την ΣΕΔΙΠΕΣ. Υπάρχει επίσης κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του προσωπικού της πρώην ΣΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εκείνων που μεταφέρθηκαν στην Altamira. Η Κομισιόν σημειώνει πως μια ανεξάρτητη διακυβέρνηση και πλήρης διαφάνεια αποτελούν βασικά συστατικά για μια αποτελεσματική κρατική ΣΕΔΙΠΕΣ. Η επιτυχής διαχείριση της ΣΕΔΙΠΕΣ, αναφέρεται, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο επιβαρύνει σοβαρά τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία.

Στο 31% τα κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αυτό αντανακλά την απομάκρυνση σημαντικού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (€5,7 δισ.) από το τραπεζικό σύστημα τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 31% του συνόλου των δανείων μέχρι τα τέλη του 2018, μείωση κατά 13 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τέλος του 2017. Η επιβεβαίωση των εξελίξεων αυτών αναμένεται να οδηγήσει σε διαρκή βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο δείκτης ΜΕΔ εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, η Κοιμσιόν θεωρεί πως είναι σημαντικό όπως η νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε τον Ιούλιο εφαρμοστεί πλήρως και γρήγορα τόσο από τους δανειολήπτες όσο και από τους πιστωτές για να εξασφαλιστεί περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP