Ρεκόρ εξαγωγών για το κυπριακό χαλλούμι

Τάση φαίνεται πως έχει γίνει η κατανάλωση χαλλουμιού στη Βρετανία, αλλά και άλλες χώρες, εκτοξεύοντας τις εξαγωγές του κυπριακού προϊόντος, για πρώτη φορά, σε αριθμούς ρεκόρ. 
 
Όπως ανέφεραν, μιλώντας στον InBusinessNews, πρωταγωνιστές της παραγωγής χαλλουμιού, το 2018 εκτιμάται ότι οι εξαγωγές του χαλλουμιού θα αγγίξουν τις 28 χιλιάδες, που μεταφράζονται σε έσοδα της τάξης των €185 - €200 εκατ.  Μέχρι τον Αύγουστο του 2018, είχαν εξαχθεί 20 χιλιάδες τόνοι, έναντι 17,5 χιλιάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα έσοδα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ανέρχονταν σε €137 εκατ, έναντι €117 εκατ την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς.
 
Οι αριθμοί αυτοί αποτέλεσαν έκπληξη για τον κλάδο, ο οποίος πλέον εκτιμά ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το 2019 οι εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.  
 
Την ίδια ώρα, προβληματισμοί εκφράζονται για την επάρκεια της παραγωγής γάλακτος στο μέλλον, εάν συνεχιστεί η αυξητική ζήτηση, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι στην μετά  Brexit εποχή.  
 
Σημειώνεται ότι σταδιακή αύξηση της ζήτησης του προϊόντος καταγράφεται τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως  σε αγορές της Ευρώπης, και σε μικρότερο βαθμό σε Αμερική και Αυστραλία.
 
Διαβάστε ακόμα: Α. Λοΐζου: Η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις και η αδιαφορία
 
«Μόδα» στη Βρετανία
Τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Μεγάλη Βρετανία, όπου κατευθύνεται το 45% των κυπριακών εξαγωγών του προϊόντος. Ειδικά τη φετινή χρονιά καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση του κυπριακού προϊόντος από τους Βρετανούς. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου έγιναν εξαγωγές 9200 τόνων χαλλουμιού, αξίας €60 εκατ, έναντι 7700 τόνων αξίας €50 εκατ την ίδια περίοδο του 2017.   
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τυροκόμων και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Α/φοι Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα (Αλάμπρα), Γιώργο Πέτρου, η αύξηση της ζήτησης του προϊόντος στη Βρετανία, ειδικά φέτος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στους πολλούς μήνες ηλιοφάνειας. Ο καλός καιρός, ανέφερε ο κ. Πέτρου, επέτρεπε στους Βρετανούς, να αξιοποιούν το κυπριακό προϊόν για μπάρμπεκιου, κάνοντας το ανάρπαστο.
 
Διαβάστε ακόμα: Τι άλλαξε στον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου

Την ίδια όμως ώρα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Χαραλαμπίδης Κρίστης, Μάριο Κωνσταντίνου, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η προτίμηση των Άγγλων στα είδη μεσογειακής διατροφής. "Το χαλλούμι έχει ήδη μπει σε διαφορετικές συνταγές και πλέον το απολαμβάνουμε σε διαφορετικές και πολλές στιγμές απόλαυσης καθ όλη τη διάρκεια της μέρας, μεγεθύνοντας το target group των βρετανών καταναλωτών που επιλέγουν να το εντάξουν στη διατροφή τους", ανέφερε. Ιδιαίτερη, πρόσθεσε, φαίνεται να είναι η προτίμηση των Βρετανών στο χαλλούμι burger, το οποίο καταναλώνεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνεται πως σημαντική ζήτηση καταγράφουν στη Βρετανία και τα χαλλούμια με γεύση, πιπέρι, τσίλι, βασιλικό κ.α., τα οποία επίσης παρασκευάζονται από τις κυπριακές γαλακτοβιομηχανίες.
 
 
 

 
Οι άλλες αγορές
Πέραν της Βρετανίας, αυξημένες είναι οι εξαγωγές του χαλλουμιού σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστραλία.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου της τρέχουσας χρονιάς, έγινε εξαγωγή 3350 τόνων (€22 εκατ), έναντι 2700 τόνων (€18 εκατ) την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Στη Γερμανία, έγιναν εξαγωγές 1500 τόνων, έναντι 1400 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Αντίστοιχα, στην Αυστρία μέχρι τον Αύγουστο εξήχθησαν 1125 τόνοι, έναντι 1000 τόνων την ίδια περίοδο της περσινής χρονιά.  
 
Σε ότι αφορά την Αυστραλία, η ζήτηση, αν και καταγράφει σταδιακή αύξηση, εντούτοις είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις προαναφερόμενες χώρες, με δεδομένο το γεγονός ότι και εκεί παράγεται αντίστοιχο προϊόν. Το 2017, εξήχθησαν στην Αυστραλία  €10,7 εκατ. σε σχέση με €9,5 εκατ. το 2016
 
 Λιγότερο στις ΗΠΑ
Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά εξαγωγών χαλλουμιού στην Αμερική, περίπου 350 τόνοι το χρόνο. Βεβαίως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Τυροκόμων, Γιώργο Πέτρου, το κυπριακό προϊόν αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει και σε μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών της Αμερικής, προσδοκώντας να κερδίσει περαιτέρω την αγάπη των εκεί καταναλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, εξάγεται αιγοπρόβειο χαλλούμι, λόγω των χαμηλών δασμών εισαγωγής του εκεί. Αντίθετα, οι δασμοί στις ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότεροι στα αγελαδινά προϊόντα.  
 
Γαλλία και Ισπανία οι νέοι σταθμοί
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, το χαλλούμι κερδίζει σταδιακά και νέες αγορές. Επόμενος σταθμός του, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία, η οποία μέχρι σήμερα κατέγραφε μικρή ζήτηση.  
Σε ότι αφορά την Κίνα, παρά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο διάστημα ώστε το χαλλούμι να καταφέρει να διεισδύσει και να κερδίσει την προτίμηση των εκεί καταναλωτών.
 
«Εξωπραγματικοί οι αριθμοί»
Για εξωπραγματικούς αριθμούς στις εξαγωγές του χαλλουμιού φέτος έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριακού. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews, κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση της τάξης του €20 - €25% στις εξαγωγές του κυπριακού προϊόντος. «Κανένας δεν περίμενε αύξηση σε αυτά τα επίπεδα και αυτό είναι προς τιμήν όλων όσων συμβάλλουν στην προβολή του χαλλουμιού στο εξωτερικό και στην παραγωγή ενός ποιοτικού  προϊόντος με αυτό το εκτόπισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε, παράλληλα, τις παραγγελίες ξένων πελατών, σημειώνοντας πως η αύξηση στις εξαγωγές θα είναι  συνεχιζόμενη τα επόμενα χρόνια.
 
Οι προκλήσεις
Στις δύο προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο κλάδος αναφέρθηκε ο Μάριος Κωνσταντίνου, Διευθύνων σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης. Η πρώτη πρόκληση αφορά την επάρκεια της παραγωγής γάλακτος στο μέλλον. Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, στην παρούσα φάση η παραγωγή γάλακτος είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση σε χαλλούμι.  Ωστόσο, πρόσθεσε, ως μεγάλη πρόκληση αναδύεται το θέμα της επάρκειας γάλακτος στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η αυξητική ζήτηση του προϊόντος. «Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Γεωργίας, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αυξήθηκε από 50 χιλιάδες λίτρα το 2014 σε 61 χιλιάδες λίτρα το 2017. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις του χαλλουμιού, αυξήθηκαν από τις 13,5 χιλιάδες τόνους το 2014 σε 28 χιλιάδες τόνους του 2017.  Αυτό καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη για υπερδιπλασιασμό των ποσοτήτων του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Δεύτερη πρόκληση για τις εξαγωγές χαλλουμιού στη Βρετανία, αναμένεται να αποτελέσει το Brexit, εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία για μη αύξηση των δασμών επί των προϊόντων που θα εισάγονται στη χώρα. «Αν δεν υπάρξει κάποια διακρατική διευθέτηση, θα αναγκαστούμε να επιβάλουμε τους δασμούς στην τιμή του προϊόντος, κάτι που θα το καταστήσει πιο ακριβό στην εκεί αγορά» παρατήρησε ο κ. Κωνσταντίνου, σημειώνοντας πως τόσο η Ουγγαρία όσο και η Βουλγαρία που παράγουν παρόμοια τυριά και έχουν πολύ χαμηλότερες  τιμές λόγω φθηνότερων πρώτων υλών, θα μπουν δυναμικά στη βρετανική αγορά.
 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο