Αργυρό συλλεκτικό κέρμα για τα δέκα χρόνια της Κύπρου στο ευρώ

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοινώνει την έκδοση αργυρού συλλεκτικού κέρματος ονομαστικής αξίας €5 σε υποδειγματική κατάσταση (proof), κοπής 2018. A. 

Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, το τάλαντο, που απεικονίζεται στο κέρμα, συμβολίζει διαχρονική γέφυρα που ενώνει το πολιτιστικό και νομισματικό παρελθόν της Κύπρου με τη νέα εποχή του ευρώ, η οποία αναπαρίσταται στο κέρμα με το σύμβολο του ευρώ και τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κέρμα φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Γιώργο Σταματόπουλο. Η κοπή του κέρματος έγινε από το Ελληνικό Νομισματοκοπείο. Η έκδοση είναι περιορισμένη σε 2.000 κέρματα. Η τιμή πώλησης για κάθε κέρμα, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, έχει καθορισθεί στα €42. 

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές
 
Σχέδιο:
Εμπρόσθια όψη: Το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι λέξεις «ΚΥΠΡΟΣ», «CYPRUS» και «KIBRIS» και η χρονολογία «2018».

Οπίσθια όψη: Σύνθεση που απεικονίζει το τάλαντο σε ανθρωπόμορφο σχήμα. Στη θέση του κεφαλιού είναι τοποθετημένα τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεξιά και αριστερά του ταλάντου παρουσιάζεται το έμβλημα του ευρώ. Περιμετρικά η φράση «ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΚΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩ 2008-2018».

Στη σύνθεση απεικονίζεται και η ονομαστική αξία του κέρματος, €5.

Σχήμα: Κυκλικό Διάμετρος: 38,61 χιλιοστά
Βάρος: 28,28 γραμμάρια
Στεφάνη: Λεία
Είδος μετάλλου: Μείγμα αργύρου (92,5%) και χαλκού (7,5%)

Πωλήσεις

Επαγγελματίες έμποροι νομισματικών αντικειμένων και Κυπριακή Νομισματική Εταιρεία
Η ΚΤΚ θα δέχεται αιτήσεις από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2018, διατηρώντας το δικαίωμα να μη διεκπεραιώσει αιτήσεις οι οποίες θα παραληφθούν εκτός της προκαθορισμένης περιόδου. Η ΚΤΚ θα απαντήσει εντός έξι εργάσιμων ημερών από τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, διατηρώντας το δικαίωμα να απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα, είτε ολικώς, είτε μερικώς, χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνονται με συμπλήρωση και υποβολή του επισυνημμένου εντύπου αίτησης αγοράς κερμάτων το οποίο είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της ΚΤΚ www.centralbank.cy . Η ΚΤΚ θα παραχωρήσει έκπτωση 10% επί της συνολικής ποσότητας της αρχικής αγοράς για ποσότητες τουλάχιστον 20 κερμάτων, καθώς επίσης για τυχόν μεταγενέστερες αγορές οποιασδήποτε ποσότητας από τον ίδιο πελάτη. Η έκπτωση θα υπολογίζεται επί της τιμής πώλησης του κέρματος πριν την επιβολή ΦΠΑ. 

Κοινό και συλλέκτες νομισματικών αντικειμένων 
Οι πωλήσεις προς το κοινό και τους συλλέκτες νομισματικών αντικειμένων θα αρχίσουν στις 15 Νοεμβρίου 2018 και θα διαρκέσουν μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος. Θα γίνονται από την ΚΤΚ στα ταμεία της και μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματός της “e-shop” με βάση την αρχή “first come first served” και με δικαίωμα αγοράς μέχρι δύο κέρματα ανά άτομο στα ταμεία της ΚΤΚ και μέχρι δύο κέρματα ανά συναλλαγή στο “e-shop”. 

Πωλήσεις στα ταμεία της ΚΤΚ 
Οι πωλήσεις στα ταμεία της ΚΤΚ θα γίνονται μόνο σε μετρητά. 

Πωλήσεις μέσω του e-shop
Οι πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος “e-shop” της ΚΤΚ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.eshop.centralbank.cy θα γίνονται μόνο με κάρτα Visa ή Mastercard.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά