Ελληνική: Πιάνει κορυφή με την ενοποίηση

Κορυφαία τράπεζας Λιανικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθίσταται η Ελληνική Τράπεζα με την ολοκλήρωση της μεταφοράς, ενσωμάτωσης και ενοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που θα αποκτήσει, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες. Πως διαμορφώνονται οι αριθμοί, ποια πλεονεκτήματα αποκτά η Ελληνική και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απορρέουν από την όλη συναλλαγή;

Διαβάστε ακόμα: Ελεγκτής και Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καταθέτουν για Συνεργατισμό

Αναλύοντας το σκεπτικό για την πρόταση της Ελληνικής για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ ενώπιον των μετόχων κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής Ιωάννης Μάτσης σημείωσε πως ο Όμιλος εξέταζε το ενδεχόμενο μη οργανικής επέκτασης επισημαίνοντας πως η Συνεργατική ήταν μια πολύ καλή περίπτωση λόγω μεγέθους και ήταν μια ευκαιρία για την Ελληνική να προβεί σε μια αλλαγή, συμμετέχοντας έτσι με πρόταση στο διαγωνισμό για απόκτηση της καλής πλευράς του Συνεργατισμού.

Στην πρόταση αφέθηκαν έξω οι ΜΕΧ της ΣΚΤ, καθώς, όπως είπε, μειώνεται έτσι ο κίνδυνος για την νέα Ελληνική Τράπεζα. «Η εξαγορά της Τράπεζας μας οδηγεί στη δημιουργία της κορυφαίας τράπεζας Λιανικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο».

Η ελκυστική δομή της συναλλαγής, το μέγεθος της νέας τράπεζας και οι συνέργειες που επιτυγχάνονται από την πρώτη ημέρα, ανέφερε ο κ. Μάτσης, οδηγούν σε αναμενόμενη αυξημένη κερδοφορία και απόδοση ανά μετοχή ακόμα και για μετόχους που δεν θα εξασκήσουν τα δικαιώματά τους, καθώς επίσης και σε ένα υγιέστερο ισολογισμό, διότι το μέγεθος της νέας Τράπεζας απεξαρτητοποιεί την Ελληνική από το θέμα κρίσιμης μάζας απαραίτητης για οργανική επέκταση της Τράπεζας, καθώς επίσης και λόγω της αναλογικής μείωσης των υφιστάμενων κινδύνων σε σχέση με την υλοποίηση των Στρατηγικών μας σχεδίων, όπως μείωση αυξομειώσεων λόγω προβλέψεων από μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και μείωση στην εξάρτηση από εισοδήματα Διεθνούς Τραπεζικής.

Διαβάστε ακόμα: Για το 2019 πάει η επέκταση του My Mall
 
Ο Ισολογισμός μετά την ενοποίηση
Με βάση και τους ισολογισμούς των ΣΚΤ και Ελληνικής κατά το τέλος τους πρώτου τριμήνου του 2018, ο ισολογισμός της νέας Ελληνικής αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τα €16.842 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 150%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι αριθμοί αναμένεται να διαφοροποιηθούν καθώς οι ακριβείς αριθμοί για γίνουν γνωστοί μετά την έγκριση των εποπτικών αρχών και την ολοκλήρωση της καταγραφής των στοιχείων (διαδικασία που ολοκληρωθεί σε δύο μήνες), ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως κατά το διάστημα που ακολούθησε μετά το πρώτο τρίμηνο υπήρξε διαρροή καταθέσεων από τον Συνεργατισμό.
 

Σημειώνεται πως στη νέα Ελληνική δεν μεταφέρονται Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις της ΣΚΤ, ενώ με την ενοποίηση οι χαμηλού κινδύνου χορηγήσεις αυξάνονται από 29,1% σε 37,2%, ως ποσοστό επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων. Με την αύξηση του ποσοστού αναμένεται ότι η νέα Ελληνική θα έχει περισσότερα  καλά δάνεια με επιτοκιακά εισοδήματα, άρα οι αποδόσεις των επιτοκιακών εισοδημάτων της Ελληνικής βελτιώνονται.

Παράλληλα, οι ΜΕΧ της Ελληνικής (σύμφωνα με το πρώτο τρίμηνο) παραμένουν στα €815 εκατ., ενώ ως ποσοστό επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, μειώνεται από 12,1% στο 4,8%. 

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις και τα ίδια κεφάλαια, οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα €15.451 εκατ., ενώ με την καταβολή €74 εκατ. ως αντίτιμο για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ προέκυψε και η ανάγκη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής ύψους €150 εκατ.
 

Πελατολόγιο-προσωπικό-υποκαταστήματα
Με την ενοποίηση η νέα Ελληνική, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, αποκτά μια πιο διαφοροποιημένη και διευρυμένη πελατειακή βάση. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι πελλατες της Ελληνικής ήταν επιχειρήσεις, ενώ με την μεταφορά του πελατολογίου της ΣΚΤ η νέα Ελληνική εδραιώνεται περισσότερο στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. «Εξυπηρετούμε πλέον όλα τα νοικοκυριά και όλο το ενεργά οικονομικό κομμάτι της οικονομίας».

Την ίδια ώρα, δημιουργούνται συνέργειες για τη νέα Ελληνική, καθώς μειώνονται τα ενοποιημένα λειτουργικά έξοδα καθώς μειώνονται κατά 100 ο αριθμός των υποκαταστημάτων, ενώ μειώνεται και το ενιαίο μισθολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο αριθμός των υποκαταστημάτων θα μειωθεί σε βάθος χρόνος (15 μήνες), ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται να τερματιστεί η λειτουργία περίπου 40 υποκαταστημάτων της ΣΚΤ που διαθέτουν μόνο ταμειακές μηχανές και δεν άνοιγαν όλες τις ημέρες.
 
 
Παράλληλα, με την ενοποίηση των μερίδιο αγοράς της νέας Ελληνικής σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις αναμένεται να διαμορφωθεί στο 32% (20% ΣΚΤ + 12% Ελληνική), ενώ το μερίδιο αγοράς δανείων αυξάνεται στο 22% (7% Ελληνική + 15% ΣΚΤ).
 
Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι με την ενοποίηση παρατηρείται βελτίωση σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα ο δείκτης ΜΕΧ από 52% μειώνεται κάτω από το 20%, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα μειώνεται κάτω από το 55% σε σχέση με 84% που είναι σήμερα, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού προς προσωπικό αυξάνεται από €4,8 εκατ. σε €6,7 εκατ.

Κυριότεροι κίνδυνοι
Δύο είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη Συναλλαγή, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του Ομίλου. Ο πρώτος κίνδυνος αφορά την συνολική έκθεση της Ελληνικής στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς θα είναι κάτοχος κυβερνητικών ομολόγων €4,5 δις και τα δάνεια προς την κυβέρνηση θα ανέρχονται στα €300 εκατ., που αντιστοιχεί συνολικά με 29% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στον Ισολογισμό. Στόχος, ανέφερε ο κ. Μάτσης είναι η μείωση της έκθεσης σε ένα ορίζοντα πενταετίας σε λιγότερο από 5% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τη διαδικασία απορρόφησης, ενσωμάτωσης και ενοποίησης που αφορά την επιτυχή ενοποίηση των συστημάτων Ελληνικής και ΣΚΤ, ενοποίηση δεδομένων και ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού. Θα καταβληθούν προσπάθειες για μείωση και μετριασμού των κινδύνων μέσω της υλοποίησης αυστηρού σχεδίου.

Χρονοδιαγράμματα
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έγκριση από τις εποπτικές αρχές και η ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018 οπόταν και θα διαμορφωθεί η νέα μετοχική δομή της Ελληνικής. Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ετοιμαστεί το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, αρχές Δεκεμβρίου η εξάσκηση δικαιωμάτων και τέλη Δεκεμβρίου η εισαγωγή των νέων μετοχών.

Δειτε Επισης

Οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το βραβείο που πήραμε στα IN Business Awards (vid)
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Μάκης Κεραυνός: Σε υγιή πορεία παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες η κυπριακή οικονομία
Αφροδίτη Ψαρά και Γιώργος Ψαράς: Είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα (vid)
Σοφία Βορκά: Αποτέλεσμα καθημερινής εργασίας για μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι η βράβευση της IKEA (vid)
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Παρέμβαση από Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων