Ελληνική: Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση κεφαλαίου και απορρόφηση ΣΚΤ

Το πράσινο φως για άντληση κεφαλαίων συνολικά €150 εκατ. (€100 εκατ. και €50 εκατ.) προκειμένου να γίνει πράξη το deal απορρόφησης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας άναψε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Αυγούστου του 2018.

Συγκεκριμένα, κατά την εν λόγω Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων συζητήθηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα που, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στην εταιρεία να εκδώσει δικαιώματα σε προτιμησιακή βάση σε όλους τους εγγεγραμμένους μετόχους της εταιρείας όπως αυτοί θα εμφανιστούν στο Μητρώο Μετόχων της εταιρείας κατά την ημερομηνία καταγραφής που θα καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, για την άντληση ποσού έως €100.031.254,40.

Διαβάστε ακόμα: Στα χέρια των μετόχων η νέα εποχή της Ελληνικής

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, τα δικαιώματα θα εκδοθούν και θα διανεμηθούν δωρεάν κατ’ αναλογία ενός δικαιώματος για κάθε υφιστάμενη συνήθη μετοχή, ενώ κάθε 25 δικαιώματα που θα ασκηθούν θα μετατραπούν σε 18 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,50 στην τιμή άσκησης €0,70 η κάθε μία. 

Άντληση 150 εκατ.
Εξάλλου, διά του παρόντος ψηφίσματος το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτείται, κατά οποιοδήποτε χρόνο πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού ενημερωτικού δελτίου σε σχέση με τα δικαιώματα, να μην προχωρήσει με την υλοποίηση του ψηφίσματος που αναφέρεται στην παράγραφο 1(α) πιο πάνω και με την έκδοση των δικαιωμάτων στην περίπτωση κατά την οποία η απόκτηση των εργασιών που αποτελούνται από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα Λτδ, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία που περιγράφεται στην Εγκύκλιο δεν έχει πραγματοποιηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί, κατά την κρίση του, ότι δεν υπάρχει εύλογη πιθανότητα η Απόκτηση να πραγματοποιηθεί.

Εξουσιοδοτείται επίσης να εκδώσει και να παραχωρήσει μέχρι και 142.901.792 συνήθεις μετοχές σε τιμή €0,70 η κάθε μία (δηλαδή ποσό περίπου €100 εκατ.) , οι οποίες θα προκύψουν από την άσκηση των δικαιωμάτων.

Όπως επεξηγείται επίσης στην ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, στο βαθμό που οποιαδήποτε Δικαιώματα δεν ασκηθούν, το ΔΣ εξουσιοδοτείται να εκδώσει και να παραχωρήσει οποιεσδήποτε μετοχές που δεν έχουν αναληφθεί ως αποτέλεσμα της μη άσκησης των εν λόγω Δικαιωμάτων. 

Η συμφωνία εγγραφής μετοχών έχει τροποποιηθεί, μεταξύ της εταιρείας και της Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λίμιτεδ, έτσι ώστε η συνολική τιμή παραχώρησης όλων των μετοχών που έχει αναλάβει η Δήμητρα, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε μετοχών που προκύπτουν από την άσκηση από αυτή οποιωνδήποτε Δικαιωμάτων, ανέρχεται σε ανώτατο ποσό €50.000.000 με τιμή παραχώρησης €0,70 ανά μετοχή.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν το 100% των μετοχών που ψήφισαν (151.305.460 μετοχές).

Το σύνηθες ψήφισμα 2 που εγκρίθηκε επίσης από την Έκτακτη Γενική Συνέλέυση των Μετόχων προνοεί ότι κλάσματα νέων συνήθων μετοχών ως αποτέλεσμα της μετατροπής των Δικαιωμάτων δεν θα εκδοθούν και το Διοικητικό Συμβούλιο θα χειρίζεται οποιαδήποτε κλασματικά υπόλοιπα που σχετίζονται με την άσκηση των δικαιωμάτων κατά την κρίση του.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από το 99,97% των μετοχών που ψήφισαν (151.259.510 μετοχές) έναντι 0,03% ή (151.305.460 μετοχές) που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος.

Οι αμοιβές της Επιτροπής Ενσωμάτωσης
Ακριβώς το ίδιο ήταν το ποσοστό των μετόχων που ενέκρινε και το τρίτο ψήφισμα, το οποίο αφορά την αμοιβή του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ενσωμάτωσης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία δημιουργήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική παρακολούθηση και συμβολή του Διοικητικού Συμβουλίου στην ομαλή υλοποίηση του σχεδίου ενσωμάτωσης σε σχέση με την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού.

Η αμοιβή του Προέδρου της Επιτροπής Ενσωμάτωσης θα είναι €45.000 ετησίως, ενώ κάθε μέλος της Επιτροπής θα αμείβεται με €20.000 ετησίως.

Ειδικό ψήφισμα
Η Έκτακτη ΓΣ ενέκρινε ακόμα ειδικό ψήφισμα, υπό την προϋπόθεση έγκρισης του πρώτου ψηφίσματος που τέθηκε ενώπιον των μετόχων. 

Με βάση το εν λόγω ψήφισμα, το ΔΣ εξουσιοδοτείται να εκδώσει και να παραχωρήσει μέχρι 71.428.572 πλήρως πληρωθείσες συνήθεις μετοχές στην Ελληνική προς την POPPY SARL σε τιμή παραχώρησης €0,70 ανά μετοχή (€50 εκατ.)

Η εταιρεία έχει συσταθεί βάσει των νόμων του Λουξεμβούργου.

Το Ειδικό Ψήφισμα 4 εγκρίθηκε από το 99,88% των μετοχών που ψήφισαν (151.117.955 μετοχές).

Δειτε Επισης

Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Claudia Buch: Καλά κεφαλαιοποιημένες οι κυπριακές τράπεζες, αλλά αντιμέτωπες με νεοφανείς κινδύνους
Πώς βλέπουν την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank και τι ξεκαθαρίζει ο Π. Νικολάου για την Τράπεζα Κύπρου
Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»
Ελληνική Τράπεζα: Επενδύει στο περιβάλλον και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας
ΧΑΚ: Αυτές οι εταιρείες δεν υπέβαλαν ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023
Τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο-Κέρδη €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής