Μάτσης: Σε 15 μήνες η πλήρης ενοποίηση Ελληνικής – ΣΚΤ

Πρόκληση των οποία επεδίωξε η Ελληνική Τράπεζα αποτελούν οι επόμενοι 15 μήνες, περίοδος η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της μεταφοράς, ενσωμάτωσης και ενοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που αποκτά η Ελληνική μετά και το πράσινο φως που άναψαν σήμερα οι μέτοχοι κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευσης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €150 εκατ.

Καλωσορίζοντας τους μετόχους ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Yussef Nasr ανέφερε ότι η συμφωνία με την ΣΚΤ θα ενισχύσει την Ελληνική Τράπεζα ώστε να είναι σε θέση να συνεισφέρει στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας της Κύπρου.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής, Ιωάννης Μάτσης, σημείωσε πως η διαδικασία ενοποίησης θα απασχολήσει τον Όμιλο για τους επόμενους 15 μήνες και αποτελεί μια πρόκληση την οποίαν επιδίωξε καθώς με την ολοκλήρωση της ενοποίησης, η Ελληνική Τράπεζα καθιερώνεται ως η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής τραπεζικής, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της νέας Ελληνικής Τράπεζας αυξάνονται κατά 150% και υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν στα €16,8 δις.

Στην ομιλία του ενώπιον των μετόχων ο κ. Μάτσης ανάφερε ότι «η εξαγορά της Καλής Συνεργατικής οδηγεί στην δημιουργία της κορυφαίας τράπεζας λιανικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να επιταχύνει τη στρατηγική της Τράπεζας μας για ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας σε όλη την Κύπρο – μέσα από μια διευρυμένη και διαφοροποιημένη πελατειακή βάση».

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής τόνισε ότι η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει η ίδια αλλά με μεγαλύτερα μεγέθη. «Η στρατηγική μας περιλαμβάνει: Την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, με ταχύτερη επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και τη μεγιστοποίηση της αξίας τους για την Τράπεζα. Την ανάπτυξη, μέσω της μετατροπής της πλεονάζουσας ρευστότητας μας, που θα εξακολουθεί να υφίσταται και στην νέα τράπεζα, σε νέες ευκαιρίες δανεισμού που θα οδηγήσουν σε νέες εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Η στρατηγική μας διακρίνεται από μια πελατοκεντρική προσέγγιση - σκοπός μας να γίνουμε η κύρια τράπεζα συνεργασίας για τους επιλεγμένους πελάτες μας».

Κλείνοντας ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι «έχουμε κάθε πρόθεση να συνεχίσουμε την υλοποίηση όλων των στρατηγικών μας στόχων με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της αξίας της Τράπεζας, τόσο για τους μετόχους της όσο και για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της».

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Μάτσης ανέφερε πως προσπάθεια είναι όπως γίνει απρόσκοπτη ενσωμάτωση και προς το σκοπό αυτό έχει διοριστεί και Επιτροπή Ενσωμάτωσης σε επίπεδο Διοικητικό Συμβουλίου. Πρόσθεσε, πως στην όλη διαδικασία θα χρησιμοποιηθούν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό που είναι γνώστες και έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους διαδικασίας και θα βοηθήσουν την Ελληνική σε ότι αφορά την απορρόφηση, ενσωμάτωση και ενοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΡ.

Διευκρίνισε πως δεν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με αυτό της απορρόφησης της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου. Επισήμανε πως με την λήψη τη έγκρισης από τις εποπτικές αρχές θα γίνει καταγραφή των αριθμών και θα απαιτηθούν περίπου, όπως είπε, δυο μήνες για την σωστή καταμέτρηση και να γίνουν γνωστοί οι τελικοί αριθμοί που θα μεταφερθούν στην Ελληνική.

Τι θα γίνει με το προσωπικό
Ο Ιωάννης Μάτσης επισήμανε πως η Ελληνική θα απορροφήσει μέχρι και 1.100 άτομα προσωπικό από την ΣΚΤ, ίσως λιγότερους αλλά όχι περισσότερους. Δεν πρόκειται, είπε, να γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση του προσωπικού που θα περάσει στην Ελληνική. «Η ΣΚΤ μαζί με την κυβέρνηση έτρεξαν το Εθελούσιο Σχέδιο Εξόδου και με τον αριθμό του προσωπικού το οποίο μένει, είναι αυτό το προσωπικό που θα απορροφήσει η Ελληνική. Δεν έχουμε προτεραιότητα, αλλά θα υπάρχει ένας διάλογος, ποιες είναι οι ειδικότητες που θα χρειαστεί ο Φορέας και ποιες είναι οι ειδικότητες που χρειαζόμαστε εμείς και θα βρεθεί η χρυσή τομή».

Πρόσθεσε, πως δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τους όρους απασχόλησης και μισθοδοσία των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν, καθώς υπάρχει νομική υποχρέωση πως παραμείνουν ως έχουν οι όροι για ένα χρόνο. Μετά την παρέλευση ενός έτους, ανέφερε ο κ. Μάτσης οι αυξήσεις που θα παραχωρούνται στους εργαζομένους θα γίνει στη βάση της απόδοσης τους σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης που υιοθετεί η Ελληνική Τράπεζα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις μισθών.

Δεν αλλάζει τίποτα στις καταθέσεις και δάνεια
Παράλληλα, ο κ. Μάτσης διαβεβαίωσε πως οι δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει πελάτες της ΣΚΤ και θα μεταφερθούν στην Ελληνική, θα μεταφερθούν χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους των δανειακών συμβάσεων. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις προθεσμίας που θα μεταφερθούν, θα ισχύουν οι ίδιοι όροι και επιτόκια και θα υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση με τους καταθέτες κατόπιν ειδοποίησης με τη λήξη τους. Οι συμβάσεις θα μεταφερθούν ως έχουν και δεν θα υπάρχουν αλλαγές.

Υποκαταστήματα
Με την ολοκλήρωση της ενοποίησης θα κλείσουν γύρω στα 100 υποκαταστήματα της ΣΚΤ. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά μέσα σε 15 μήνες, ενώ όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται να κλείσουν γύρω στα 40 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού τα οποία είτε διαθέτουν μόνο ταμειακές μηχανές είτε υπολειτουργούν (ανοίγουν μόνο για λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας). Παράλληλα, δεν θα γίνει από το Σεπτέμβριο η ενοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων και δεν θα μπορούν άμεσα οι πελάτες της ΣΚΤ να εξυπηρετούνται από τα υφιστάμενα υποκαταστήματα της Ελληνικής και οι πελάτες της Ελληνικής από τα υφιστάμενα υποκαταστήματα της ΣΚΤ. Διευκρινίζεται, όμως, πως οι χρήστες καρτών θα μπορούν να κάνουν χρήση των ΑΤΜ και να μεταφέρουν λεφτά από λογαριασμούς που διατηρούν σε Ελληνικής και ΣΚΤ χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε χρέωση. Αξίζει να σημειωθεί πως επισπεύδεται και η λειτουργία των κινητών μονάδων.

Δειτε Επισης

Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Claudia Buch: Καλά κεφαλαιοποιημένες οι κυπριακές τράπεζες, αλλά αντιμέτωπες με νεοφανείς κινδύνους
Πώς βλέπουν την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank και τι ξεκαθαρίζει ο Π. Νικολάου για την Τράπεζα Κύπρου
Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»
Ελληνική Τράπεζα: Επενδύει στο περιβάλλον και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας
Τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο-Κέρδη €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση
Βαραίνει τις εταιρείες το κόστος χρηματοδότησης-Τα έξοδα του 2023 και ποιες βγήκαν κερδισμένες
Χρ. Πατσαλίδης: Πολλά τα θέματα που μας απασχολούν στην ΚΤΚ, ευελπιστούμε σε συνεργασία των κομμάτων
ΕΚΤ: Ενδεχομένως να χρειαστούν νέοι κανόνες για τη χρήση της AI στα χρηματοοικονομικά
doValue: Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων