Νέος… horizon για την Ελληνική

 Η ολοκλήρωση του project Horizon, το οποίο αφορά στην απορρόφηση στοιχείων παθητικού και αρνητικού από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, έρχεται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα. Η Ελληνική θα μετατραπεί στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, με ενισχυμένη παρουσία παγκύπρια και πρόσβαση σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό.

Διαβάστε ακόμα: Ο Κύπριος πίσω από την εξαγορά του πρώην Holiday Inn

Παράλληλα, λόγω του ότι θα καταθετικά επιτόκια που πρόσφερε ο Συνεργατισμός ήταν υψηλότερα, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση τους που θα σημαίνει και μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Παράλληλα, θα είναι ευκολότερο να προωθήσει προϊόντα της, σε μία μεγάλη πελατειακή βάση που δεν είχε προηγουμένως.

Με τα δάνεια που θα αποκτήσει η τράπεζα, θα κατέχει το 22% της αγοράς εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ με τις καταθέσεις που θα περάσουν στον έλεγχό της θα κατέχει το 32%. Την ίδια ώρα, το μερίδιο της Τράπεζας Κύπρου στα εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 30% και στις καταθέσεις 37%.

Τα δάνεια που παίρνει
Τα δάνεια που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανέρχονται σε 4.6 δις ευρώ. Από αυτά, το 45% είναι στεγαστικά, το 33% καταναλωτικά, το 7% προς την κυβέρνηση και 15% προς επιχειρήσεις και ΜμΕ. Στην Ελληνική Τράπεζα θα περάσουν επίσης κρατικά ομόλογα 4.1 δις ευρώ, ρευστό 1.6 δις ευρώ και μη εξυπηρετούμενων δάνεια ύψους 537 εκατ. ευρώ.

Από τα δάνεια που θα περάσουν στην Ελληνική, μόνο το 10% είναι μη εξασφαλισμένα και τα περισσότερα αφορούν δάνεια συνδεδεμένα με κάρτες. Η μέση ωρίμανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Τράπεζας είναι τα 16 χρόνια και η εκτίμηση είναι πως θα έχουν απόδοση για την τράπεζα της τάξης του 3.4%. Τη μικρότερη διάρκεια ωρίμανσης καταγράφουν τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία λήγουν κατά μέσο όρο σε 10 χρόνια και την υψηλότερη τα στεγαστικά τα οποία λήγουν κατά μέσο όρο σε 19 χρόνια. Την υψηλότερη απόδοση, έχουν τα μη εξυπηρετούμενα  καταναλωτικά δάνεια η οποία ανέρχεται σε 4.8% και τη χαμηλότερη τα στεγαστικά με μέση απόδοση 3.5%.

Στον αντίποδα, η Ελληνική θα αναλάβει υποχρεώσεις 9.7 δις ευρώ εκ των οποίων τα 9.6 δις ευρώ είναι καταθέσεις πελατών. Η διαφορά των περιουσιακών στοιχείων από τις υποχρεώσεις είναι 583 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπολογίστηκε αρνητική υπεραξία και άλλες προσαρμογές με αποτέλεσμα η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων που αποκτώνται να ανέρχεται σε 247 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις καταθέσεις που θα περάσουν στην Ελληνική, το 68% είναι τακτής προθεσμίας και το 15% όψεως. Τα περιθώρια που βλέπει η τράπεζα σε σχέση με το funding cost είναι σημαντικά αφού υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα καταθετικά επιτόκια των δύο οργανισμών. Για παράδειγμα, οι καταθέσεις όψεως στην Ελληνική έχουν μηδενική απόδοση ενώ στον Συνεργατισμό 0.07%. Οι τριμηνιαίες καταθέσεις στην Ελληνική φέρουν επιτόκιο 0.20% ενώ στον Συνεργατισμό 0.66%. ο μέσος όρος των επιτοκίων της Ελληνικής είναι 0.4% ενώ του Συνεργατισμού 1.2%.  

Το καλύπτει το ΑΡS
Το πολυσυζητημένο Asset Protection Scheme, όπως είναι γνωστό θα καλύψει δάνεια 2.6 δις ευρώ τα οποία θα χωριστούν σε δύο δεξαμενές. Στη μία δεξαμενή τοποθετούνται δάνεια 1.5 δις ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται τα 500 εκατ. μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αποκτήσει η τράπεζα αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία όμως βρίσκονται σε στάδιο υψηλού ρίσκου με βάση το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9. Η συγκεκριμένη δεξαμενή έχει διάρκεια 12 χρόνια ενώ προβλέπεται μείωση του προστατευόμενου ποσού κατά 50% σε πέντε χρόνια. Στη δεύτερη δεξαμενή έχουν τοποθετηθεί δάνεια ύψους 1.1 δις ευρώ, τα οποία όμως χαμηλότερο επίπεδο ρίσκου και πάλι με βάση το ίδιο λογιστικό πρότυπο. Η διάρκεια της είναι 10 χρόνια και πάλι προβλέπεται μείωση του ποσοστού προστασίας κατά 50%.

Την ίδια ώρα η Ελληνική Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει τέλος προς την κυβέρνηση, για εφαρμογή του σχεδίου εγγυήσεων, το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και 63 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του σχεδίου.

Διαβάστε ακόμα: Oxley Planetvision: Πράσινο φως σε δύο πύργους και πεντάστερο

Τα κρατικά ομόλογα
Η συμφωνία, όπως αναφέραμε, προβλέπει ότι στους ισολογισμούς της Ελληνικής Τράπεζα θα περάσουν κρατικά ομόλογα πέραν των 4 δις ευρώ. Από αυτά, 3.2 δις ευρώ θα αφορούν σε καινούργια ομόλογα που θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν υφιστάμενα του Συνεργατισμού ενώ θα μεταφερθούν υφιστάμενα ομόλογα 817 εκατ. ευρώ. Τα νέα ομόλογα θα έχουν ως πρώτη ημερομηνία ωρίμανσης της 17.12.2018 και ως τελευταία τις 15.12.2022. Το κουπόνι τους θα κυμαίνεται από 1.9% μέχρι 3.5% (όσο μεγαλύτερη η διάρκεια τόσο υψηλότερη η απόδοση). Τα υφιστάμενα ομόλογα 817 εκατ. ευρώ έχουν ως πρώτη ημερομηνία ωρίμανσης την 1.07.2019 και τελευταία την 4.11.2025. Το χαμηλότερο κουπόνι που φέρουν είναι 3.25% και το υψηλότερο 4.63%. Αν υπολογιστούν και τα υφιστάμενα κρατικά ομόλογα που κατέχει η τράπεζα, η συνολική αξία στους ισολογισμούς της ανέρχεται σε 4.5 δις ευρώ. Η τράπεζα εκτιμά πως θα συνεισφέρουν σημαντικά στο P&L της τα πρώτα χρόνια ενώ σημειώνει πως στοχεύει να τα διατηρήσει μέχρι την ωρίμανσή τους. Πάντως, μέχρι το τέλος του 2019 θα λήξουν ομόλογα αξίας 1.6 δις ευρώ.

Τα νέα δεδομένα
Μέχρι σήμερα, η Ελληνική είχε δανειακό χαρτοφυλάκιο επικεντρωμένο κυρίως σε επιχειρήσεις και ΜμΕ (66%), 20% των δανείων ήταν στεγαστικά και 14% καταναλωτικά. Με την απορρόφηση του Συνεργατισμού τα επιχειρηματικά δάνεια θα αντιστοιχούν σε 35% του χαρτοφυλακίου, 35% σε στεγαστικά και 26% σε καταναλωτικά.

Οι κυριότεροι δείκτες της τράπεζας θα εξελιχθούν ως εξής:
  Προ απορρόφηση Μετά απορρόφησης
Καθαρά δάνεια    2,8δις  7,4 δις
NPE Ratio  52%   33%
Provision Coverage 62%   79%
Texas Ratio 115%  100%
     
Οι συνέργειες
Η Ελληνική εκτιμά πως από την απορρόφηση θα προκύψουν αρκετές συνέργειες και οικονομίες κλίμακος. Πρώτον, από τη μείωση των επιτοκίων που προαναφέραμε, δεύτερο από τον συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού που θα απορροφηθεί και τρίτο από οικονομίες κλίμακος σε κεντρικό επίπεδο οι οποίες υπολογίζονται στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι
      3/18 Στόχος
Asset Quality NPE provision coverage   52% <20%
  Cost of risk -36bps <1%
Funding Δάνεια προς καταθέσεις 48% >55%
  Επιτοκιακό περιθώριο 1,8% >2,3%
Profitability     Κόστος προς έσοδα 84% <55%
Capital  CET 1 12,9% 14%
Προσωπικό   1.400 2.500

           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση