Στην Κύπρο η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού fund industry

Στην Κύπρο στρέφονται από σήμερα τα βλέμματα της αφρόκρεμας του ευρωπαϊκού fund industry, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Κεφαλαίων και Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA) επέλεξε τη Λεμεσό μετά από εισήγηση του CIFA για την πραγματοποίηση της Ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης. Η διήμερης Συνόδου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για προβολή της Κύπρου, ενώ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τη βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον εν λόγω τομέα.

Σημειώνεται πως ο EFAMA αντιπροσωπεύει τους διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) της Ευρώπης, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει ένα μέλος από κάθε χώρα της ΕΕ, ενώ μέλη στον EFAMA είναι επίσης και 62 corporate members, δηλαδή μεγάλοι Οίκοι που ασχολούνται με επενδυτικά ταμεία και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων όπως η JP Morgan, AXA Investment και SEB. Ο EFAMA διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς προωθεί νομοθετήματα στην Ευρώπη που αφορούν θέματα επενδυτικών ταμείων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και νομοθετήματα που τίθενται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ρυθμίσουν τη λειτουργία του τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα: Αναστάτωση στην αγορά από οδηγία για holding εταιρείες

Ο πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης δήλωσε στο InBusinessNeww πως ο CIFA πέτυχε να γίνει πλήρες μέλος στον EFAMA πριν από δύο χρόνια και υπό αυτή του ιδιότητα τους προσκάλεσε όπως η ΕΓΣ το 2018 πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, πράγμα το οποίο και έκαναν αποδεκτό.

«Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία ενός μέλους από κάθε χώρα καθώς και ενός αντιπροσώπου από τα corporate members, η Κύπρος πλέον γίνεται πιο γνωστή σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει για τα επενδυτικά ταμεία. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι γινόμαστε πιο γνωστοί, ενώ δίδεται η ευκαιρία και στην κυπριακή εποπτική αρχή και συγκεκριμένα από την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου να συζητήσει με τους παρευρισκόμενους στο Συνέδριο τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα των επενδυτικών ταμείων καθώς επίσης και για το τι έχει κάνει μέχρι στιγμής η Κύπρος από πλευράς νομοθεσιών.  Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία στον CIFA να αναπτύξει ενώπιον των συνέδρων τη δραστηριότητα που κάνουμε σε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε περισσότερους διαχειριστές και να εργάζονται μέσω Κύπρου», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι την Παρασκευή (22 Ιουνίου) οδηγούνται προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας οι νομοθεσίες για τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων, καθώς επίσης και οι καινούργιες νομοθεσίες για τον τρόπο φορολόγησης των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, πράγμα το οποίο αποτελεί ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν και για τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή νομοθεσία και προς το σκοπό αυτό υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση την Παρασκευή το πρωί με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 
Ο EFAMA, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, αποτελεί για πολλές χώρες ακόμα μια φωνή στην Ευρώπη όταν εφαρμόζονται καινούργιες νομοθεσίες που επηρεάζουν όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και συμβάλλει ώστε να εισακουσθούν οι θέσεις των χωρών μελών. Σε ό,τι αφορά Κύπρο, ο πρόεδρος του CIFA υπογράμμισε πως μέσω του EFAMA μπορούμε να πετύχουμε ό,τι χρειάζεται από πλευράς lobbying, ενώ βοηθά την Κύπρο στο να περνά τις δικές τις θέσεις μέσω του οργανισμού.

Παράλληλα, ο κ. Γρηγοριάδης υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη γίνεται μια προσπάθεια να προσελκυστούν κεφάλαια από ταμεία προνοίας και ασφαλιστικές εταιρείες για να διοχετευτούν στην βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων και μέσω αυτού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί. Με το Capital Markets Union, είπε, γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν αυτά τα κεφάλαια και να διοχετεύονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Δηλαδή, να μην υπάρχουν φορολογίες όταν μεταφέρονται τα κεφάλαια από την μια χώρα στην άλλη και να λειτουργούν αυτά τα κεφάλαια ως εάν να είναι μια χώρα ολόκληρη η Ευρώπη.

Ως CIFA, πρόσθεσε, θα έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο της ΕΓΣ να τους ενημερώσουμε τους συμμετέχοντες για το πώς προχωρά το fund industry στην Κύπρο, θα υπάρξει ομιλία από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Παρασκευή το βράδυ και ο CIPA θα παρουσιάσει το έργο που επιτελεί και την υποστήριξη του προς τον CIFA.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών