Αναστάτωση στην αγορά από οδηγία για holding εταιρείες

Αντιδράσεις προκαλεί η επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας προς τους compliant officers των πιστωτικών ιδρυμάτων με την οποία εκφράζεται η πρόθεση της να προχωρήσει σε αναθεώρηση της οδηγίας για την Παρεμπόδιση του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ζητώντας μάλιστα να αποφεύγουν οποιεσδήποτε εμπορικές σχέσεις με «shell companies».

ΚΕΒΕ
Αρκετά σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ο οποίος σε δηλώσεις του στο InBusinessNews επισήμανει ότι με την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας τίθεται σε κίνδυνο η Κύπρος ως κέντρο παροχής υπηρεσιών. Χαρακτήρισε παράλληλα ως υπερβολική την οδηγία που προωθεί η Κεντρική Τράπεζα, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο διότι η Κύπρος είναι compliant τόσο σε θέματα που σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσο και σε θέματα ρυθμίσεων και εποπτείας.

Διαβάστε ακόμα: Στην Κύπρο η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού fund industry

CFA
Η εγκύκλιος της Κεντρικής Τράπεζας για “Shell Companies” δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ανέφερε στο InBusinessNews o πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association Χρίστος Μιχαήλ, για να προσθέσει ότι ήρθε για να επιβεβαιώσει ότι η μόνιμη συνήθεια αναβολής λήψεως  σημαντικών αποφάσεων που αλλάζουν το κατεστημένο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις,  μας οδηγούν για άλλη μια φορά σε ακραία μέτρα ή αποφάσεις που κυρίως μας  επιβάλλονται και μας φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Το θέμα των Shell Companies, σημείωσε, συζητείται, κυρίως με έμμεσο τρόπο, εδώ και αρκετό καιρό υποδεικνύοντας ότι κάτω από το νέο διεθνές  περιβάλλον όπου επικρατούν όλο και περισσότερο κανόνες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, το παραδοσιακό μοντέλο της Κύπρου είναι πλέον πεπαλαιωμένο και μη ανταγωνιστικό και ο CFA μέσω του Annual Forum που διοργανώνει, καθώς και με άλλα μέσα προσκαλούσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα των χρηματοοικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών  σε διάλογο για καθορισμό νέας στρατηγικής προς αποφυγήν μέτρων όπως αυτά που φέρνει η  εγκύκλιος της Κεντρικής. Το μοναδικό μοντέλο το οποίο είναι αποδεκτό και μπορεί να ικανοποιήσει πλέον τους κανονισμούς και τις εισηγήσεις που εκδίδονται κυρίως από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (“ΟΟΣΑ”) είναι αυτό της ουσιαστικής επιχειρηματικής παρουσίας (Business Substance) στην Κύπρο, από εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, του οποίου ο σχεδιασμός και η εφαρμογή έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια.

Η μεγάλη ανησυχία του CFA για την εγκύκλιος της Κεντρικής, τόνισε, είναι ότι εκδόθηκε χωρίς διαβούλευση με άλλους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε να διασαφηνιστούν οι πρόνοιες της για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς να δημιουργηθεί περισσότερη αβεβαιότητα  στην αγορά και να καθοριστεί ένα ρεαλιστικό πλάνο εφαρμογής που να αποφεύγει τη λήψη ακραίων μέτρων από τις τράπεζες για να περιορίσουν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης. Επίσης, σημείωσε πως ο καθορισμός μίας καλύτερης  επικοινωνιακής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα ήταν και είναι αναγκαίος για περιορισμό των επιπτώσεων στη φήμη της Κύπρου και ήδη τυγχάνει αρνητικής εκμετάλλευσης αφού η διατύπωση της εγκυκλίου επιτρέπει ερμηνείες που δημιουργούν στρεβλωμένη εικόνα για την βάση της κυπριακής αγοράς.    

ΣΕΛΚ
Από την πλευρά του ΣΕΛΚ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριος Σκανδάλης σημείωσε πως γίνεται μια συζήτηση επί του θέματος, αλλά δεν υπάρχει κάτι επίσημο ακόμη για εφαρμογή, χαρακτηρίζοντας το ως πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα θέματα δραστηριοποίησης των shell companies,  ο κ. Σκανδάλης ανέφερε στο InBusinessNews πως «η θέση του ΣΕΛΚ όπως και οποιασδήποτε ρυθμιστικής αρχής σε σχέση με πάταξη φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πως οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπεριέχει θέματα παροχής διευκολύνσεων τραπεζικών εργασιών σε εταιρεία που ενδεχομένως να είναι εικονική, δηλαδή shell, σίγουρα είμαστε  εναντίον».

Το θέμα είναι, πρόσθεσε, ποιες είναι οι εταιρείες που είναι πραγματικά εικονικές και δεν είναι πραγματικές. Θα πρέπει, υπέδειξε, να γίνει ένας σωστός έλεγχος ούτως ώστε να προσδιορίζονται  εάν οι δραστηριότητες είναι όντως τέτοιες ή η εταιρεία αφορά ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου οργανισμού η οποία χρειάζεται για την λειτουργία ενός πραγματικά λειτουργικού οργανισμού. «Άρα οι εταιρείες που ενδεχομένως να είναι όντως εικονικές και να μην έχουν οποιεσδήποτε πραγματικές εργασίες, να ανήκουν σε κάποιον μεγαλύτερο συγκρότημα το οποίο είναι ένα πραγματικό λειτουργήσιμο συγκρότημα, σίγουρα είναι εκτός της πολιτικής που τα μέλη μας θέλουμε να ακολουθούν και τηρούν μια πελατειακή σχέση.  Σίγουρα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο αναγνώρισης ποιες είναι αυτές οι εταιρείες ,το οποίο πρέπει να είναι και ένα λογικό πλαίσιο για να αναγνωρίζει βασικά τον τρόπο λειτουργίας ενός μοντέρνου οργανισμού».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει καταρτιστεί οποιοδήποτε πλαίσιο για το τις shell companies, ο κ. Σκανδάλης τόνισε πως παρόλο που δεν έχει καταρτιστεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο πλαίσιο για το τι εστί μια εικονική εταιρεία (shell company), τα μέλη τους ΣΚΕΛ, μέσα στα μέτρα δέουσας επιμέλειας που λαμβάνουν για να αποδεχθούν μια εταιρεία για πελάτη τους ή όχι, την ύπαρξη μιας τέτοιας εικονικής οντότητας θα πρέπει να την κοιτάζουν. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι τα μέλη του ΣΕΛΚ διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση ούτως ώστε να καταλάβουν αν μια εταιρεία είναι εικονική, δεν είναι ούτε ένα κομμάτι ενός λειτουργικού συγκροτήματος και είναι σε θέση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο