ΕΚΤ: Αυξήθηκε η χορήγηση δανείων στην ευρωζώνη

Ανόδου συνέχεια και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 στην παραχώρηση δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, υποβοηθούμενη τόσο από την χαλάρωση των κριτηρίων παραχώρησης δανείων όσο και από την αυξημένη ζήτηση.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, τα πιστωτικά κριτήρια για παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις μειώθηκαν σημαντικά σε καθαρούς όρους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η καθαρή μείωση (-8%) των πιστωτικών κριτηρίων- δηλαδή οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης των δανείων – οφείλεται στα αμετάβλητα πιστωτικά κριτήρια (0%) για δάνεια προς επιχειρήσεις του προηγούμενου τριμήνου.

Παράλληλα, τα πιστωτικά κριτήρια για παραχώρηση δανείων προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας υποχώρησαν περαιτέρω (καθαρό ποσοστό των τραπεζών αναφοράς σε -11%, μετά το -6%) και τα πιστωτικά κριτήρια για καταναλωτικά δάνεια και άλλα δάνεια προς τα νοικοκυριά μειώθηκαν μερικώς (-3% -1%). Στα τρία τμήματα, η ανταγωνιστική πίεση, οι αντιλήψεις για κινδύνους και η ανοχή των κινδύνων από τις τράπεζες επηρέαζαν ελαφρώς τα πιστωτικά κριτήρια, ενώ το κόστος των κεφαλαίων των τραπεζών και οι περιορισμοί στους ισολογισμούς ήταν γενικά ουδέτεροι. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι τράπεζες αναμένουν καθαρή χαλάρωση των πιστωτικών κριτηρίων και στα τρία τμήματα.

Διαβάστε ακόμα: Hotspot για Ρώσους οι πολυτελείς κατοικίες της Κύπρου

Οι συνολικοί όροι και οι όροι των τραπεζών (δηλαδή οι πραγματικοί όροι και οι προϋποθέσεις των τραπεζών που συμφωνήθηκαν στη σύμβαση δανείου) για νέα δάνεια μειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης των περιθωρίων στις μέσες χορηγήσεις. Επιπλέον, μειώθηκαν τα περιθώρια για δάνεια υψηλότερου κινδύνου για δάνεια προς επιχειρήσεις και δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας.
 
Την ίδια ώρα, η καθαρή ζήτηση για δάνεια εξακολούθησε να αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η καθαρή αύξηση της ζήτησης για δάνεια προς επιχειρήσεις οφείλεται κυρίως στις πάγιες επενδύσεις, στις δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών και στο γενικό επιτόκιο. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να οφείλεται κυρίως στο χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων, στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, σε μικρότερο βαθμό από ό, τι στο προηγούμενο τρίμηνο, στις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς κατοικίας.

Διαβάστε ακόμα: Μ. Νεοπτολέμου: Με ξεκάθαρο όραμα για την Remedica
 
Όσον αφορά τον αντίκτυπο του προγράμματος αγοράς ιδίων κεφαλαίων της ΕΚΤ (ΑPP), οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η APP είχε θετικό αντίκτυπο στα περιουσιακά τους στοιχεία, τη ρευστότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς τους τελευταίους έξι μήνες, κερδοφορία ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων περιθωρίων καθαρού επιτοκίου. Η APP συνέχισε να έχει θετικό αντίκτυπο στους όγκους δανεισμού στις κατηγορίες δανείων. Το επιτόκιο καθαρής διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (DFR), αν και έχει αρνητικές επιπτώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών, εκτιμάται από τις τράπεζες ότι είχε θετικό αντίκτυπο στους όγκους δανεισμού. Τέλος, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ θεωρούν ότι το σημερινό επίπεδο των πιστωτικών τους κριτηρίων είναι αυστηρότερο σε όλες τις κατηγορίες δανείων σε σύγκριση με το ιστορικό εύρος των πιστωτικών κριτηρίων από το 2003. 
 

Δειτε Επισης

Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης