Το Εστία, η Κομισιόν και η πόρτα στην Ιρλανδία

Εκπρόσωπος της Κομισιόν με δήλωση του στο InBusinessNews επιβεβαίωσε τις διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τις διάφορες λύσεις που εξετάζονται για βελτίωση της κατάστασης με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των σχεδιασμών που τυγχάνουν μελέτης.

Διαβάστε ακόμα: CIPA: Στο Ντουμπάι για προσέλκυση family offices
 
Όπως έγραψε ξανά το InBusinessNews στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται δύο βασικά σενάρια, το ένα αφορά το Σχέδιο Εστία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία και το δεύτερο αφορά τη δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, στην οποία θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία, αλλιώς δάνεια.
 
Εντύπωση προκαλεί πάντως πρόσφατη άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με σχέδιο παρόμοιο με το Εστία, που προωθεί η ιρλανδική κυβέρνηση. Η πρόταση αφορά στη δημιουργία του Mortgage Resolution Office (Family Home), υπό την υφιστάμενη Υπηρεσία Αφερεγγυότητας της χώρας. Στόχος του σχεδιασμού είναι η προστασία οικογενειακών εστιών που είναι υποθηκευμένες. Το σχέδιο προτείνει μία σειρά από λύσεις που μπορεί να προτείνει το γραφείο όπως: πληρωμή μόνο των τόκων για συγκεκριμένη περίοδο, επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, μείωση του ποσού του δανείου με την τράπεζα να λαμβάνει αντίστοιχο ποσοστό ελέγχου στο ακίνητο. Το νομοσχέδιο ακόμα προβλέπει πως ο σχεδιασμός θα καλύπτει μόνο δανειολήπτες που τα δάνεια τους ήταν σε καθυστέρηση πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, ώστε να αποφευχθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Προβλέπει ακόμα πως όσοι προσφύγουν στο γραφείο ,θα πρέπει προηγουμένως να έχουν επιχειρήσει να αναδιαρθρώσουν το δάνειο τους σε συνεννόηση με την τράπεζα.
 
Μέσα από τη γνώμη που εξέφρασε η ΕΚΤ για το προτεινόμενο  νομοσχέδιο, καταγράφεται μία σειρά από ανησυχίες, όπως η πιθανή σύγκρουση αυτής της νομοθεσίας με άλλες πρόσφατες που έχουν παρόμοιο σκοπό. Ο επόπτης εισηγείται πως θα ήταν καλύτερα αν οι όποιες αλλαγές και βελτιώσεις γίνονταν στο υφιστάμενο Σχέδιο της χώρας παρά να εισαχθεί ένα σχέδιο για το οποίο δεν καταγράφονται οι όποιες συνέπειες. Ζητά επίσης τη διεξαγωγή έρευνας αντικτύπου, ώστε οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα να είναι γνωστές εκ των προτέρων. Ζητά επίσης όπως διασφαλιστεί πως το σχέδιο δεν θα τύχει κατάχρησης και πως οι διαγραφές χρέους δεν θα καταστούν κανόνας, αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
 
Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Κύπρου, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μέχρι και συμμετοχή του κράτους στην αποπληρωμή του δανείου με καταβολή του 1/3 της δόσης.
 
Στο μεταξύ, ευρύτερη ανησυχία επικρατεί σε σχέση με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις προβλέψεις των τραπεζών τυχόν αλλαγή στις παραδοχές για τα ακίνητα και μία τυχόν επέκταση του χρονικού ορίζοντα εκποίησης ή ακόμα και μια μείωση στις αξίες των ακινήτων. Σχετική αναφορά γίνεται και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμα: ΟΑΥ: Στα βαθιά ο διάλογος με ιατρούς
 
Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει πολιτική συναίνεση για να περάσουν από τη Βουλή σχετικές τροποποιήσεις στο νόμο για τις εκποιήσεις. Με σειρά δηλώσεων του το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για τις επερχόμενες αλλαγές, κάτι που θα προσπαθήσει να επιτύχει και την 15 Μαρτίου στη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Δειτε Επισης

Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών