Πέντε νομοσχέδια απογειώνουν το Funds Industry της Κύπρου

Τεράστιες προοπτικές για την Οικονομία της χώρας μας δημιουργεί η εγγραφή επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων όπου η Κύπρος επιθυμεί και μπορεί να καταστεί πρωταγωνιστής. 

Διαβάστε ακόμα: Funds: Στο στόχαστρο οι διαχειριστές

Αξίζει να σημειωθεί πως η εγγραφή επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο όχι μόνο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών, όπως δικηγόρους, λογιστές, fund administrators, τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και ευρύτερα την Οικονομία στο σύνολο της.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα σε αρκετά επίπεδα, τόσο από τον Cyprus Investment Funds Association (CIFA) όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς και από πλευράς κυβέρνησης, ιδιαίτερα από το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο η Κύπρος να καταστεί ελκυστικός προορισμός για Διεθνή Επενδυτικά Ταμεία. 

Το ‘Last Mile’ και τα πέντε νομοσχέδια
Η προετοιμασία του εδάφους από όλους τους αρμόδιους φορείς για προέλκυση επενδυτικών ταμείων έχει ολοκληρωθεί και αυτό που απομένει είναι το λεγόμενο “Last Mile”, η ψήφιση από την Βουλή των πέντε νομοσχεδίων που η υπερψήφιση τους θα καθιστά την Κύπρο ένα από τους πιο ανταγωνιστικούς προορισμούς για εγγραφής επενδυτικών ταμείων στην Ευρώπη. 

Τα εν λόγω νομοσχέδια αφορούν: 
1. Τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα Alternative Investment Funds (AIFs) το οποίο προνοεί εγγραφή επενδυτικού ταμείου συγκεκριμένου τύπου με συνοπτικές διαδικασίες: Το λεγόμενο RAIF (registered alternative investment fund). Η εν λόγω πρακτική έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Μάλτα και Λουξεμβούργο.   

2. Τροποποίηση της φορολογίας για επενδυτικά ταμεία, η οποία θα ξεκαθαρίζει το φορολογικό καθεστώς για τα διάφορα είδη ταμείων.

3. Νομοσχέδιο για την διαχείριση των ταμείων (fund administration), το οποίο έχει για να προσφέρει ασφαλιστικές δικλίδες για το ποιοι μπορούν να κάνουν διαχείριση των ταμείων παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές.|

4. Νομοσχέδιο για τους Mini Managers το οποίο θα επιτρέπει την διαχείριση επενδυτικών ταμείων μικρής εμβέλειας.

5. Νομοσχέδιο για Partnerships  το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ταμείων αποτέλεσμα συνεταιρισμού, κάτι το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό    

Αγώνας για ψήφιση πριν το Διεθνές Συνέδριο του Οκτώβρη
Παρά το γεγονός ότι έχει επιτελεστεί σημαντική δουλειά από τους αρμόδιους φορείς (Cyprus Investment Funds Association, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Κυβέρνησης) παρατηρείται μια αργοπορία σε ό,τι αφορά την προώθηση και ψήφιση των νομοσχεδίων. Στην παρούσα φάση, τα πέντε πιο πάνω αναφερθέντα νομοσχέδια βρίσκονται μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Νομικής Υπηρεσίας. 

Διατηρείτο μια αισιοδοξία από τους εμπλεκόμενους ότι τα νομοσχέδια θα οδηγούνταν ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση πριν από τις θερινές διακοπές κάτι το οποίο εν τέλει δεν κατέστη εφικτό. 

Ωστόσο, οι αρμόδιοι θα πρέπει να ενσκήψουν στο όλο θέμα ώστε τα νομοσχέδια να ψηφιστούν πριν από τη διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου για Επενδυτικά Ταμεία το οποίο είναι προγραμματισμένο στα τέλη Οκτωβρίου 2017 και θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό. Ενώπιον του Συνεδρίου θα παρευρεθούν πέραν των 150 ξένων διαχειριστών ταμείων και θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις από τους αρμοδίους.
    
Υπογραμμίζεται και πάλι η σημαντικότητα των πέντε νομοσχεδίων καθώς θα απογειώσουν το Funds Industry της Κύπρου μετατρέποντας την χώρα μας σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για εγγραφή επενδυτικών ταμείων. Πάντως, η μέχρι τώρα προσπάθεια της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργού Οικονομικών είναι τεράστια στο πλαίσιο των ενεργειών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και να καταστεί η Κύπρος ένα διεθνές κέντρο υπηρεσιών.  

Διαβάστε ακόμα: EFG Bank: Υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία

Δειτε Επισης

CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης