Κρατική έκθεση: Έσοδα €1 εκατ. την τελευταία τριετία

Μπορεί η κρίση του 2013 να έριξε κατακόρυφα το ενδιαφέρον για εμπορικές και άλλου είδους εκθέσεις, ωστόσο τα έσοδα και οι αριθμοί των τελευταίων ετών από την αξιοποίηση των χώρων της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Λευκωσία καταδεικνύουν ότι η εικόνα αλλάζει προς το καλύτερο χρόνο με το χρόνο. 

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το InBusinessNews, από το 2015 μέχρι και το τέλος του 2017 το κράτος εισέπραξε περίπου €968.000  από την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Πιο αναλυτικά, με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τα έσοδα το 2015 ανήλθαν γύρω στις €269.000,  το 2016 γύρω στις €299.000 και το 2017 ξεπέρασαν τις  €400.000. 

Διαβάστε ακόμα: Αναμονή για δυναμικό μπάσιμο προσέλκυσης Fund Managers

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν  ότι ειδικά το 2017 υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για παραχώρηση των χώρων της κρατικής έκθεσης, και σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, την ίδια χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση των ημερών λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπως και της ζήτησης για εκθέσεις ή και εκδηλώσεις. 

Όπως προκύπτει, το 2014 πραγματοποιήθηκαν πέντε εκθέσεις/εκδηλώσεις, το 2015 πραγματοποιήθηκαν 13. Πιο αυξημένος ήταν ο αριθμός των εκδηλώσεων των 2016, καθώς ανήλθε στις 18 ενώ το 2017 η Διεθνής κρατική έκθεση αξιοποιήθηκε 38 φορές.  Τονίζεται ότι οι χώροι αξιοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το υπουργείο τονίζει πως πέραν των εσόδων, αντίστοιχα υπάρχουν και δαπάνες λειτουργίας  και συντήρησης των εγκαταστάσεων της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

Από εκθέσεις μέχρι stock clearance
Οι χώροι της έκθεσης παραχωρούνται  κυρίως για  εμπορικές θεματικές εκθέσεις (πχ Motorshow/Αγροτική/Ιδανική Κατοικία/Γάμος/Εκπαιδευτική/Save Energy/Boys Stuff Gastronomia) και για εκδηλώσεις (fashion shows/παρουσιάσεις/απογευματινά τσάγια/συναυλίες/πολιτικές συγκεντρώσεις/συνέδρια). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων, των stock clearance ως επίσης και για την παραχώρηση χώρου ως αποθηκευτικού. 

Παράλληλα ο χώρος φιλοξενεί κατά περιόδους εκθέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. Έκθεση Δεινοσαύρων/Εκθεση Ο Πλανητης Σε Χρειάζεται).
Το Υπουργείο δέχεται συνήθως αιτήματα από διοργανωτές εκθέσεων, οργανωμένα σύνολα, επαγγελματικούς συνδέσμους, εταιρείες και ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση του χώρου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων παραχωρήθηκε προσωρινά στο Υπουργείο Εμπορίου τον Αύγουστο του 2014 για σκοπούς αναζωογόνησης του εμπορίου. Πιο αναλυτικά, η διαχείριση του χώρου από το Υπουργείο θα συνεχίσει μέχρι να ληφθεί η πολιτική απόφαση για τα μελλοντικά πλάνα αξιοποίησης του χώρου της κρατικής έκθεσης. Βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 05.12.2013, η Αρχή Κρατικών εκθέσεων κηρύχθηκε φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση. Η απόφαση  προέβλεπε πώληση της ακίνητης περιουσίας της Αρχής. Ωστόσο, έκτοτε η υλοποίηση της απόφασης για πώληση των εν λόγω χώρων δεν προχώρησε. 

Όπως υποδεικνύει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού «προς το παρόν ο χώρος λειτουργεί ως η μεγαλύτερη πλατφόρμα οργάνωσης εκθέσεων για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες διοργανωτές εκθέσεων και εκδηλώσεων. Είναι άλλωστε και ο μόνος χώρος στην Κύπρο που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες εκθέσεις και εκδηλώσεις».

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα