«Κλειστό» το deal πώλησης δανείων στην BOCY

Θέμα ημερών πρέπει να θεωρείται η ολοκλήρωση της πράξης πώλησης δανείων από την Τράπεζα Κύπρου προς ξένο επενδυτικό οργανισμό. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις εδώ και πολλούς μήνες και αυτό που απομένει είναι η έγκριση των εποπτικών αρχών για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Στα αποτελέσματα εννιαμήνου η Τράπεζα Κύπρου αναφέρθηκε σε κατηγοριοποίηση δανείων συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ ως περιουσιακά στοιχεία προς πώληση. Ανάμεσα τους και δάνεια 370 εκατ. ευρώ τα οποία είναι επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα.

Διαβάστε ακόμα: Shell: Δυναμικά στην κυπριακή αγορά με 50 πρατήρια σε 5 χρόνια
 
Είναι προφανές πως η αξία της συναλλαγής θα είναι πολύ χαμηλότερη και ολόκληρη η αγορά αναμένει να δει το ποσοστό της έκπτωσης που θα έχει το πακέτο στο οποίο περιλαμβάνονται και δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. 
 
Μία άλλη πτυχή που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ο τρόπος που ο νέος ιδιοκτήτης των δανείων θα τα χειριστεί. Ειδικά όσα είναι μη εξυπηρετούμενα και χρειάζονται ιδιαίτερου χειρισμού. Υπενθυμίζεται ότι και η Ελληνική Τράπεζα αξιολόγησε το έδαφος για πώληση πακέτου δανείου όταν έψαχνε για συνεργάτη σε σχέση με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων, ωστόσο, η έκπτωση που ζητούσαν οι ενδιαφερόμενοι αγορατές ήταν τόσο μεγάλη που έκανε την τράπεζα να μην προχωρήσει με τη συγκεκριμένη κίνηση στο παρόν στάδιο. 
 
Η Τράπεζα Κύπρου μετά τις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων Ομίλων και τις πολλές περιπτώσεις ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία, φαίνεται πως κινείται γρήγορα και σε σχέση με τις υπόλοιπες πιο δύσκολες περιπτώσεις που απομένουν να τύχουν χειρισμού. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα συνεργάστηκε με την KPMG για χειρισμό των υποθέσεων που βρίσκονται στα recoveries, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ΕΤΥΚ, ενώ στα αποτελέσματα εννιαμήνου εξήγγειλε και τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου στο οποίο θα μεταφερθούν ακίνητα αξίας 190 εκατ. ευρώ.
 
Διαβάστε ακόμα: Επενδυτικά Ταμεία: Η Κύπρος μπορεί και έχει ρόλο στην Ευρώπη
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)