BOCY: Νέο πεδίο μάχης τα recoveries

Μετά τις μεγάλες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, τις ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων με χρέος και άλλες παρόμοιας φύσης λύσεις, η Τράπεζα Κύπρου έστρεψε την προσοχή της και στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ένα χαρτοφυλάκιο βέβαια, πως σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι απλώς μη εξυπηρετούμενο, αλλά αποτελείται από τερματισμένα δάνεια. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: από τα 9,4 δις μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, τα 1,6 δις έχουν αναδιαρθρωθεί αλλά παραμένουν στην κατηγορία μέχρι να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, τα 3,3 δις βρίσκονται υπό επεξεργασία με ιδιαίτερη έμφαση στα δάνεια λιανικής και στα δάνεια των Μικρομεσαίων, τα υπόλοιπα 4,5 δις ουσιαστικά αποτελούν τερματισμένους λογαριασμούς, τα λεγόμενα recoveries. Από τη στιγμή λοιπόν, που σχεδόν το 50% των προβληματικών δανείων στην τράπεζα δεν σώζονται, η επικέντρωση πλέον στρέφεται σε μεγάλο βαθμό στη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που είναι υποθηκευμένα. 

Διαβάστε ακόμα: Θλίψη για τον χαμό της Ανθής Βόττη-Ορνιθάρη

Σ’ αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε συμφωνία με την KPMG, η οποία σύστησε μία ομάδα με σημαντικό αριθμό στελεχών, τόσο υφιστάμενων όσο και νέων προσλήψεων, για να χειριστεί την επόμενη φάση αυτών των «τελειωμένων» δανείων. Τις λεγόμενες «final solutions» όπως τις ονομάζουν στην τράπεζα. 

Αυτή ακριβώς η κίνηση ήταν που προκάλεσε και την πρόσφατη αντίδραση της ΕΤΥΚ, η οποία ένιωσε μέλη της να «απειλούνται» αφού υπήρχαν ήδη εντός της τράπεζας υπάλληλοι επιφορτισμένοι με αυτά τα καθήκοντα.  Η ΕΤΥΚ κάνει αναφορά σε μαζική εκχώρηση εργασιών σε τρίτους, ανάμεσά τους και η Διεύθυνση Αναδιαρθρώσεων και Ανάκτησης Χρεών.  Αν και προς το παρόν δεν έχουν απομακρυνθεί άτομα από το υφιστάμενο προσωπικό από τις θέσεις τους, η ΕΤΥΚ θεωρεί πως η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να αντικαταστήσει υπαλλήλους – μέλη της με χαμηλόμισθους συμβασιούχους και εξωτερικούς συνεργάτες. 

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​Ακίνητα: Στη Λεμεσό το 36,7% των πωλήσεων

Το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε, συνέλευση των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου που εργάζονται στη Διεύθυνση Ανάκτησης Χρεών. Εκτιμάται πως ως είθισται συνήθως, θα εξουσιοδοτήσει την οργάνωση για λήψη μέτρων. Στα μέτρα, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, συμπεριλαμβάνεται και η απεργία. 

Η απειλητική ανακοίνωση και στάση της ΕΤΥΚ έρχεται ενόψει ψιθύρων αλλά και επίσημων αναφορών για ακόμα πιο δραστικές κινήσεις από πλευράς Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα πλαίσια και του σχετικού σχεδίου που υπέβαλαν όλες οι τράπεζες στις εποπτικές Αρχές. Η ΕΤΥΚ αναφέρεται στη δημιουργία πλατφόρμας σε συνεργασία με ξένη εταιρεία για διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία ειδικού fund στο οποίο θα μεταφερθούν δάνεια κι άλλα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για την ενεργοποίηση του.  

Πάντως, το 2018 θα είναι καθοριστικό έτος για την Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως άλλωστε και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με την Ελληνική να αναμένει να δει τα αποτελέσματα από τη συνεργασία με την APS και τον Συνεργατισμό την υλοποίηση της συμφωνίας με Altamira.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP