Επενδυτικά Ταμεία: Η Κύπρος μπορεί και έχει ρόλο στην Ευρώπη

Σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκεται η Κύπρος προς την επίτευξη του στόχου για να αποτελέσει διεθνές κέντρο επενδυτικών ταμείων και ταυτόχρονα ελκυστικός προορισμός σχετικά. Αυτό αναδείχθηκε στο 8ο συνταξιοδοτικό φόρουμ που παρουσίασε η Aon Hewitt στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης Β’, σε σχέση με τους τρόπους και την ωφελιμότητα των ταμείων προνοίας και συντάξεων για την οικονομία και τον ρόλο της Κύπρου ως διεθνές κέντρο επενδυτικό ταμείο την οποία, συντόνιζε ο Φίλιππος Μαννάρης, Partner, Retirement & Investmenet Practice, Aon Hewitt.

Ανάγκη για ένταξη στην εθνική στρατηγική 
Από την πλευρά της η Νατάσα Πηλείδου, γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) επεσήμανε πως στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχουμε καταβάλλει πάρα πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων. «Έχουμε τριπλασιάσει τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, ήδη έχουμε πάνω από 100 εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο και πάνω από 40, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης και αυξάνονται ανά έτος σε επίπεδα περίπου 18% και αυτό μπορεί να ενισχυθεί», εξήγησε. Η Κύπρος δύναται να αξιοποιήσει την ευκαιρία, της οποίας δράττονται άλλες χώρες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο και να εξυπηρετήσει χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λίβανος και Ιορδανία)  και θεωρούμε για αυτό το λόγο αναγκαία την έγκαιρη δημιουργία και σχεδιασμό μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής έγκαιρα.  

Διαβάστε ακόμα: Shell: Δυναμικά στην κυπριακή αγορά με 50 πρατήρια σε 5 χρόνια

Κρατική παρέμβαση για τη διατήρηση των επενδυτικών κεφαλαίων
Ο Άγγελος Μ. Γρηγοριάδης, Πρόεδρος, Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) & Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου KPMG Limited εξήγησε πως είναι σημαντικό να ληφθούν εκείνα τα μέτρα τα οποία θα κρατήσουν τα κεφάλαια τα οποία έρχονται από το εξωτερικό σχετικά. Ο CIFA τα τελευταία χρόνια πέτυχε πολλά αναφορικά με την προσέλκυση κεφαλαίων σε σχέση με την προαγωγή της Κύπρου ως εναλλακτικό κέντρο, διαχείρισης επενδυτικών ταμείων και της δημιουργίας ειδικού νομικού πλαισίου σχετικά. Αναφορικά με το πώς θα κρατηθούν τα κεφάλαια που έρχονται στην Κύπρο σχετικά εξήγησε πώς εδώ χρειάζεται κρατική παρέμβαση, καθώς μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς αποταμιεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε να πετύχουμε τις αποταμιεύσεις και ταυτόχρονα την προώθηση τους μέσα σε επενδύσεις σε ταμεία που σχετίζονται με τις υποδομές της οικονομίας. Για όλα αυτά χρειάζεται νομοθεσία και υποδομή και σίγουρα επένδυση και στα κυπριακά εναλλακτικά ταμεία. Παράλληλα κάλεσε τους fund managers να επενδύσουν σε επενδυτικά ταμεία τουλάχιστον ενός ποσοστού στην Κύπρο για να στηρίξουν και τη θέση της Κύπρου σχετικά και ταυτόχρονα να γίνουν μέλη του CIFA για να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας του για προώθηση του νησιού ως ελκυστικό προορισμό για επενδυτικά ταμεία. 

Στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η προστασία των επενδυτών 
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Ανδρέας Ανδρέου,  εξήγησε πως ένα άρτιο εποπτικό πλαίσιο είναι η βάση για την επιτυχή και υγιή ανάπτυξη του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει και τα συλλογικά ταμεία επενδύσεων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη αυτού του τομέα με πρώτιστο στόχο του σχετικού ρυθμιστικού και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρίως την προστασία των επενδυτών σε μια κοινή επενδυτική πολιτική που ακολουθείται από όλους. 

Ανάγκη επένδυσης σε οργανωμένες αγορές 
Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο των επενδυτικών ταμείων και τι μπορούν αυτά να κερδίσουν υπάρχουν κάποια πράγματα σε σχέση με τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Κύπρο, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) & Συνεταιρος, Επικεφαλής Τμήματος Επενδυτικών Ταμείων, PwC Κύπρου, Ανδρέας Γιασεμίδης. Το σύνολο του ενεργητικού πρωτίστως θα πρέπει να τοποθετείται σε οργανωμένες αγορές. Οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που να διασφαλίζεται η ρευστότητα και κερδοφορία και να υπάρχει η σωστή διαχείριση και σωστή διασπορά και να μην υπάρχει επίδραση μόνο από ένα στοιχείο και με ρίσκο να συσσωρευτούν κίνδυνοι σε ένα χαρτοφυλάκιο. 

Το μέγεθος των ταμείων μετρά 
Ο  Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Κυριάκος Ιορδανου, εξήγησε πως το σημερινό portfolio στο οποίο μπορεί κάποιος να επενδύσει είναι πολύ περιορισμένο και θα πρέπει να αξιοποιηθούν άλλες επιλογές όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία. Στην Κύπρο ισχύει ένα παράδοξο όπου έχουμε πάνω από 1000 ταμεία προνοίας παρόλο που διαλύθηκαν κάποια την περίοδο 2013- 2014 θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακος, να συγχωνευτούν ταμεία προνοίας, έτσι ώστε να φτιάξουμε πιο μεγάλα ταμεία για να έχουν πιο πολλούς πόρους και σοβαρότητα επενδύσεων για να φέρουν και καλύτερες αποδόσεις. Σημαντικό είναι επίσης να διαχειριστούμε καλύτερα τους κινδύνους αναθέτοντας σε πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Καθότι το πλαίσιο γύρω από τη λειτουργία τους καταδεικνύει ότι το κόστος ενός μικρού ταμείου τους είναι μεγαλύτερο από το σημερινό το όφελος, θα πρέπει να επιδειχθεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έτσι ώστε να έχουμε επενδυτικά ταμεία με ουσιαστικές αποδόσεις, εξήγησε. 

Αναγκαία η αύξηση της εισφοράς 
Ο Σάββας Πεντάρης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) εξήγησε πως υπάρχουν οι δυνατότητες και οι τρόποι για την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για να βοηθηθεί η ενίσχυση των ταμείων προνοίας και η αποταμίευση. 

Για την περαιτέρω ανάπτυξη εξήγησε πώς πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό της εισφοράς στα ταμεία προνοίας, ως επίσης και σε ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, ασφάλειας ζωής, ταμεία προνοίας, ιατροφαρμακευτική κ.α., ενώ θα πρέπει να δοθούν ανάμεσα σε άλλα κάποιες εξαιρέσεις σε κάποια προϊόντα επενδύσεων, τα οποία ενθαρρύνουν την αποταμίευση. Ένας άλλος τρόπος ανάπτυξης του τομέα είναι η αύξηση του ποσοστού απαλλαγής όσο αυξάνονται οι εισφορές και να υπάρξουν ουσιαστικά οφέλη. 

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση η Κύπρος, όχι μόνο είναι ικανή να ενισχύσει τον τομέα αυτό της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα, να συμβάλλει σημαντικά ως προς τα εγχώρια Ταμεία Συντάξεων και Προνοίας. 
 
Διαβάστε ακόμα: «Κλειστό» το deal πώλησης δανείων στην BOCY

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;