Δώρον άδωρον η εξαγγελία για αποκατάσταση κουρεμένων;

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την Κυβέρνηση για αοριστολογίες, κενές εξαγγελίες, «περιπαίξιμο» και «προεκλογικό πυροτέχνημα», ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το πλάνο που ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο για αποκατάσταση των πολιτών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από του κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013. 

Υπενθυμίζεται το πλάνο της Κυβέρνησης προβλέπει αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο συστάθηκε τον Μάρτιο του 2013 και άμεση καταβολή σε αυτό, ποσού ύψους €25 εκατ ως αποθεματικού μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2017. Προβλέπει, επίσης, την απόφαση, το β’ εξάμηνο του 2018, για το ύψος της δεύτερης δόσης του ποσού που θα κατατεθεί το Ταμείο, διαδικασία η οποία θα επαναλαμβάνεται για τα επόμενα χρόνια στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει, επίσης, εξέταση του ενδεχομένου παραχώρησης στο Ταμείο, κρατικής περιουσίας.
 
Διαβάστε ακόμα: Το κούρεμα καταθέσεων σε αριθμούς

Αναλύοντας τις πρόνοιες της κυβερνητικής πρότασης,  ο Χάρης Γεωργιάδης  ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι: 

1.Το κράτος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει οποιαδήπτε κρατική ευθύνη και δεν αποζημιώνει. Ωστόσο, επανέλαβε, «επειδή αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι πολίτες υπέστησαν ζημιά, προχωρούμε με αυτό το πλάνο σταδιακής και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους αποκατάστασης των καταθετών» για σκοπούς διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

2.Η όποια βοήθεια θα μπορεί να παραχωρηθεί στους δικαιούχους, μόνο εφόσον συγκεντρωθεί στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ένα ποσό με "εκτόπισμα", ποσό το οποίο ο ΥΠΟΙΚ προσδιόρισε σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, όπως είπε, στα  €200 ή €300 εκατομμύρια. Γι αυτό, τόνισε, θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Ταμείο και κρατική περιουσία.

3. Ερωτηθείς για τους δικαιούχους, τόνισε ότι τα κριτήρια όπως και άλλες βασικές πρόνοιες για την παραχώρηση της βοήθειας, θα προσδιοριστούν μόνο εφόσον συγκεντρωθεί ένα αξιόλογο ποσό στο ταμείο και υπάρξει ουσιαστική βάση προς αυτή την κατεύθυνση. Κληθείς από τους βουλευτές να διευκρινίσει τις κατηγορίες των δικαιούχων, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι σκοπός του σχεδίου είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας ότι η φράση αυτή υπονοεί την κυπριακή κοινωνία. Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσον η βοήθεια θα αγγίξει ξένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων,  ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δυνητικά καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων μπορεί να είναι επιλέξιμοι και δικαιούχοι, στα πλαίσια που θα καθοριστούν». Δεν διευκρινίστηκε επίσης κατά πόσον η βοήθεια θα αφορά και εταιρείες.

4. Ο υπουργός ανέφερε ότι εξ αιτίας του γεγονότος ότι το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης από το 2013 που δημιουργήθηκε και για πολλά χρόνια ήταν ανενεργό, η Κυβέρνηση πριν από 2,5 χρόνια είχε εισηγηθεί νομοσχέδιο την κατάργηση του, για να εισπράξει την άρνηση της Βουλής.  «Εφόσον το συγκεκριμένο ταμείο εξακολουθεί να υφίσταται, εισηγούμαστε πλέον της διατήρηση του,  αλλά με κάποιες τροποποιήσεις  στη νομοθεσία, οι οποίες  είναι επιβεβλημένες».

5. Ο Χάρης Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η καταβολή χρημάτων στο Ταμείο τουλάχιστον για το 2018 και 2019 θα γίνεται μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών, ενώ στα υπόλοιπα έτη θα γίνεται με προβλεπόμενη δαπάνη μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού. Τα ποσά, θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

Η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας
Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε και το σκεπτικό, πάνω στο οποία στηρίζεται η πρόταση για αξιοποίηση αναξιοποίητων περιουσιακών στοιχείων , προς αποκατάσταση κουρεμένων καταθετών. Τονίζεται ότι η διαδικασία θα είναι ξεχωριστή από την τακτική καταβολή κονδυλίου στο Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι εξετάζεται ενδεχόμενο παραχώρησης στο Ταμείο αναξιοποίητων ακινήτων  με εμπορευσιμότητα και αναπτυξιακή προοπτική, τα οποία  προορίζονταν για παραχώρηση στην Κεντρική Τράπεζα,  για αποπληρωμή δημοσίου χρέους.  Ωστόσο. Πρόσθεσε, το χρέος προς την ΚΤ έχει σε μεγάλο βαθμό εξοφληθεί, θα αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για  ακίνητα με εκτιμημένη αξία €225 εκατ, τα οποία είναι ελεύθερα από άλλες δεσμεύσεις και μπορούν να μεταβιβαστούν στο Ταμείο. 

Κεραυνοί από την αντιπολίτευση
Βολές εναντίον της πρότασης της Κυβέρνησης εξαπέλυσαν βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αοριστολογίες, κενές εξαγγελίες, «περιπαίξιμο» και «προεκλογικό πυροτέχνημα»
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ μίλησε για προεκλογικό εμπαιγμό. « Δυστυχώς, η εξαγγελία αυτή ταιριάζει στο ρητό άνθρακες ο θησαυρός, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση».
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ήρθε ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας της να καταθέσει πρόταση, για ένα θέμα, το οποίο παλαιότερα αρνείτο να αγγίζει. Τόνισε επίσης ότι ουδείς κατάλαβε σε ποια βάση υπολογίστηκε το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, που προτείνεται να κατατεθούν στο ταμείο ως πρώτη δόση. «Είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση από ένα Υπουργό που δεν μας συνήθισε σε προχειρότητες».
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για «ακατάσχετη παροχολογία», κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι ενώ σήμερα ζητεί να αξιοποιήσει ένα ταμείο, το οποίο πριν 2,5 χρόνια ήθελε να καταργήσει.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά υπεραμύνθηκε του σχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σημασία ποιο ταμείο θα αποτελέσει πλατφόρμα για αποκατάσταση της αδικίας. «Επιλέγηκε ένα έτοιμο ταμείο για  να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».
 
 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά