Leasing και με «βούλα» της Κεντρικής

Μετά από δέκα μήνες που η Βουλή ψήφισε τα πέντε νομοσχέδια για τις χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing), η Κεντρική Τράπεζα ετοίμασε τη σχετική οδηγία ανοίγοντας το δρόμο για την εξασφάλιση άδειας σε εταιρείες που επιθυμούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, ενώ με την σχετική οδηγία ρυθμίζονται και οι εργασίες των εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης καθώς και οι διαδικασίες για τη σύναψη, προεξόφληση ή τερματισμού σύμβασης μίσθωσης.  Αξίζει να σημειωθεί πως το γνωστό σε όλους μας leasing, αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο, πέραν της συμβατικής δανειοδότησης, απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα ή κινητά). 

Σύμφωνα με την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, εταιρεία που επιθυμεί να λάβει άδεια παροχής χρηματοδοτικών μισθώσεων θα πρέπει να υποβάλει αίτηση προς την Κεντρική Τράπεζα. Η σχετική αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με κατάσταση με τα ονόματα των προσώπων που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή κατάσταση με τους 20 μεγαλύτερους μετόχους, ενώ μεταξύ άλλων θα πρέπει να υποβληθεί επιχειρηματικό σχέδιο, τόσο για βασικό όσο και για ακραίο σενάριο, που θα περιλαμβάνει προϋπολογισμό για τουλάχιστον για τα πρώτα τρία οικονομικά έτη που θα καταδεικνύει πως η αιτήτρια εταιρεία θα έχει αρκετούς πόρους προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα ανάλογα και κατάλληλα συστήματα που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της.

Ελάχιστο κεφάλαιο €200.000
Η εταιρεία θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο ότι διαθέτει ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον €200.000, ενώ οι εταιρείες θα οφείλουν να διατηρούν σε συνεχή βάση πέραν από το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο θα πρέπει να διατηρεί και επιπρόσθετα κεφάλαια βάσει του μεγέθους των εργασιών τους.

Συγκεκριμένα, για ενεργητικό μέχρι €5 εκατ. η εταιρεία οφείλει να διατηρεί ελάχιστο κεφάλαιο ύψους €200.000, για ενεργητικό μέχρι €25 εκατ. το ελάχιστο κεφάλαιο θα πρέπει να ανέρχεται στο €1 εκατ., για ενεργητικό μέχρι €50 εκατ. το ύψος του ελάχιστου κεφαλαίου θα πρέπει να ανέρχεται στα €2 εκατ., ενώ για ενεργητικό πέραν των €50 εκατ. η εταιρεία οφείλει να διατηρεί ελάχιστο κεφάλαιο ύψους €5 εκατ.

Προ-συμβατική ενημέρωση
Ο εκμισθωτής θα πρέπει, σύμφωνα με την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, να παρέχει και να επεξηγεί στον αιτητή χρηματοδοτικής μίσθωσης προ-συμβατική ενημέρωση στην οποίαν θα αναγράφονται τα γενικά χαρακτηριστικά και τους βασικούς κινδύνους των χρηματοδοτικών μισθώσεων, ενώ θα πρέπει να του παρατίθενται και εξατομικευμένες πληροφορίες οι οποίες θα αναφέρουν τα συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που οι μισθωτές παρουσιάζουν ή ενδέχεται να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των μισθωμάτων τους, οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης θα πρέπει να προβούν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης της χρηματοδοτικής μίσθωσης. 

Προεξόφληση, τερματισμό ή λύση της σύμβασης
Σε περίπτωση τερματισμού ή λύσης της σύμβασης και το ακίνητο ή κινητό περιουσιακό στοιχείο περιέλθει στην κατοχή της εταιρείας χρηματοδοτικών μισθώσεων, τότε η εταιρεία καταβάλλει στον μισθωτή ποσό που υπολογίζεται ως η αγοραία αξία του περιουσιακού στοιχείου κατά τη στιγμή τερματισμού ή λύσης της σύμβασης μείον το υπόλοιπο λογαριασμού χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτή του δικαιώματος προεξόφλησης της σύμβασης ή τερματισμού της μίσθωσης με το περιουσιακό στοιχείο να περνάει στα χέρια του μισθωτή, τότε το οφειλόμενο ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο μισθωτής προς την εταιρεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει μεταξύ άλλων της παρούσας αξίας των ελάχιστων εναπομεινάντων μισθωμάτων μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

Δικαιώματα και κίνδυνοι 
Με βάση την γενική προ-συμβατική ενημέρωση που επισυνάπτεται στην οδηγία:

-    Σε περίπτωση παρουσίασης καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθωμάτων πέραν της χρονικής περιόδου που καθορίζεται ρητώς στη σύμβαση, η σύμβαση δύναται να τερματιστεί με τον κίνδυνο ο μισθωτής να χάσει κάθε δικαίωμα κατοχής/χρήσης/ιδιοκτησίας του περιουσιακού στοιχείου.

-    Εάν παρέλθει η χρονική περίοδος ισχύος της χρηματοδοτικής μίσθωσης και ο μισθωτής δεν ασκήσει το δικαίωμα ανανέωσης ή το δικαίωμα επιλογής για απόκτηση του περιουσιακού στοιχείου εντός του χρονικού περιθωρίου που καθορίζεται στη σύμβαση, η μίσθωση λύεται, η εγγραφή της ακυρώνεται και η ιδιοκτησία παραμένει στον εκμισθωτή.

-    Ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να ενοικιάσει ή/και να υποθηκεύσει το περιουσιακό στοιχείο καθώς και να μεταβιβάσει ή να εκχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την μίσθωση, νοουμένου ότι αυτό επιτρέπεται από τη σύμβαση μίσθωσης που έχει συναφθεί και εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του εκμισθωτή.

-    Ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει το μίσθιο σε άλλο πάροχο υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης ή/και να υποθηκεύσει/ενεχυριάσει/επιβαρύνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο το περιουσιακό στοιχείο προς όφελος άλλου παρόχου χρηματοδοτικής μίσθωσης, νοουμένου ότι δεν απαγορεύεται ρητώς από τη χρηματοδοτική μίσθωση και ότι έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον μισθωτή. 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου